Kronprinsessan Victorias födelsedag – därför firas hon på Öland

Kronprinsessan Victoria firar födelsedagen vid Solliden på Öland.

Varje år firar kronprinsessan Victoria födelsedagen den14 juli på Öland. Men varför har just den platsen kommit att bli de självklara stället för kungligt firande? Vi har svaret!
12 juli, 2021
Kungligheterna som är lika som bär
0:44

Efter reklamen: Kungligheterna som är lika som bär

(0:44)

Slå på ljud

Den 14 juli fyller kronprinsessan Victoria år, en födelsedag som under alla år firats på Öland. Men varför har den avlånga ön kommit att bli den självklara platsen för ett kungligt födelsedagsfirande? Därför firar kronprinsessan Victoria sin födelsedag på Öland varje sommar.

solliden slott

Kungafamiljens favoritplats är sommarresidenset Solliden, som är beläget utanför Borgholm. Det vita stenslottet, inspirerat av Italien ärvde kungen efter sin gammelfarfar. Och kungafamiljen har verkligen nyttjat platsen, det har kommit att bli deras sommaroas.

Första gången kronprinsessan Victoria mötte media var hon bara 18 dagar gammal. Kungen och drottningen valde att visa upp sin nyfödda dotter framför Solliden slott. Och det var inte sista sommaren den då lilla prinsessan, firande sin födelsedag framför de vita stenväggarna. Där och då lade nämligen kungaparet en grund för vad som kom att bli en självklar tradition.

Kronprinsessan fyller två år och firar födelsedagen på Solliden slott på Öland.

Kronprinsessan Victoria fyller två år och firar på Solliden.

När Victoria fyllde två år anordnades en mindre tillställning vid slottet för att dela ut ett pris. Victoriapriset tilldelas svenska idrottare (tidigare Victoriastipendiet) och instiftades som ett komplement under sommaråret till vinterns Svenska Dagbladets guldmedalj.

Den första idrottaren att ta emot priset 1979 var Ingemar Stenmark, och sedan dess har priset delats ut varje år i samband med kronprinsessans födelsedag.

Från början var firandet och prisutdelningen en liten ceremoni och tillställning. Men kronprinsessans födelsedagsfirande uppskattas av många och har kommit att bli Ölands egna nationaldag. Varje år har firandet utökats, blivit större och lockat besökare från hela världen. Idag firas det i dagarna tre med konsert, padelturnering och Victorialoppet där pengar samlas in till kronprinsessans fond. Dagen innan födelsedagen spelas Victoriagolfen på Ekerum, där prins Daniel alltid medverkar.

Så firas kronprinsessan

Varje år (innan och bortom pandemin) tar kronprinsessan med familj emot flera tusentals besökare framför Solliden. De som önskar en bra plats och chans att få gratulera landets kronprinsessa, köar ofta från tidig morgon framför slottets grindar. Efter en lång väntan hälsar kronprinsessan och kungen alla välkomna och sedan avsätter kronprinsessan timmar (!) åt att hälsa på alla besökare.

Gåvorna och gratulationshälsningarna är många! Och är det någon gång som kronprinsessan tar sig extra tid åt att hälsa och prata med alla, så är det under födelsedagsfirandet.

Vidare under kvällen fortsätter firandet i kortege till Borgholms IP. Där samlas ett stort publikhav och kungligheterna intar hedersplatserna framför scenen. Victoriakonserten är en årlig hyllning till kronprinsessan på hennes födelsedag. Firandet tv-sänds och det bjuds på musik och underhållning av framstående artister. Under kvällen delar kronprinsessan ut Victoriapriset.

När föreställningen avrundas beger sig kungligheterna tillbaka till Solliden. Det är efter Victoriadagen som familjen kan pusta ut på riktigt och inta den där efterlängtade sommarsemestern.

Kronprinsessans födelsedagsfirande 2021

På grund av de rådande restriktionerna kommer kronprinsessan inte att möta allmänheten vid Solliden slott i år. Victoriakonserten hålls i år, likt i fjol istället på Borgholms slott, med begränsat antal platser i publiken. På plats kommer kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Christopher O´Neill att vara. Förra året närvarade även kronprinsessans dotter prinsessan Estelle och hon kommer säkerligen att medverka vid mammas firande även i år. Victoriapriset kommer att delas ut och i år 2021 är det skridskoåkaren Nils van der Poel som får ta emot priset och närvara vid firandet.

Victoriakonserten sänds i SVT1 14 juli klockan 21.00.

Foto: TT