Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Heta listan 2021: 18 hetaste trenderna att ha koll på

22 dec, 2020 
AvRedaktionen ELLE
Hetaste maten, frisyren och inredningen 2021.
Paris Hilton, coolaste designduon och orange (både i glaset och i garderoben). Här är de 18 hetaste trenderna du vill ha koll på i vår!
Annons
5 modetrender vi ser fram emot 2021Brand logo
5 modetrender vi ser fram emot 2021

1. En vår i rörelse

Louis Vuittons vårkollektion, med ordet ”skate” på t-shirten.
Louis Vuitton lyfter ordet skate stort på t-shirts i sin vårkollektion.

Att cykla, gå eller till och med åka skatebord har blivit populära sätt att ta sig fram under pandemin. Och visst påverkar detta modet. Behovet av plagg som klarar av rörlighet har aldrig varit större. I vår ser vi den vida byxan ta över tillsammans med sweatpants och hoodies, men stylat till något mer fancy som hos Givenchy. Louis Vuitton gick så långt som att lyfta ordet Skate stort på sina t-shirts. Vi räknar med att det blir en vår i rörelse!

2. Medelhavs­drömmar

Rottingmöbler från Atelier Vime i Provence.
Atelier Vime skapar fantastiska rottingmöbler i fantastiska miljöer i Provence.

Så många semesterdrömmar som gick i kras 2020 – kanske är det därför vi nu vill inreda våra hem à la Provence? Jacquemues har satt trenden på modekartan och nu säger vi välkommen in till 90-talsgult (ja, det är sant!), målad keramik och organiska former även hemma.

Annons

3. Efterlängtat med Zendaya

Hunter Schafer och Zendaya i Euphoria.
Euphoria tillbaka på Netflix.

Succéserien Euphoria (trefaldigt Emmybelönad) med Zendaya i huvudrollen skulle släppa säsong två under 2020. Men på grund av pandemin har inspelningarna fått skjutas upp. Mycket talar dock för att den nya säsongen landar under 2021. Till dess får vi glädjas över de två nya specialavsnitten.

4. Vinterviken 2.0

Nya skådespelarna i Vinterviken 2021.
Vinterviken kommer i ny version 2021.

Mats Wahls roman Vinterviken – som gjorde succé i filmversion med Lina Englund och David Tainton 1996 – får en remake. Det är Netflix som ligger bakom filmsatsningen med nya unga talanger i huvudrollerna. Nyheten fick sociala medier att koka när den släpptes, men resultatet får vi vänta på till premiären senare i år.

Annons

5. Sylvia Plath

Boken Eufori: En roman om Sylvia Plath, av Elin Cullhed.
Eufori: En roman om Sylvia Plath, av Elin Cullhed (Wahlström & Widstrand).

Ikoniska författaren och feministiska förebilden Sylvia Plath – som skrev in sig i historieböckerna med Glaskupan 1963 och tog sitt liv bara en månad efter romandebuten – är dubbelt aktuell i vår. Elin Cullheds rasande och böljande roman Eufori (Wahlström & Widstrand), som släpps den 1 mars, är en fantasi om Plaths sista år i livet. Parallellt ger Norstedts ut hennes dagböcker i nyutgåva, en samling anteckningar som både speglar hennes livsglädje och dödslängtan. Sylvia Plaths Dagböcker och anteckningar släpps den 23 mars.

Annons

6. Raf Simons + Miuccia Prada = sant

Pradas vårkollektion 2021, designad av Raf Simons och Miuccia Prada.
Prada, med design av både Raf Simons och Miuccia Prada.

Raf Simons och Miuccia Prada har känt varandra länge. Det var bland annat hon som utsåg den då relativt oetablerade Raf Simons till chefsdesigner för Jil Sander 2005. Ändå gick ett sus av förvåning genom modebranschen när det i fjol blev klart att Raf var på väg till Prada, där Miuccia ensam regerat sedan 1978. I vår kommer deras första gemensamma kollektion – en fullträff som går rakt in i våra modehjärtan. Kokongliknande ytterplagg, minimalistiska silhuetter, cut-outs och accessoarer i trendfärgen orange. Bravo!

Annons

7. Förpacknings- och innehållscraving!

Melyons produkter i fina förpackningar.
Lika fint utanpå, som inuti är hudvårdstrenden.

2021 ser ut att bli året då vi dreglar lika mycket över många av beautyförpackningarna som innehållet – och än bättre om också innehållet har en inkluderande klokskap, som i fallet med nya svenska varumärket Melyon. Roger Dupé är svenska supermodellen, med rötter i Ghana och Togo, som nyligen lanserat en unisexserie hudvård med fokus på mörkare hudtoner: ”Jag har saknat hudvård som är utvecklad och anpassad för mörkare hudtoner. Faktum är att flera hudåkommor som torrhet, inflammerade hårsäckar, acne ärr och inflammerad acne, men även eksem och olika typer av hyperpigmenteringar som till exempel melasma eller postinflammatorisk hyperpigmentering, är vanligare förekommande i mörkare hudtoner”, berättar han. Till en början består Melyon av fyra produkter med rengöring, serum samt dag- och nattcrème.

Annons

8. Vackert h(v)år

Hermès mjuka lockar på vårvisningen 2021.
Hermès vår- och sommarvisning med kortklippt lugg och mjuka vågor.

Från att vi knappt tvättade håret, än mindre applicerade ett läppstift – till att vilja göra mesta möjliga för sitt eget välbefinnande. Men det enkla är också det mest iögonfallande när det kommer till vårens hårtrender 2021. Lockiga längder, naturliga hårtoner och lugg är hårets tre topp-trender om du frågar våra svenska frisörer och de modehus som fick till en catwalk för vårens trender.

