Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Forskning: Därför är det hälsosamt att prata med sin katt

07 jul, 2018 
Det är hälsosamt att prata med ditt husdjur visar forskning.
Brukar du föra konversationer med ditt husdjur? Fortsätt med det! Forskning visar nämligen att det finns många hälsosfördelar att prata med sin katt eller hund – och det gynnar även din pälskling.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att prata med sitt husdjur är knappast ovanligt och faktum är att det är bra för dig. Det spelar ingen roll om du inte får något svar tillbaka (eller inte kan tyda svaret du får).

Enligt Hal Herzog, professor inom psykologi på Western Carolina University, så är det ett helt normalt mänskligt beteende att prata med någon eller något som inte pratar tillbaka. Människan har nämligen ett behov av antropomorfism, alltså att skapa mänsklig karaktär på icke-människor. Kort sagt; vi gillar att förmänskliga saker eller djur.

Prata med sitt husdjur är ett tecken på hög intelligens

Förr sågs detta beteende som ett tecken på barnslighet eller dumhet, men i nutida forskning så har det visat sig att antropomorfism istället kopplas ihop med hög intelligens.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Och visst kan det kännas bra och tryggt att konversera med sin katt eller hund. Genom snacket knyter ni starkare band till varandra och experterna menar att beteendet kan hjälpa till att träna hjärnan.

Annons

När du pratar med ditt husdjur är det du som för konversationen och du tillskriver djuret känslor och egna tankar. Forskarna menar att det är lite som att träna hjärnan med en Rubiks kub, fast det här är mysigare.

Genom att prata med ditt husdjur, stärks bandet mellan er.

Hälsofördelar för alla

Din katt eller hund älskar dessutom att bli tilltalad, enligt forskarna. Även om de inte förstår precis vad du säger, kan de gissa sig till vad du menar eller känner baserat på din ton och tilltal. Detta är viktigt för husdjuret när det kommer till att lista ut vad du menar eller behöver från dem – även om det är en sådan simpel sak som att gosa.

Att prata med sitt husdjur är en win win-situation för båda parterna: Du får de psykologiska hälsovinsterna av kamratskap och känslan av att känna dig mindre ensam – och din katt eller hund njuter av din vänliga ton.

Annons

Instinkten att prata med djur ligger i människans natur, men det finns skillnader. En studie från 2008, utförd av Northwestern University, visade att människor med få eller inga vänner tenderar att föra mer engagerade och känslomässiga konversationer med sitt husdjur, än de som var utåtriktade och sociala i personligheten.

Källa: Elite daily Foto: IBL

Läs mer:

Ska du skaffa katt? Här är de populäraste kattnamnen 2018

Drömmen! Nu kan du bli professionell kattklappare – igen

Pratar du med ditt husdjur? Grattis – det betyder att du är intelligent!

Annons