Hemsökta spökhotell att besöka i Sverige

11 apr, 2022 
AvGabriella Håkansson
Spökhotell
Knarrande dörrar, lampor som tänds och släcks eller kalla vindar som drar in i rummet. Har du nerver av stål kanske en natt på ett av Sveriges kusligaste hotell är något för dig. Vi har samlat tio hemsöka spökhotell som finns runt om i landet.
Annons
5 saker hotellpersonalen stör sig på att du gör
5 saker hotellpersonalen stör sig på att du gör

Är du sugen på att utmana dig själv med en skrämmande natt? Då kanske du bör boka in dig på något av hotellen nedan, men kom ihåg att en god natts sömn inte är garanterad.

1. Borgvattnets spökprästgård i STUGUN

Cirka 10 mil från Östersund i Jämtland hittar du Sveriges mest hemsöka hus. Spökerierna har pågått sedan 1927 men det var inte förrän 1947 som man började berätta för allmänheten om vad som sker på gården. Många rubriker har sedan dess skrivits om den välkända prästspökgården där prästen Erik Lindgrens gungstol började gunga så häftigt att han kastades i golvet. Idag är prästgården ett hotell och en turistattraktion där man kan köpa spöksouvenirer och titta på den berömda gungstolen.

Annons

Klarar du en hel natt (för det är inte alla som gör) så belönas du med ett övernattningsbevis.

2. Hotell STatt i Söderhamn

Det sägs spöka på stadshotellet i Söderhamn, närmare bestämt i rum 104. Det är källarmästaren Carl Emil Fuhre som avled i hotellets kök år 1950 som påstås hålla sig kvar på hotellet. Rum 104 ligger nämligen rakt under köket. Enligt vad som sägs har dock spöket aldrig försökt skada någon.

Det har däremot vart så pass kusligt att städpersonal har vägrat städa rummet periodvis då de känt sig iakttagna. Men glädjande besked för den modige – nu finns rummet återigen öppet för bokning.

3. Clarion Grand Hotel i Helsingborg

Här har vi ett centralt hotell som bär på en kuslig historia. På 1920-talet checkade en man och hans älskarinna in på hotellet. Efter att otroheten upptäckts av mannens hustru sägs makarna ha mördat älskarinnan i ett desperat försök i att rädda sitt äktenskap. Älskarinnan försvann sedan spårlöst.

Annons

Checkar du in på Clarion Grand hotel i Helsingborg med hoppet om att vara med om något spökligt så är det främst våning fem du ska söka dig till. Rum 585 sägs vara särskilt drabbat.

Tidigare gäster ska ha vittnat om att de känt sig iakttagna, känt kalla vindar, knuffats ur sina sängar och dessutom sägs det att lampor tänds och släcks samt att gardinerna rör sig.

År 2009 tvingades hotellet renovera just den femte våningen. Detta efter att SAS-anställda gått ut med att de vägrar bo på hotellet efter att de blivit störda av oförklarliga orsaker nattetid. Allt ska ha bytts ut, varenda möbel är ersatt men frågan är om detta stoppat älskarinnan från att fortsätta härja?

4. Vadstena klosterhotell i Vadstena

Några av Sveriges äldsta byggnader hittar du här – och de har använts som mentalsjukhus och fängelse periodvis. Huvudbyggnaden byggdes på 1200-talet av Birger jarl och hundra år senare grundade heliga Birgitta sitt kloster här.

Annons

På Vadstena klosterhotell sägs det finnas ett visst spökrum där föremål har setts flytta sig av egen kraft. Städare ska även ha vittnat om att de hört röster i tomma rum och känt händer läggas på deras axel. Det ryktas även om att det finns en gammal pratglad dam som gärna sätter sig ned vid din sängkant – men se upp, för ibland är hon ledsen.

Gäster har även vittnat om att märkliga skuggor har fastnat på fotografier och att de upplevt att någon hållit för dörrar när de försökt öppna.

5. Södertuna slott i Gnesta

Precis som på Clarion Grand hotel i Helsingborg så handlar historien om Södertuna slott om en älskarinna. Denna kvinna var älskarinna till slottsägaren, men hon fick aldrig gå utanför sitt låsta rum och sägs än idag vara inlåst där.

