Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

15 smarta tips som gör drömresan billigare

13 jan, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Lockar paradisstränder och värme, en weekend till en pulserande storstad eller kanske en vecka i alperna – men plånboken säger nej? Här är 15 tips som kan göra din resa billigare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att resa är bra för själen, men inte alltid lika bra för ekonomin. Kostnaden för flyg, hotell och aktiviteter kan lätt dra iväg och överskrida budgeten om du inte ser upp. Men tappa inte hoppet om drömresan riktigt än, det finns många sätt att fynda, spara och på så vis få råd med mycket mer.

1. Res under lågsäsong

Under skolloven höjs priserna eftersom många är bundna till att resa enbart dessa tider. Res istället några veckor före eller efter loven.

2. Res på obekväma dagar

De flesta reser torsdag till söndag eller från helg till helg. Då efterfrågan på dessa resor är högre ökar även priset. Välj andra dagar, som tisdag till lördag eller fredag till torsdag.

3. Välj rätt betalkort

En del flygbolag tar ut en avgift för betalning med kontokort men har kostnadsfri betalning för elektronkort. Skaffa ett sådant om du ofta reser med lågprisflyg som Ryanair.

4. Boka i tid

Många charterbolag har boka tidigt-rabatter. Om du redan vet vart du vill åka så se till att boka biljetten i tid! Statistik visar att reguljärflygbiljetter är billigast fyra till sex veckor före avresan (om du inte ska resa under högsäsong, då bör du boka tidigare). Under lågsäsong kan du däremot hitta billiga sista minuten-resor.

Ett par som skålar i champagne

5. Soligt i Sverige? Res iväg

När vi har fint väder i Sverige minskar efterfrågan på resor utomlands. Då kan du hitta billiga resor!

Annons

6. Boka flygbiljetter under natten

När många besöker flygbolagets sajt samtidigt går priserna ofta upp. Det kan därför vara värt att gå upp mitt i natten, då flygbolagets sajt normalt har färre besökare, för att få ett lägre pris.

7. Hitta kampanjer

Prenumerera på nyhetsbrev från flygbolag och resebyråer och ha som vana att besöka deras webbsidor kontinuerligt för att inte missa kampanjer.

Flygbolagen säljer ibland ut biljetter till riktigt låga priser –  men de brukar ta slut snabbt. Om du har bestämt dig för att resa finns det ingen anledning att vänta.

8. Jämför biljettpriser

Gå igenom sajter som Skyscanner.se, Flygresor.se, Reseguiden.se och Momondo.se innan du bokar på flygbolagets egen sajt. Ibland kan det löna sig, ibland inte. Det är värt att kolla!

9. Strunta i incheckat bagage

Vissa flygbolag tar extra betalt om du vill checka in bagage. Om du inte ska resa iväg så länge kan handbagage vara tillräckligt. Packa smart och lätt och spara många hundralappar.

Annons

10. Jämför hotellpriser

Det är inte enbart på hotellets egen sajt du kan se priser och boka hotellrum. Gå igenom sajter som Trivago.se, Agoda.se och Hotelscombined.se innan du bokar för att se om det finns lägre priser där.

Solstolar vid poolen

11. Lyxiga hotell till billiga priser

På sajten Lastminute.com hittar du flera lyxiga hotell till specialpriser. Haken är att du inte får veta hotellets namn förrän bokningen är klar, bara dess faciliteter. Det går dock ofta att lista ut det ändå med hjälp av Google.

12. Var försiktig med försäkring

Försäkring är alltid bra, men kolla först upp om din hemförsäkring täcker din resa innan du beställer resförsäkring. Vissa betalkort innefattar även avbeställningsskydd för kortare resor.

Annons

13. Kontanter?

Att växla pengar är i princip alltid billigare att göra hemma i Sverige än när du är framme. Här får du överväga hur mycket kontanter du vill ta med dig och om det är smartare att ha en större bunt eller ta ut från en bankomat på plats.

Det är dock viktigt att kolla upp vilka avgifter som tillkommer. Vissa betalkort har fria uttag med vissa begränsningar, medan andra tar en avgift per uttag.

New York city skyline

14. Betala i den lokala valutan

I vissa länder får du frågan om du vill registrera uttaget i lokal valuta eller svenska kronor. Välj lokal valuta för att undvika sämre kurs och eventuellt extra växlingsavgift på summan.

15. Undvik påslag

De allra flesta banker tar ut en till två procents påslag på valutan när du använder ditt kort utomlands. Kolla upp om din bank gör det eller skaffa ett betalkort hos en annan.

Källa: Expressen

Foto: Shutterstock

Läs mer: 

De 10 trendigaste länderna att resa till 2017

7 vackra slott att besöka i Sverige

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons