Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Det här är Wilma Hellström – landslagsryttare och framtidshopp

16 jan, 2024 
AvSofia Edgren
Det här är Wilma Hellström – landslagsryttare och framtidshopp
Vilda hästar har aldrig stoppat henne – de är hennes bästa vänner. Tillsammans med enögda stoet Cicci har hoppstjärnan Wilma Hellström mot alla odds uppnått drömmen: EM-guld och svenska hopplandslaget – men framför allt har de en väldigt speciell, nästan magisk relation.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fotbollsexperten Vicki Blommé om drömjobbet: "Mycket tack vare min mamma"Brand logo
Fotbollsexperten Vicki Blommé om drömjobbet: "Mycket tack vare min mamma"

När Wilma Hellström ska beskriva sin bästa vän slår det henne att egenskaperna passar lika bra på henne själv. Kanske stämmer det, att lika barn leka bäst?

– Det är fantastiskt att få uppleva en sådan här nära relation i livet. Jag kan inte tänka mig ett liv utan Cicci, hon är verkligen min själsfrände. Vi är väldigt lika på många sätt – fast hon är helt klart mer egocentrerad än jag. Allt är på hennes villkor. Det är väldigt mycket ”me, myself and I” när det gäller Cicci, haha.

Wilma Hellström är en del av det svenska hopplandslaget.

Framtidshoppet tillika svenska landslagsryttaren Wilma Hellström har lämnat hemlandet Nederländerna för Sweden International Horse Show, ridsportsevenemanget som årligen äger rum i Stockholm. Hon rider i två tävlingar – utan Cicci. Det enögda stoet deltar i en kommande internationell tävling och Wilma tyckte att det blev för mycket resande för henne. Parhästen är dock i högsta grad närvarande under intervjun. En touch på mobilkameran och det vitskimrande stoet dyker upp på skärmen. Via en kamera i stallet kan Wilma dygnet runt se hur hennes tolvåring har det hemma på anläggningen utanför Eindhoven.

Annons

”Cicci …”, Wilma kallar och visslar i mobilen, Cicci tycks inte ta notis.

– Hon står och sover … och det är nog lika bra. Jag behöver lära mig att vara utan henne. Jag är som en hönsmamma, vill ha koll hela tiden, haha.

Sedan ekipaget började tävla 2017 har de nått stora framgångar – inte minst senaste åren. Efter att ha nått finalplats i prestigefyllda Longines FEI Jumping World Cup Final hösten 2022, blev Wilma uttagen till svenska hopplandslaget. Tillsammans med laget, som ligger i världstopp, gjorde hon och Cicci sitt livs runda när de kammade hem Sveriges EM-guld i Milano. En lagtävling där hon även slutade som bästa kvinna. Så det råder inga tvivel om att Wilmas och Ciccis band är speciellt. För att nå sådana höjder på elitnivå krävs att häst och människa är i synk. Som en avatar, som Wilma säger.

– Det är i det samspelet, när jag är som ett med Cicci som det magiska sker.

Det enögda stoet Cicci är Wilmas själsfrände.
Tora Sirén

Sagan om Wilma och Cicci var nära att sluta mörkt. För fem år sedan förändrades allt i ett ögonblick. Wilma var i stallet, hörde en smäll från boxen och rusade dit. Cicci hade rullat sig och slagit ögat hårt i en bult. På veterinärkliniken kom det chockartade beskedet: ögat gick inte att rädda.

Annons

– Jag var förtvivlad och led med Cicci. Jag grät varje morgon när jag mötte henne veckorna efter olyckan. Men det fanns aldrig på kartan att jag skulle sälja henne, även om jag aldrig trodde att vi skulle kunna tävla igen.

Efter månader av rehabilitering – långa promenader, mjuk ridning – la Wilma en bom på marken. Cicci var mer än sugen och därifrån är resten en ren framgångshistoria.

– Jag och Cicci kom varandra närmare efter olyckan. Resan vi gick igenom stärkte vårt band ännu mer. Hon är verkligen den varelse som står mig närmast i livet.

Varför blev det hästar från början?

– Mamma och min syster hade hästar innan jag föddes, jag var i stallet från att jag kunde gå. Jag ville inte vara någon annanstans. Min första ponny Sara fick jag när jag var fem år och sedan dess har det varit många hästar. Jag var väldigt blyg som barn, hästarna gav mig en trygghet som jag inte riktigt upplevde med någon annan än med min mamma.

