Helt ny studie: Därför ser vi klänningen i olika färger

Minns ni den här klänningen? De blev rejält viral häromåret. Anledningen? Antingen ser man den i vitt eller guld eller i blått och svart. Nu reder en ny studie ut mekanismerna bakom det hela.
02 maj, 2017

Okej, minns ni klänningen som blev viral häromåret? Den blå och svarta klänningen som en hel rad människor också uppfattade som vit- och guldfärgad.

Nu är klänningen aktuell igen!

Miljön är avgörande

P3 Nyheter rapporterade i morse om att en ny studie vid New York University har gjorts, i vilken man har tittat närmare på på varför vi ser #thedress, som den kallas, i olika färger. Antingen vit och guld eller blå och svart.

Det studien visar är att vi ser de olika färgerna ”beroende på vilken miljö vi tror att klänningen befinner sig i”, skriver P3 Nyheter på Instagram.

”Om man tror att den är i dagsljus ser man den i vitt och guld. Tror man att bilden är tagen i inomhusbeslysning så ser man den som blå och svart”.

Studien pekar också på att man ser klänningen annorlunda beroende på om man är morgonpigg eller inte. Morgonpigga ser oftast klänningen i vitt och guld.

Foto: Tumblr