Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Här semestrar kungafamiljen i Sverige

08 jul, 2021 
AvSara Ericsson
Kungafamiljens semesterparadis i Sverige – Solliden på Öland
Kungligheterna spenderar gärna sommarsemestern hemma i vårt avlånga land. Slott, båtliv, lummiga trädgårdar och mysiga utflykter – hit reser kungafamiljen helst i Sverige.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kungliga sommarfrisyrer att inspireras avBrand logo
Kungliga sommarfrisyrer att inspireras av

Alla har vi våra favoritplatser att besöka under sommaren. Så är det även för den svenska kungafamiljen! Vissa kungliga paradis och traditioner har gått i arv och andra platser har de själva omfamnat med återkommande besök varje sommar. Under semestern får kungligheterna, liksom vi, chans att trappa ned, slappna av och ladda batterierna inför höstens kommande plikter. Vi har samlat platserna i Sverige där kungafamiljen allra helst spenderar sin sommarsemester.

Annons

KUNGLIGA RESMÅL I SVERIGE

1. Solliden, Öland

Sommarslottet Solliden på Öland

Kungafamiljen älskar Öland och sommarslottet Solliden. Det är verkligen en kunglig sommaroas. Vår kung Carl Gustaf ärvde slottet efter sin gammelfarfar Gustav V och har spenderat varje sommar, sedan barnsben på platsen. Det vita stenslottet är byggt och inspirerat av Capri och det märks när man besöker platsen. Drottning Victoria köpte byggdetaljer och statyer från Italien i början av 1900-talet och, som finns kvar än idag.

Annons
Grindarna vid Solliden slott

Den lummiga och stora slottsträdgården är välplanerad med fantastisk växtlighet. Om du besöker platsen, bli då inte förvånad om du möter kungen eller drottningen i trädgården, eller förbisvischandes i en golfbil. Slottsområdet är stort och dagtid välkomnas besökare in på området.

Kungafamiljen på Solliden, Öland

Kungaparet bor i slottet och kronprinsessan Victoria med familj har byggt en egen villa i vattenbrynet. När prinsessan Madeleine och prins Carl Philip besöker platsen har de gott om utrymme i de närliggande husen. På Öland får kungafamiljen vara i fred, även om de vistas inne i Borgholms centrum, på golfbanan eller längst med strandpromenaden. Det har helt enkelt blivit deras somriga frizon.

Annons

2. Sofiero slott, Helsingborg

Sofiero slott

Likt namnet avslöjar har kungligheter genom tiderna åkt till Sofiero slott just för att få ro. Slottet är döpt efter drottning Sophia som lät slottet byggas i slutet av 1800-talet och här kunde hon njuta och må bra. När Gustaf Adolf och Margareta tog över residenset fick de utlopp för sina trädgårdsintressen och det syns än idag. Att besöka platsen är som att kliva in i en engelsk park med blomstergator, magnifika rabatter och en mäktig trädgård som aldrig tycks ta slut.

Annons
Sofiero slottsträdgård

3. Ökenäs, Trosa

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prins Alexander i Ökenäs, Trosa.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har verkligen hittat sitt sommarparadis. År 2007 ärvde prinsen en 1800-talsgård i Ökenäs utanför Trosa. Med stora skogspartier och jordbruk får familjen utlopp för sin lantliga sida och får spendera somrarna i en privat sfär när de besöker platsen. Och den betyder mycket för paret, här friade nämligen prinsen till sin stora kärlek, Sofia Hellqvist från Älvdalen. Ibland publicerar de bilder på sociala medier från platsen och nu senast under midsommarhelgen som firades i Ökenäs tillsammans med kungaparet.

Annons

4. Båstad, Skåne

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia Båstad

Att förena semester med fyllda nöjen är alltid trevligt. När den kungliga syskontrion var yngre festade de gärna tillsammans med vännerna i Båstad. Det var på nattklubben Pepe´s Bodega som prins Carl Philip träffade Sofia – och resten är historia.

Prins Carl Philip i Båstad

Under senare år har kungligheterna ofta setts till i Båstad, kanske inte viftandes på nattklubbarna men de tar sig gärna en tur till det idylliska samhället. Här njuter de av den fina miljön, tennis och god mat tillsammans med sina vänner.

Annons

5. ute till havs

Kronprinsessan på en båt ute i havet

Kungen, prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria – alla älskar livet till havs. Utanför Haga slott kan kronprinsessfamiljens båt ofta ses förtöjd vid den kungliga bryggan. Familjen tar gärna en båttur i Stockholms skärgård, men har även semestrat längst med västkusten i Kyrkesund och på Marstrand.

Foto: TT

Annons