Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Folk som tar många selfies tror att de är snyggare än vad de är

24 maj, 2016 
AvJoel Linde
Tar du många selfies? Då lär du skratta åt det här.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att ”selfie” på några år har blivit ett självklart ord, även i det svenska språket, tyder ju på att det är något vi använder mycket. Inte bara ordet alltså, utan själva företeelsen. Och om du tillhör den ganska stora skara människor som gillar att ta selfies tyder det på att du sannolikt överskattar ditt eget utseende, visar en ny studie från Torontos universitet som Telegraph rapporterade om.

Så här gick studien till:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

• 198 studenter deltog i studien, varav 100 av dem sa sig ta många selfies. Varje deltagare fick ta en selfie och även fotograferas av någon annan för att få totalt två bilder av sig själv.

• Deltagarna fick sedan ranka sina egna bilder utifrån hur snygga de trodde att deras vänner skulle tycka att de var, om bilderna delades på sociala medier.

• Bilderna rankades även av 178 utomstående personer utifrån hur attraktiva, trevliga och narcissistiska deltagarna såg ut på respektive bilder.

Annons

Så hur gick det då?

• Alla deltagare trodde att de skulle uppfattas som mer attraktiva och trevliga än vad de faktiskt gjorde.

• De som tog många selfies överskattade sig själva mycket mer än de som inte gjorde det. De tyckte också att de var mycket snyggare på sina selfies än på bilder som andra tog av dem.

• De som tog många selfies bedömdes också se mer narcissistiska ut.

• Bilderna som andra hade tagit ansågs göra att personen såg mer attraktiv och trevlig ut än på en selfie.

Studien leddes av Daniel Re på Torontos universitets psykologiavdelning, och publicerades i tidskriften Social Psychological and Personality Science.

Foto: IBL/AOP

LÄS OCKSÅ:

 SELFIEPINNEN ÄR UTE – NU KOMMER SELFIESVÄVAREN

MODELLERNAS SELFIES FRÅN CATWALKEN PÅ DOLCE & GABBANAS VISNING

KIM OCH KANYE SOM SELFIE-STATYER I LONDON

Annons