Forskare: Därför ska du hålla till höger när du kysser någon

Människan verkar ha en förkärlek för höger. Nu har forskare kunnat konstatera att de flesta människor till och med föredrar att kyssas från höger.
17 oktober, 2017

De flesta människor är högerhänta och redan under fosterstadiet verkar människor ha en förkärlek för höger. Och nu dyker det upp ny forskning som visar att vi också helst kysser från höger. Ja, det är sant.

Forskning visar att vi helst kysser från höger

Men hjärnforskaren Onur Güntürkün har också kunnat föra i bevis att de flesta av oss helst kysser från höger.

– Det kan finnas väldigt tidiga vanor som människor får innan de föds, och som fortfarande påverkar vårt beteende för resten av livet och märks i synliga handlingar, som när man kysser, sa han till Svenska Dagbladet 2013.

Idén till studien fick Onur Güntürkün under ett fem timmar långt stopp på en flygplats i Chicago. Han insåg att flygplatser var den perfekta platsen att studera kyssar just för att kärlekspar från så många olika kulturer samlades på samma plats.

Två och ett halvt år och 124 kyssar senare kunde han konstatera att två av tre personer helst kysstes från höger, skriver Nature.

Flera studier visar att de flesta paren lutar huvudet åt höger under en kyss

Även en studie som publicerades i maj 2017 drar liknande slutsatser.

Där studerade forskarna 48 gifta heterosexuella par i Bangladesh. Paren fick i uppgift att kyssas i sin hemmamiljö och fick sedan svara på frågor om kyssen.

Forskarna kunde konstatera att mer än två av tre par även där valde att luta huvudet åt höger när de kysstes.

– Tidigare forskning har inte kunnat utesluta kulturell inlärning eftersom de bygger på västerländska exempel. Men detta visar att det finns likheter även om man bortser från de kulturella skillnaderna, säger doktor Michael Proulx vid psykologiavdelningen vid University of Bath till The Telegraph.

Läs mer:

Hångla för hälsan – därför borde alla kyssas mer

5 anledningar till att vi älskar kärleksfilmer

7 tecken på att ditt förhållande förstör dina vänskapsrelationer

Därför stannar vi i relationer som är dåliga