Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Så pratar du med någon som gör dig nervös – enkla tipsen som gör dig mer självsäker

29 jun, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Beyonce i power pose
Får du tunghäfta och känner dig osäker och mindre värd när du hamnar i sociala sammanhang med personer du ser upp till? Här är tipsen som gör att du vågar ta för dig!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Se 5 tips för att minska din nervositet i sociala sammanhangBrand logo
TV: Se 5 tips för att minska din nervositet i sociala sammanhang

Oavsett om det är på jobbet, på en fest eller på en dejt, hamnar vi ibland i konversationer som testar självförtroendet.

Det är sällan personen i fråga som med flit gör så att man känner sig mindre värd, men när vi pratar med människor som vi upplever som smartare, mer talangfulla, har mer makt eller är väldigt attraktiva, är det lätt att förminska sig själv och känna sig osäker. Vi oroar oss för att personen i fråga ska döma eller nobba oss. Det är helt normalt och inget att skämmas över. Vi är sociala varelser som bryr oss om vad andra tycker om oss, framför allt människor vi har stor respekt för, beundrar eller som har hög social status.

Annons

Här är några kloka och stärkande råd om hur du kan tänka när du hamnar i en sådan situation.

Först och främst – förändra din inre röst

Få tyst på den inre pessimisten som säger att du är tråkig, konstig, dum och kommer att göra bort dig. Peptalk med sig själv kan vara svårt och konstigt i början, men med lite träning kan ett kort inre snack göra stor skillnad.

Var lika peppande och stöttande mot dig själv som du skulle vara mot en vän. Till exempel kan du påminna dig själv om att du aldrig brukar ha problem att skaffa nya bekantskaper eller framstå som kompetent, så varför skulle det vara annorlunda den här gången? Och heja dig som vågar fast att det känns lite läskigt!

Hitta kärnan i det du vill ha sagt innan du börjar prata

Ibland går det så klart inte att förbereda sig eftersom man inte vet hur samtalet ska utvecklas. Men det kan kännas tryggare att mentalt ha gått igenom några styrpunkter för sig själv. Ju mer förberedd du känner dig desto mer självsäker kommer du att vara.

Annons

Kom ihåg att hen bara är en människa

Oavsett en persons status, så är det innerst inne bara en människa. Sårbar, och med samma basala behov som dig själv. Tanken på detta kan göra personen ifråga mindre skrämmande.

Kom ihåg ditt eget värde och dina styrkor

Påminn dig själv om dina styrkor. De måste inte ens vara relevanta i sammanhanget, men tanken på dem höjer din självkänsla. Och var inte rädd för att visa att du inte håller med i en diskussion – för vem är det som säger att den andra har rätt eller vet mest?

Tänk på ditt kroppsspråk

Är det ett stående mingel, stå stadigt med båda fötterna i marken, höftbrett isär och med en bra hållning. Det får dig att känna dig grundad och självsäker. Korsa inte armarna, det kan upplevas negativt.

Dyk in i samtalet innan du hinner stressa upp dig

Ju längre du velar och avvaktar med att ge dig in i samtalet, desto mer hakar du upp dig på dina nojor.

Ladda med en power pose

Innan du ger dig in i lokalen, ta en stund för dig själv och ladda med en så kallad power pose. (Forskning visar att bara två minuter i positionen får dig att känna dig klart mer kraftfull och självsäker och gör att du vågar ta fler risker!). Stå med benen brett isär, god hållning och händerna i midjan. Skjut fram bröstet och känn dig riktigt grundad i marken. Ta några djupa, lugna andetag och känn hur pulsen sjunker, dina nerver lugnar sig och du fylls med kraft och självförtroende.

Öka gärna effekten ännu mer genom att se sig själv i spegeln och upprepa några stärkande mantran för dig själv. Ta med dig känslan in i rummet.

(Och du, glöm inte att en gnutta nervositet kan behövas för att prestera på topp!)

Inspirerat av: Huffington Post

Foto: TT

Annons