Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Vägrar chefen ge dig löneförhöjning? Bästa tipsen vid förhandling

02 mar, 2023 
AvEmma Castman
Vägrar chefen ge dig löneförhöjning? 4 frågor att ställa
Bett om högre lön, men fått nej från chefen? Då ska du definitivt läsa vidare! Här listar vi exempel på frågor som kan vända nejet till ett ja.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 saker din chef stör sig på att du görBrand logo
5 saker din chef stör sig på att du gör

Att löneförhandla kan vara både känsligt och svårt – inte minst när chefen är bestämd och demonstrativt sagt nej till all önskad ökning. Men ge inte upp! Med rätt strategi kan det bli möjligt ändå. Spana in tipsen nedan!

Så löneförhandlar du smart

Följ den här checklistan för att öka dina chanser till en högre lön:

Gräv djupare

Nej till löneförhöjning, men varför? Innan du accepterar din chefs beslut kan det vara bra att fråga vad som ledde fram till avgörandet… Men kom ihåg att göra det med en nyfiken, icke-defensiv ton. Gick du in på en högre lönenivå än dina kollegor? Har företaget det tufft? Få mer koll på de bakomliggande orsakerna med hjälp av öppna frågor som:

Annons
  • Vad ledde fram till beslutet?
  • Hur värderas prestation på det här företaget?
  • Vad önskar du att jag gör mer?

I bästa fall leder frågeställningarna till att din chef tänker över sitt beslut en gång till. Och om inte får du i alla fall möjligheten att fundera kring om du vill stanna på arbetsplatsen eller leta dig vidare.

Föreslå alternativ

Finns det verkligen inget utrymme i budgeten för att höja din lön kan det vara läge att prata med din chef om andra möjliga alternativ. Du kan till exempel överväga att förhandla om flextid, hemarbete, ny titel eller ytterligare semesterveckor.

Fortsätt konversationen

Kom ihåg att ett "nej" inte är ett misslyckande. Be i stället om ett uppföljningsmöte där ni på nytt kan diskutera din lön. Prata samtidigt ihop er om vad du kan och bör göra för att få dit du vill, på så sätt vänder du nejet till din fördel och engagerar din chef i resan.

Svara diplomatiskt

Sist men inte minst, svara diplomatiskt! För hur mycket det än svider att få ett nej är det ibland det enda svaret – och försök då att inte agera i affekt. Ta ett djup andetag, identifiera dina känslor och respondera något i stil med:

"Tack för att du delar med dig av dina tankar. Det kommer säkert inte som någon överraskning att jag är besviken över svaret, men jag håller fast vid att jag kommer fortsätta göra mitt bästa för företaget och hoppas att vi kan fortsätta det här samtalet längre fram för att mötas på en nivå som känns bra för båda.”

Artikelinspiration: Harvard business review

Foto: Netflix

5 egenskaper du bör lyfta på en arbetsintervju Brand logo
5 egenskaper du bör lyfta på en arbetsintervju  

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons