Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Så gör du festlig glöggsangria med årets Blossa-glögg

12 nov, 2021 
AvNina Nyström
sangria och Blossa 21
Snart är det äntligen dags för adventsfester och glöggmingel. Bjud dina gäster på en härligt kryddig glöggsangria – vinterns godaste juldrink!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Glöggsangria med årets Blossa-glöggBrand logo
TV: Glöggsangria med årets Blossa-glögg

Förr var glögg bara glögg, idag används den söta, juliga drycken på massor av uppfinningsrika sätt. Den vanligaste kombon är kanske ”Glubbel” (glögg och bubbel). Och visst är det gott, inget snack om saken.

Men testa att ge glögg och bubbel en roligare tvist i år – med en härligt kryddig glöggsangria! Här är ett festligt recept.

Recept: Glöggsangria med apelsin och blodgrape

Du behöver:

3 dl apelsinläsk, till exempel Fanta

2 dl prosecco eller cava

2,5 dl Blossa 21 Valencia

Självklart går det bra att använda vanligt vinglögg (eller alkoholfri glögg) till sangrian, men eftersom Blossa 21 har smak av just apelsin så passar det extra bra. Dessutom brukar årets glögg vara alltid lite av en snackis, som alla har en åsikt kring.

Annons

Till garnering:

1 kanelstång

1 stjärnanis

1 blodgrape

1 clementin

Is

Gör så här:

Häll i glöggen i en stor skål eller en stor karaff. Skiva upp stjärnanis, blodgrape och clementinen och lägg i. Innan servering: fyll upp med ett par nävar is och häll i apelsinläsken samt cavan. Skål!

Om Blossas årgångsglögg 2021 Valencia

I år har Blossa färdats till den spanska staden Valencia för att hitta inspiration till årets smak – apelsin. Valencia stoltserar nämligen med några av Europas vackraste apelsinodlingar, där vita blommor kontrasterar mot gröna blad och där de solmogna apelsinerna lyser upp trädkronorna. Apelsinen har blivit en av stadens viktigaste kulturskatter.

– Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt in färska ekologiska apelsiner som vi har skalat själva. Det färska skalet används sedan för att göra en apelsininfusion som utgör basen. Det kombineras i sin tur med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Annons

Blossa 21 baseras på en klassisk vit starkvinsglögg. Smaken är mild och frisk och passar perfekt för den som inte tycker så mycket om överdrivet julig och söt glögg.

Kul kuriosa kring årets flaska

Flaskans design har hämtat inspiration från apelsinens vackra färg och korken symboliserar trädets stam. Illustrationerna för tankarna till de dekorativa handmålade kakelplattorna som pryder stadens gator – en konstform man i Valencia refererar till som Azulejo. Den guldfolierade siffran “21” är en historisk referens till hur de valencianska apelsinerna sveptes in med papper stämplat med guldmotiv för att locka konsumenter.

Foto: Blossa/Unsplash

Annons