9. Vintage-vinnare

Vintageporslin – nu lätt att hitta!
Nu blir det ännu enklare att hitta vintage-porslin.

Det nya inom dukning är inte nytt – utan gammalt. När vi konsumenter, sedan länge, jagat vårt favoritporslin på second hand och auktionssajter har äntligen företag som exempelvis Cervera, Rörstrand och Iittala sett intresset och presenterar nu egna arenor att lämna in och fynda begagnat porslin på.

Annons

10. Orange is the new black ...

Orangevin är det hetaste vinet 2021.
Prova ett orange vin i glaset.

… and red. And white. And rosé. Orangevin (det vill säga ett vitt vin där vindruvsskalen har fått ligga länge och ha kontakt med vinet, vilket ger en bärnstensfärgad eller orange ton) har trendat länge, men nu har det fullkomligt exploderat och tagit över på dryckesfronten.

Ingen restaurang utan självaktning (eller överlevnadsinstinkt) står utan orangevin på vinlistan och till och med Systembolaget har infört en egen orange kategori. Skål för det!

11. Den nya plankan

Planka med sallad.
Servera sallad eller dessert på planka.

Senaste åren har ordet ”planka” mest handlat om att träna magen. Men nu får servering på planka, eller skärbräda, en revansch. På 70-talet låg det en köttbit, ugnsbakad tomathalva och spritsat potatismos på den, 2021 serverar vi rätter som innehåller flera beståndsdelar smakfullt upplagt på planka, som exempelvis en matig sallad eller lyxig dessert – eller varför inte hela middagen?

Annons

12. Konst som terapi

Keramik av Fanny Schultz.
Fanny Schultz (@schulverket) har både kurser IRL när pandemin tillåter och låter oss inspireras av olika konstnärliga tekniker på Instagram.

Erkänn, visst har du också stirrat bort timmar på TikTok eller Reels där du som förtrollad följer händer som drejar, knådar deg eller målar? Ny neurovetenskap visar att kreativt handarbete kan motverka depression, och en ökad trend på sociala medier är att se andra göra det. Om än inte lika effektivt – så the next best thing, i alla fall.

13. Smudge sticks

Att tända rökelse för att rensa ur eller städa bort dåliga energier är sen gammalt, det nya är att göra egna smudge sticks (alltså på ren svenska: rökelsebuntar) av blandade örter som till exempel vit salvia, lavendel, rosmarin, eukalyptus eller rosenblad.

Annons

Rulla ihop örterna till ett pressat och kompakt knippe och bind om dem för att hålla ihop allt. Låt torka cirka två veckor. Tänd sedan i ena änden, låt brinna en kort stund, släck lågan och låt glöda vidare i en eldsäker skål.

14. Med koll på självhushåll

Bild ur boken Systrarna Perssons skafferi.
Fyll ditt skafferi, badrumsskåp och städskåp med naturens skatter.

Foraging har länge varit en trend, att ta tillvara vårt lands rika skafferi av bär, frukter, örter och svamp. Men nu tar vi trenden ännu längre och låter den vandra in i badrums- och städskåpet. Spana till exempel in Malin och Linda Perssons nya bok Systrarna Perssons skafferi (Roos & Tegner), där de ger tips och recept till inte bara mat utan även badsalt, salvor, skrubb, fönsterputs och linnevatten.

Annons

15. Into the groove

Dansstilen Groove är årets dans.
Danstrenden Groove är tillåtande och personlig.

Groove är ett danskoncept skapat av Misty Tripoli från (ja, du gissade rätt) Los Angeles som blir allt mer populärt, även här i Sverige. Anledningen? Jo, med några få koreografiinstruktioner är tanken att du sedan ska hitta din egen dansstil, där allt är tillåtet. Frigörande och fantasifullt!

16. Bleisure-resor

På väg till jobbet, eller stranden, eller båda!
På väg till kontoret (jo, jag lovar!).

Ingen hade önskat en pandemi, men vad den ändå har medfört är att vi visade att det gick att jobba på distans – hur bra som helst och med vilka som helst (även om vi saknade våra kolleger, förstås!).

Annons

Därför ser vi nu en ökande resetrend: bleisure travel. Alltså business/jobb i kombination med leisure/semester, helt enkelt, till de platser där det för tillfället är säkert att resa. Win-win!

17. Klatschiga vårkulörer

Orange och gult hos Miu Miu våren 2021.
Gult och orange blir två stora trendfärger i vår.

Nya härliga färgkombinationer hör våren 2021 till. Miuccia Pradas Miu Miu-look lämnar en längtan efter två av vårens starkaste accentfärger knallgult och apelsinorange – bäst blir det när de matchas tillsammans. Men för all del, experimentera fritt bland vårens klatschiga kulörer och låt befintliga plagg i garderoben få en ny chans!

Annons

18. 2000-talets modecomeback

Låg midja hos Versace, våren 2021.
Versaces trendsättande vårkollektion. Är du redo för den låga midjan?

En ny midjelinje tar fäste efter år av frånvaro i modebilden. Ja, det är sant: 00-talets byxor med låg midja gör storstilad comeback våren 2021 – tillsammans med den kortkorta toppen. Trenden för tankarna till Paris Hiltons storhetstid i början av 2000-talet. Och visst är det något i modehjärtat som skriker både ”jaaaa” och ”neeej” samtidigt?

LÄS MER:

Annons
Annons