Ensamma män ska vara de hotellgäster som drabbas värst av älskarinnans spökande i rummet då hon än idag är arg över hur hon behandlades – men den nuvarande slottschefen kan intyga att även kvinnliga gäster varit med om kusliga saker.

Annons

På det hemsökta slottet sägs en dörr ibland stå och slå, vissa gäster har upplevt en kylig vind svepa in i rummet och dessutom ska en vålnad av den tidigare slottsägare Ebba von Hallwyl hålla till i slottskällaren. Anställda har även vittnat om de ska ha skymtat en dam som visat sig vid entrédörren, på gården och i korridoren på bottenplan.

6. Furunäset Hotell & Konferens i Piteå

Innan Furunäset blev det hotell det idag är, så användes byggnaden i över 100 år som ett av landets största mentalsjukhus. Det fanns plats för drygt 300 patienter och de inlagda vårades med tortyrliknande behandlingar.

Även om det är över 30 år sedan Furunäset användes som mentalsjukhus så är det inte alla som vågar spendera en natt här. Både gäster och anställda har berättat att de känt sig både iakttagna och förföljda. Ljuden av fotsteg och sängar som rullas fram och tillbaka i korridorerna är också något du kan tvingas lyssna på om du checkar in här.

Annons

Tv-programmet Det okända har gjort ett reportage på Hotell Furunäset. Då kände mediet närvaro av personer som hade koppling till sjukhuset.

7. Häringe slott i Stockholm

Låter det lockande att vakna upp av barngråt mitt i natten eller kanske till och med ett iskallt spökbarn som kryper ner bredvid dig i sängen? Då är Häringe slott något för dig. Här sägs greve Gustav Horns son Axel, som frös ihjäl endast två år gammal, spöka. Det ska vara främst i Sjöflygeln som han håller till.

Besökare på Häringe slott vittnar även om att de upplevt att tjänsteflickor, en gammal munk och en adelsdam spökar på slottet.

8. FRAMMEGÅRDEN I SKILLINGMARK

I de värmländska skogarna hittar vi Frammegården, även kallad Skillingmarks hembygdsgård. Låter det trevligt? Ja, visst. Men historien bakom Frammgården är dessvärre inte lika härlig. Sägnen säger att huset är byggt på en tidigare avrättningsplats, där kvinnor dömda för häxkonster dödades.

Annons

Själva huset har även det en kuslig historia bakom sig. Två barn sägs ha omkommit av svält uppe på vinden och sedan begravts i källaren. Dessutom finns här ett rum med namn "likrummet" där gamla och obotligt sjuka lades för att invänta döden.

Känner du dig lockad finns det möjlighet att boka en natt på Frammegården. Ända sedan 1950-talet har gården varit ett populärt resemål för spökjägare som bevittnat allt från knackningar, steg och konstiga oförklarliga ljud. Många besökare menar dessutom att de både sett och hört barn när de besökt platsen.

9. GRAND HOTEL I LYSEKIL

På Grand Hotel i Lysekil vittnar flertal gäster om att de nattetid fått besök av en okänd, lång man klädd i rock. Tampor som tänds och släcks samt en gungstol som gungar igång av sig själv verkar även vara sådant du kan få uppleva under din vistelse här. I närheten av rum 302 ska de främsta spökandet ske.

10. Hensbacka Herrgård i Munkedal

Strax utanför Göteborg hittar du Hensbacka herrgård. Här har saker oförklarligt flyttats omkring och ibland till och med hittats i andra rum. En kamera som ligger i ett glasskåp på herrgården ska ha hittas på flertal olika platser, trots att ingen säger sig flyttat den.

Annons

Söker du en riktigt kuslig natt är det den gamla sviten på Hensbacka herrgård du ska besöka. Här har gäster känt tyngden av hur någon lagt sig ner intill i sängen. I sviten finns dessutom en alkov där sägnen säger att en man hängt sig. Han tros vara en av anledningarna till spökandet som sker på herrgården.

Flertal stolar ska även ha rört sig oförklarligt och det sägs att ett par som en gång bodde på Hensbacka herrgård flydde i panik efter att de vaknat av att någon/något tagit stryptag på dem när de låg och sov.

Vad som stämmer och inte är svårt att säga, men du bör nog inte vara mörkrädd om du bokar in dig här.

Foto: Unsplash

Annons