Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Reglerna som kungafamiljen måste följa

21 jul, 2022 
AvMichaela Mastad
AvMichaela Mastad
FotografJonas Ekströmer/Kungl.Hovstaterna
Det vissa kanske inte vet är att kungafamiljen har flera regler som de måste följa. Nedan har vi listat sju regler som kungligheterna måste anpassa sig efter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
VIDEO: Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparetBrand logo
VIDEO: Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparet

Det är inte en dans på rosor att tillhöra kungafamiljen. De har nämligen flera regler som de måste följa, nedan har vi listat sju regler som kungligheterna anpassar sig efter enligt Svensk Dam.

1. Inte visas före kungaparet

Denna regel finns det ett bra exempel på. Det var när prinsessan Sofia visade upp sin fina klänning på Instagram innan en stor middag på kungliga slottet – då bröt hon mot en viktig kod. Det är nämligen kungaparet, drottning Silvia och kung Carl Gustav som ska visas först när det gäller den här typen av tillställningar.

– Egentligen bryter prinsessan Sofia lite mot en kunglig kod här. Vid såna här pampiga middagar på slottet är det kungaparet som ska visa sig först, både när de tågar in genom slottsportarna och när det kommer till fotografering, enligt Svensk Damtidning.

2. Kunglighet får inte konvertera

Det som gäller här är att sittande kung eller drottning säger ifrån sin religionsfrihet. Det går alltså inte att konvertera till en annan religion om tanken är att sitta på tronen. Kungligheterna ska, enligt reglerna, bekänna landets religion.

Annons

3. Kunglighet ska helst inte lämna bordet

Middagarna som kungligheterna ska delta på kan var väldigt långa. Nobelbanketten är hela fyra timmar lång. Det finns en regel som säger att bordsgrannar absolut inte ska veta var en kunglighet ska någonstans om kungligheten ursäktar sig från bordet. Det är därför väldigt ovanligt att kungligheter avviker från dessa typer av tillställningar.

Detta är inte tillåtet som en kunglighet

4. Slå igen egna företaget - för att ta emot prinstitel

Chris O´Neill har i dag ingen prinstitel och anledningen till det är att han inte ville ge upp sitt företagande för att ta emot prinstiteln. Det är alltså inte tillåtet att som en del av kungafamiljen bedriva egen verksamhet.

5. Kunglighet får inte använda efternamn

Eftersom kungafamiljen tillhör en ätt så används bara tilltalsnamn och titlar. Svenska kungafamiljen tillhör ätten Bernadotte, men det används sällan när kungligheterna refereras till.

Annons
Madeleines ikoniska Baywatch-klänning

6. Kungligheter ska inte visa för mycket hud

Det är gammal sed att kungligheter inte ska ha för djup urringning eller visa mycket hud. Något som ett antal gånger lett till ramaskri, bland annat när prinsessan Madeleine hade en röd klänning med, enligt somliga alltför djup urringning. Den fick senare namnet Baywatch-klänningen.

Madeleine i sin beryktade klänning.
SE OCKSÅ: Så ser prinsessan Madeleines tre barn ut idagBrand logo
SE OCKSÅ: Så ser prinsessan Madeleines tre barn ut idag

7. Tiara får endast bäras av brudar och gifta kvinnor

En tiara är en symbol för en gift kvinna som "lämnat singellivet" och som därmed blir en traditionell fru. Det är därför vanligt att se en tiara på en kunglighets bröllopsdag!

Foto: TT Källa: Svensk Dam

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons