Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Ny studie: Fet ost är bra för hjärtat

06 okt, 2016
AvLisa Segerson
Världens bästa anledning att välja bort de magra sorterna på ostbrickan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En dansk studie visar att ost är bra för hjärtat, men inte vilken ost som helst utan de feta sorterna som gorgonzola, chèvre och brie! Det är forskare vid Köpenhamns universitet som visat på att fet ost ökar HDL-kolesterolet i kroppen, enligt en undersökning som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition. I studien fick tre testgrupper, vars kolesterolvärden mättes, äta fet ost varje dag under tre månader.

Tre kontrollgrupper

En grupp åt 80 gram fet ost varje dag, den andra 80 gram mager ost och den tredje gruppen ingen ost alls utan 90 gram bröd och sylt. Deltagarnas kolesterolvärden mättes före och efter studien. Gruppen som ätit den feta osten hade bättre kolesterolvärden efter studien än övriga försökspersoner. Förklaringen sägs vara att ost innehåller bakteriekulturer som reducerar kolesterol och producerar bra fettsyror. Dessutom kan kalcium hämma upptagandet av fett.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Källa: Aftonbladet.se Text: Malin Perlheden Bild: Shutterstock

Annons

Artikel av: Allers

LÄS OCKSÅ:

9 goda ost- och vinkombinationer som alla borde ha koll på

Lättlagad chokladbomb – som inte behöver bakas

Ny (underbar) studie: Choklad är den perfekta frukosten

Annons