Wilma har varit i stallet ända sedan hon kunde gå, precis som sin mamma och syster

Till skillnad från många andra proffsryttare äger du Cicci och flera tävlingshästar i ditt företag WH Sporthorses. Vad är drivkraften?

Annons

– Helt klart kärleken till hästarna. Och känslan när man går in på banan och får till det ihop. Det finns inget som slår den. Som på EM; när man vet allt jobb och tid som ligger bakom och man tar hem det. Då ryser jag!

Hur kommunicerar du med hästarna?

– Genom varandras närvaro, det är något som bara finns där i luften. Jag har flera hästar och jag bondar på olika sätt med dem. Hästar är som människor men med sina egna personligheter. För mig handlar samspelet mycket om frihet. Mina hästar är rätt vilda, jag låter dem vara som de är … Vilket jag tror att de tycker om mig för. Jag känner med en gång när jag kommer till stallet i vilket mood Cicci är. Vill hon inte bli kliad är hon exempelvis oftast inte i bra form.

Hur ser din vardag ut?

– Jag är uppe tidigt och rider alla mina hästar … Sju hästar à 45 minuter varje dag, året om. Att driva stall med tävlingshästar är en livsstil mer än ett jobb.

Annons

Största utmaningen med din livsstil?

– Den är väldigt intensiv. Jag älskar den, men någon gång kan det blir för mycket. Som i somras när jag åkte på tävling, kom hem ett par dagar, tvättade, gjorde allt administrativt och åkte på tävling igen … Jag kan ta en dag off då och då, men semester har jag inte haft på flera år. Utan mina skötare Madeleine Isacsson och Lisa Paarko skulle det aldrig gå. Vi är verkligen ett starkt team.

Vilka av dina egenskaper har bidragit till dina framgångar?

– Jag är en positiv person som rätt lätt kan resa mig efter motgångar. I stället för att deppa ihop försöker jag ta med det som var bra trots allt – och släppa det som gick dåligt. Det är viktigt att verkligen ta in när det går bra, att landa i framgången i stället för att hela tiden rusa vidare. Sedan har jag en stark magkänsla som jag är lyhörd inför. Jag känner intuitivt när saker är rätt eller fel. Både privat och professionellt. Häromåret ställde jag in mitt eget bröllop två månader innan vigseln … Inbjudningar hade skickats, allt var planerat, men magkänslan sa något annat.

Annons

Några svagheter?

– Jag är ofta väldigt självkritisk. Men jag försöker jobba med det med en mental coach.

Ridsport är störst bland kvinnor, men mest män i toppen. Du är ensam kvinna i landslaget, märks mansdominansen på elitnivå?

– Det är helt klart så … Jag antar att det beror på att många kvinnor slutar när de bildar familj. Det verkar inte männen göra i samma utsträckning. Jag har inte lidit av att vara i minoritet som kvinna … Kanske har jag bara tagit min plats utan att reflektera över det.

Vad tänker du om framtiden?

– Åh, det finns så mycket man kan göra med hästar. Hitta och köpa, utbilda och träna dem … Jag kommer garanterat jobba med hästar så länge jag kan i livet.

Vad gör du när du har paus från hästarna?

– Försöker hinna umgås med pojkvän och vänner. Kanske springer en runda. Eller klipper gräset – jag har en handdragare precis som min pappa. Nu när jag är i Stockholm ska jag ta en runda på stan med mina bästisar. Man får passa på.

Wilma tror att det är färre kvinnor i eliten då många kvinnor slutar tävla när de bildar familj

FAKTA
Namn: Wilma Hellström.
Ålder: 30 år.
Yrke: Ryttare i svenska hopplandslaget. Driver WH Sporthorses.
Bor: Valkenswaard, Nederländerna.
Följ: @wilmahellstrom

Wilmas 5 bästa tips på hur du gör karriär av din passion

1. Skaffa förebilder

Se och lär från de som har mer erfarenhet än du själv.

2. Följ magkänslan

Den är oftast rätt!

3. Sluta aldrig tro på det du gör …

… även när du stöter på motgångar.

4. Ha inte bråttom

Framgång tar tid.

5. Försök att se det positiva …

… i allt du gör.

5 favoriter att följa

Foto: Tora Sirén/TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons