Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Maria, 29: "Jag visste inte vad min passion var, hur skulle jag då veta vart i livet jag ville?"

28 jun, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Jobbresor till världsmetropoler, dyra middagar i Paris och feta årsbonusar. Maria levde drömlivet – för någon annan. Hon själv kände däremot en tomhet och när hon väl vågade inse att det livet inte var för henne visste hon inte vad hon skulle göra istället. När alla andra talade om deras passioner hade Maria ingenting att säga. Hur skulle hon veta vad hennes passion i livet var? Efter en livsförändring vet hon nu svaret.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vad är din passion i livet och vad vill du ägna ditt liv åt? Det är två stora frågor som för många är svåra att svara på.

– Idag har jag förstått att vi inte hittar mening i livet – vi skapar mening. Hitta är passivt och ligger utanför vår kontroll. Skapa är aktivt och ligger inom vår kontroll. Det liv vi drömmer om kommer inte till oss av en slump, det kommer till oss genom de val vi gör.

Citatet kommer från Maria Stenvinkel som efter flera år valde att sadla om helt från sitt liv som framgångsrik marknadsförare med Paris som hemstad för att istället jobba med personlig utveckling och yoga, bland annat genom att driva bloggen Fabulous Mondays.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Jag tror att fler och fler människor idag inte vill ha ett jobb eller en karriär – de vill hitta sitt kall i livet. Detta handlar inte, som många säkert kan tro, om lathet eller om att vara bortskämd. Det handlar om att man vill göra något betydelsefullt, något som har en större mening, säger Maria. 

Annons

Men att veta vad det är man vill ägna sitt liv åt är lättare sagt än gjort. För Maria var det flera bryska uppvaknanden som tillslut fick henne att ändra livsstil.

LÄS ÄVEN: MARLENE BIRGER: JAG UTVECKLAS AV ATT RESA

Maria beskriver sitt tidigare liv som ett liv fullt av jobbresor till städer som Milano och London, privata weekendresor flera gånger om året och restaurangbesök varje vecka. I tjänsten hon hade ingick ett gediget bonussystem och det fanns stora möjligheter att klättra inom företaget om man gjorde bra ifrån sig.

– Trots det återkom alltid den tomma känslan – är det här allt? Jag förstår inte varför den skrämmande känslan ibland slog mig i magen för jag hade ju allt jag någonsin önskat.

Med tiden blev känslan av att inte trivas med sitt liv allt starkare och för att bedöva sin ångest började hon festa flera dagar i veckan. Att fortsätta festa fram till gryningen för att sedan gå direkt till kontoret och hålla en presentation var inte ovanligt.

Alkohol och sena nätter blev tillslut vardag för Maria.

Efter en mycket intensiv period av lite sömn, mycket alkohol och noll reflektion sa kroppen emot och Maria blev sängliggande i två veckor. Kort därefter gick en nära vän bort vilket skakade om hennes värld ännu mer.

Annons

– Hon hade varit min första vän i Paris. Det kändes som att livet gick i tusen bitar.

LÄS ÄVEN: LOREEN: ”PERSONLIG UTVECKLING ÄR TOUGH SHIT”

I samband med detta började Maria ifrågasätta vad som verkligen betydde något i livet. Vem var hon, vad ville hon göra och hur ville hon leva sitt liv – stora frågor som är svåra att ge ett svar på. Tillslut bestämde hon sig för att säga upp sig från sitt jobb. När hon började se bortom den lyxiga ytan och istället fundera över sina värderingar insåg hon att den arbetsplatsen inte rimmade med hennes egna och det blev därför ett lätt beslut. Problemet var bara att hon inte visste vad hon skulle göra härnäst. Vad brann hon för och vad hade hon för passion i livet?

– Under min uppväxt hade jag fokuserat på vad som är bra, som matte och engelska, snarare än vad som också är roligt. Jag hade aldrig upplevt den passionen som andra pratat om.

Den enda ledtråden hon hade var att hon älskade att resa. Tillsammans med sin syster som också hon hade gått i liknande tankar reste de runt i världen för att hitta sig själva. De ägnade sin tid åt att läsa böcker, ta det lugnt, gå kurser online och att skriva. Men att hitta hennes livs passion tog tid.

Annons

– Att “följa sin passion” var liksom ett råd som aldrig gift sig med mig. Det förutsatte ju såklart att man vet vad sin passion är och eftersom jag inte visste det, fick det mig att må rätt uselt och känna mig ensam i mitt sökande.

I Dominikanska Republiken stannade Maria och hennes syster i sex månader. ”Under hela resan ägnade jag mig mycket tid åt att fundera över vad jag ville. Det hade näst intill blivit en besatthet.”

Men istället för att leta efter sin passion började hon göra sådant hon tyckte var spännande. Blogga, dansa och yoga var tre saker hon själv säger att hon utförde varken graciöst eller proffsigt – men hon trivdes med det och nyfikenheten gjorde att hon fortsatte.

–Nu var det min nyfikenhet som fick leda vägen och denna skulle visa sig vara otroligt kraftfull. Tillslut befann jag mig på en plats där jag hade skapat ett liv med inte bara en, utan flera passioner. Det var så min blogg FabulousMondays.com, som handlar hur man hittar rätt väg i livet, kom till.

Annons

LÄS ÄVEN: 15 SMARTA TIPS SOM GÖR DRÖMRESAN BILLIGARE

Hennes blogg Fabulous Mondays har idag läsare från hela världen och varje vecka skickar hon ut ett nyhetsbrev med artiklar och inspration för att peppa andra att skapa sig ett liv de vill ha. Maria är inte den enda som har haft svårigheter med att identifiera sin passion – hela 8 av 10 människor kan inte identifiera en passion de har. Kanske är det därför hennes onlinekurs “The Breakthrough Formula: How to Find the Work You’re Meant To do” har blivit uppmärksammad och uppskattad internationellt.

Marias yogautövande tog henne till Himalaya, Indien där hon utbildade sig till yogainstruktör.

Idag lever Maria ett liv hon älskar. Förutom att driva bloggen Fabulous Mondays håller hon yogakurser på Östermalm i Stockholm.

Annons

– Det är det som är så spännande nu. Jag följer det som väcker mitt intresse och tackar nej till resten. Vill jag skapa mig ett roligt, intressant och inspirerande liv måste jag också fylla det med saker som är roliga, intressanta och inspirerande.

Slutligen lägger hon till:

– Vi lever ett liv och det är upp till oss att göra det bästa utav det. Stora förändringar sker inte på en dag. Ha tålamod med dig själv och gå framåt med babysteg. Fokusera din energi, istället för att oroa dig, på att skapa det du vill ha. Jag tror aldrig vi får en dröm utan möjlighet att verkliga den.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons