Hannah och Amanda: "Vi vill skapa världens bästa mediehus"

21 november, 2015

Festen har bara börjat för powerduon Amanda Schulman och Hannah Widell. De är mer än bästa vänner, de är bästa systrar. Tillsammans startar de företag, de poddar, semestrar, säljer vin, chefar och har nu skrivit en bok ihop. Inspiration deluxe!

Av Marie-Louise Marc Fotograf Eric Broms Stylist Maria Montti. Intervjun publicerades först i ELLE nr 11/2015. 

Systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman är så exalterade när de berättar om ELLEs plåtning att de snubblar på orden och pratar i mun på varandra.

– Känslan att få luta sig tillbaka och bli sminkad, säger Hannah. När makeupartisten tog en tuss och duttade …

– Och kläderna, inflikar Amanda. Du och jag och haute couture liksom …

– Det var så underbart. Vi blev så uppfyllda. Hela dagen var en stor inspiration och …

– Det är det här vi lever för. Vi älskar att bli inspirerade! Flärd är vår överlevnad.

Hannah och Amanda driver mediehuset Perfect Day som producerar innehåll till alla slags medieplattformar och är Sveriges största producent av podcaster med Alex & Sigge som flaggskeppet och den egna Fredagspodden som nafsar herrarna i hasorna. Eftersom Amanda är gift med författaren/medieprofilen Alex är de också en sorts arbets­kamrater och det blir mycket kul prat på hemmafronten, men det är hon som är ansvarig för affärerna.

När vi ses på systrarnas kontor har paljetthatten och klackarna åkt av, men entusiasmen är densamma och energinivån hög. Hannah, som är vd, visar runt i flygande fläng i de storslagna lokalerna i ett sekelskifteshus ett stenkast från Stureplan. Full fart genom mötesrum där nya affärer klubbas och smårum där poddarna klipps och redigeras. Jag småspringer efter, kikar in ”hejhej”, vidare förbi ett lagerrum där Hannah & Amandas vin och smycken kan skymtas och så ett pyttelitet krypin med två gigantiska fåtöljer där de spelar in Fredagspodden.

– Vi sitter på dubbla stolar, dels jobbar vi med vårt eget varumärke Hannah & Amanda där vår podd är navet, dels är vi företagsledare och kreatörer med 20 personer på lönelistan, säger hon under den raska förevisningen förbi vita skrivbord, färska blommor och tjejer i svarta tröjor – alla utom Amanda som har shoppat loss på en vit blus med konstfärdig drapering upptill.

– Ursäkta, men det ser ut som du har en servett runt halsen, hasplar Hannah ur sig och båda börjar gapskratta.

Tonen är varm, de skrattar mycket och ofta. Gråter gör de också. Ibland är det svårt att veta vad som är vad. Här är det liksom känslor all over the place.

Vi landar i systrarnas eget rum i var sin pösig soffa med utsikt mot Humlegården.

– Att starta företag är det bästa vi har gjort, säger Amanda. Vi älskar att jobba jättemycket och vi älskar att få bestämma allt själva. Det är en frihet, särskilt när man har barn. Vi kan amma under ett möte. Och är någon av oss hemma med sjukt barn är det okej.

– Verkligen, säger Hannah, som fick sonen Wille för ett år sedan. Vi tycker att man ska kunna skaffa hur många barn som helst utan att hamna i någon kvinnofälla.

Det var för fyra år sedan de bestämde sig för att våga språnget och starta eget företag. Båda jobbade på tv, ­Hannah som började som programledare i bland annat Big brother och Harem, var utvecklingschef och vice vd på produktionsbolaget Mastiff (det var hon som tog tittarsuccén Så mycket bättre till Sverige) och Amanda var exekutiv producent och genreansvaring för kändisprogram på samma bolag. Privat befann de sig i epicenter av familje- och småbarnslivet. Hannah var nybliven mamma till Wilma, som hon har tillsammans med Gustav Wallin. Amandas och Alex dotter Charlie var två år. Det var blöjor och amning och Gotlandssemester och mitt i alltihop rann idéerna till som aldrig förr.

– Vi hade länge spånat och ville testa att göra något eget och plötsligt sa vi ”nu kör vi”. Och så ringde vi och sa upp oss, säger Hannah. Jätteläskigt. Ena dagen hade vi hybris, nästa tänkte vi ”hur ska vi någonsin kunna tjäna något på det här?” Men från det att vi sparkade i gång har vi hela tiden tänkt att snart lugnar det nog ner sig lite, fast det gör det inte. Det bara växer.

– Och vi har inte lånat en krona. Vi sköter företaget lite som en hushållskassa. Inga låtsaspengar.

Systerskapet är starkt och de lever tätt inpå varandra. På jobbet, privat, och för den händelse att avståndet skulle bli för stort delar de även landställe på Gotland.

– Vi lever i hjärnsymbios med varandra, säger Hannah.

Amanda beskriver en typisk dag.

– Vi börjar chatta halv åtta på morgonen. Då är det nattens idéer. Eller så har Hannah drömt något. Eller så har vi fastnat för samma inspirationsbild på Instagram. Så där håller vi på tills vi ses på kontoret vid nio och då jobbar vi ihop hela dagen. På eftermiddagen går vi hem, hämtar barn, äter middag med våra familjer. Och framåt nio chattar vi i gång igen.

Vad tycker era män?

Amanda tar sig för pannan och skrattar.

– De tycker det här är så jobbigt. Och det struntar vi i. Jag tror de pratar mycket skit om oss. Jag hoppas att de gör det så de får ur sig allt. Vi pratar ju om dem också, offentligt till och med.

Hannah menar att Gustav och Alex är högst delaktiga.

– Vi var ju smarta och frågade dem vad de tyckte innan vi ringde och sa upp oss den där soliga sommardagen på Gotland. De hejar på oss i alla lägen.

Men i våras blev det extra intensivt när Hannah och Amanda bestämde sig för att skriva en roman också. Försoningen, som kommer ut i november, är den första i en trilogi som handlar om systrarna Vanessa och Alicia som utåt sett lever ett drömliv med spännande jobb och flärdfulla liv, men under ytan håller allt på att rämna.

– Vi skrev var sin karaktär. Och i vart tredje kapitel träffas de på söndagsmiddag. Egentligen ville vi skriva en tv-serie, men vi kan ju inte skriva manus så vi tänkte att vi börjar med en bok. Eller tre. Nu ångrar vi nästan att vi sålde in den till förlaget som en trilogi.

Boken är deras stora stolthet, men vägen dit krävde sin tribut. Båda två får något utmattat i blicken.

– Det var så fruktansvärt och hemskt, säger Amanda med eftertryck. Att vara tvungna att sitta tysta på var sin stol och skriva. Det var så ensamt. Så mycket egen tid, på fel sätt. Vi grät. Vi funkar ju bäst när vi sitter i möte och kollar mejl på sidan om och gör affärer med någon som kommer in genom dörren. Lite så.

Väl medvetna om sina ömtåliga egon tvingade de sin redaktör att ta emot kapitel för kapitel och säga att de skrev fantastiskt.

– ”Du får tycka vad du vill, men du måste säga att det är bra, annars kommer vi inte att klara det”, säger Hannah och skrattar. Vi är mästare på genvägar, men i den där processen fanns ingen. Man skrev i två timmar, sedan måste man tänka jättemycket och jag kunde ringa Amanda och säga: ”Det dök precis upp en gammal kille till dig, vad vill du han ska heta?” Jag kunde skratta ihjäl mig när jag skrev en dialog med hennes karaktär.

– Boken handlar inte om oss, men det var kul att ta alla dumma, elaka killar man haft och stoppa in i en och samma – vilket praktsvin det blev! Vi tog allt vi varit med om och allt vi hört från kompisar och körde ner i en mixer och ut kom historien om två stackars systrar som fortfarande befinner sig i mörkret.

Amanda blir fuktig i ögonen, påtagligt rörd.

– Jag vill bara hålla om och vagga min Alicia och säga att det kommer att ordna sig.

Hannah och Amanda har tagit sig igenom ett eget mörker. Uppväxta i en yvigt kreativ familj under fria, bohemiska förhållanden har tryggheten blivit något av en helig  gral. I Fredagspodden delar de med sig av ångest och självtvivel lika mycket som av faiblessen för mode och skönhet.

– Vi är stolta över att ha tagit ångesten in i finrummet, säger Hannah. I början fick vi så mycket skit för att vi var två tjejer som ville prata känslor, relationer och mode. Men vi har valt att gräva djupt i oss själva och visa att man både kan gå i terapi och gilla läppstift. Nu ifrågasätter ingen att vi pratar haute couture och djupaste ångest i samma avsnitt. För så ser livet ut för oss.

Amanda berättar roligt och avväpnande om sin hypokondri och sina ständigt nya diagnoser, som hon läser sig till på nätet. Som HSP, high sensitive personality, som gör henne extra känslig och lättrörd, och dyskalkyli, som innebär svårigheter med siffror, väderstreck och årstider; höst eller vår, det är frågan. Men allvaret finns där hela tiden under ytan. Även för Hannah, som brottas med ett kontrollbehov som ställdes på sin spets när hon fick barn.

– Jag var tvungen att gå i terapi när vi fick Wilma för att våga släppa in Gustav som pappa. Nu med Wille har han tagit hela föräldraledigheten, säger hon och ler.

Att det finns behov av att höra kända tjejer dryfta både framgångar och svårigheter står klart när podden är inne på sitt tredje år och har 350 000 nedladdningar varje vecka.

– Ibland drunknar vi i mejl. Tänk så många som inte förstår att oron de känner handlar om ångest. Bara att sätta ord på det tar bort hälften av det jobbiga. Vi älskar alla våra tjejer, varenda en av dem.

Är ni inte rädda att ge bort för mycket av er själva?

– Men vi har ju bara börjat …, säger Amanda.

– Och vi är mycket noga med att skilja på det personliga och det privata. Vi vet var gränserna går och skulle aldrig träda över dem och såra varandra, lägger Hannah till.

Ni är så öppenhjärtiga med allt, vad gör ni när ingen ser?

De stirrar på varandra som frågetecken och säger att med småbarn händer det aldrig, men så lutar sig Amanda fram och viskar som om hon ska avslöja något förbjudet.

– Jag köper något dyrt.

– Som en topp som ser ut som en servett, säger Hannah och skrattar högt medan Amanda nickar belåtet.

Hannah vill hellre ta hand om sig själv, skrubba eller lägga en ansiktsmask i lugn och ro, men det är svårt  med en ettåring där hemma. Hon tar en klunk agavejuice som assistenten kommer in med och rabblar upp otaliga behandlingar som resulterat i flammig hy och ofrivillig skallighet i de nedre regionerna.

– Det verkar som om det alltid går lite fel när jag ska ta hand om mig själv.

De skrattar så tårarna rinner och undrar hur det kan bli så när man bara vill unna sig lite vardagsglamour. Förkärleken för mode, flärd och livets guldkant har de fått från sin farmor, tidningsdrottningen Gunny Widell, som lät dem härja fritt bland smink och kläder.

– Farmor var så fantastisk. En mästare på inspiration. Att bygga världar. Vi stod otroligt nära henne. Hon gjorde sig alltid fin när vi kom hem till henne och hon gav oss fullständig access till hennes garderob, hennes smink, allt.

Undertecknad, som hade Gunny som chef på Vecko-Revyn på 80-talet, kan intyga att hon var en vandrande inspirationskälla, och alla på redaktionen visste att det inte var förhandlingsbart när hon tog ledigt för att jul­shoppa med barnbarnen Hannah och Amanda på NK.

Hannah minns med värme de knasiga, roliga excesserna hemma hos sin farmor.

– Vi ritade teckningar med kajalpennor från Lancôme och satt i hennes säng och hon sa ”du måste prova den här ansiktscrèmen från Chanel”. Jag var sex år. Och var det fest så var det champagne till oss med, ingen skillnad. Det där har präglat oss i allt från vikten av att duka fint och ha det vackert till att livet ska levas så härligt det bara går.

Och i det härliga livet är familjen basen, därom är de eniga. Hannah är sedan två år gift med Gustav Wallin, som är bankman och jobbar med obligationer på Nordea. De har Wilma, 4 ½, och Wille, 1 år, och så Rosa, 12, som är Hannahs dotter från äktenskapet med Kalle Rosander.

– Gustav och jag träffades i en dörröppning i Åre på nyårsafton, på väg hem från festen. Jag hade precis skilt mig och var rätt tilltufsad. Vi kommer från olika världar och hade nog inte träffats om det inte vore just där och då.

Hannah strösslar goda ord över sin man.

– Gustav är så snäll, och det är fantastiskt att leva med någon som står bakom en i allt. Att starta eget och ta körkort, inget hade jag kunnat utan hans stöd. Jag var gift med en stökig man tidigare, blev bara en tråkig nejsägare. Nu är det jag som får vara den vilda, säger hon och ler.

Hon förklarar det som att hon fick styra om sig själv och sitt sätt att se på män.

– Jag är som en nykter alkoholist när det gäller psyko­pater. Den typen av män kan vara fantastiska och det är så lätt att trilla dit, för det är jättehärligt när han friar efter en kvart, baksidan är att han en kvart senare kan fria till någon annan. Jag har valt bort det där och valt något helt annat. Gustav har ingen dold agenda, han är bara superhärlig, och med honom vill jag anstränga mig för att vara en bättre människa eftersom han är så bra.

Amanda är väldigt nöjd med sin man hon också, nyss hemkommen från en överraskningsweekend vid Comosjön som Alex ordnat för att fira deras femårsjubileum. Döttrarna Charlie, 6, och Frances, 3, var hemma.

– Alex är den finaste man jag har träffat. Han är så otroligt bra, intelligent, generös och spännande. Och romantisk. Det älskar jag. Vi har väldigt trevligt ihop. Vi är som ett gammalt gift par.

Hannah och Amanda är klara med mötena för dagen. Amanda ska hämta barn. Sedan ska de planera sin fest; Hannah har fyllt 40 och Amanda 35. Jag frågar Amanda vad som är det bästa med Hanna. Det blir känslosamt. Hon tänker och sväljer och får tårar i ögonen.

– Det bästa med Hannah … Nej, det går inte.

Hon börjar gråta, snyftar högt.

– Det bästa med Hannah är att hon älskar mig så mycket. Inte ens min man älskar mig så mycket. Det är alldeles sant. Hannah är min bästa vän.

Hon torkar tårar och skrattar på samma gång medan Hannah sitter bredvid, blank på ögonen.

Och det bästa med Amanda?

– Det är fantastiskt att ha så kul med någon. Det är en lyx som går utanpå allt annat. All kraft jag får tillsammans med henne … Amanda är livet för mig.

Hur ser era framtidsdrömmar ut?

– Vi vill skapa Sveriges, nej, världens bästa mediehus med poddar, böcker, filmer, event, pr, film. Vi vill att Oprah ska läsa vår bok och älska den. Det känns som om festen bara har börjat och vi vill aldrig att den tar slut.