Vinnarna i Nikon-tävlingen!

06 december, 2010

Sommarens foto-tävling med Nikon blev en succé! Vi fick så mycket bidrag att det tog tid för oss att gå igenom alla. Till slut valdes 21 bidrag ut av juryn. Ett bidrag fick sedan våra besökare på elle.se rösta fram. De övriga två är juryns val. Bland de tre finalisterna utsåg juryn sedan ordningen och den blev så här:

Första pris:

ELIN JÖNSSON – I am the boss (juryval)
1:a pris: Nikon D3000

En fin ögonblicksbild som fångar så mycket mer än bara två djur som möts. Här har även fotografen lyckats med ett av våra viktiga kriterier – att namnsätta bilden med ord som förstärker bilden.

Andra pris:

JENY NILSSON – I am bzz (juryval)
2:a pris: Nikon S8000

En vacker naturbild som väcker både sommarkänslor och fotoglädje. Här vann bilden över namnsättningen – men ibland räcker det nog så långt.

Tredje pris:

CAROLINE JOHANSSON – I am dancing (läsarnas val)
3:e pris: Nikon S3000

Detta blev läsarnas val, en bild som även tillhörde juryns favoriter.

GRATTIS SÄGER VI PÅ ELLE – KAMERORNA SKICKAS MED POSTEN I VECKAN!

Frågor till juryn:

HUR VALDES DE SLUTLIGA 21 BIDRAGEN UT?

För att få veta vilka kriterier som det togs hänsyn till passade vi på att ställa några korta frågor till en av personerna i juryn:

Vad var viktigt för er när ni valde ut finalisterna?

– Vi ville att bilden skulle vara vältagen, kännas spontan och att den skulle få en större eller djupare mening tillsammans med I am-bildtexten. Det behövde givetvis inte vara en proffsbild, det här var en tävling för alla sorters fotografer, men vi sökte en bild med en tanke bakom. Man kände ganska direkt vilka som uppfyllde alla tre kriterier. Många bilder uppfyllde ett par av kraven men inte alla, och då räckte det inte ända fram. Till slut enades vi om ett antal bilder som vi tyckte extra mycket om och vi bestämde oss för att visa alla här på sajten.

Är inte djuren och barnen överrepresenterade bland de 21?

– De två överlägset främsta motiven bland bidragen var barn och husdjur, vilket inte är så konstigt då vi ju gärna fotograferar det som ligger oss närmast om hjärtat. Så det var inte så att vi bara satt och valde ut barn och djur – det fanns helt enkelt många bilder med de motiven som var både genomtänkta och förmedelade en fin känsla.

Har ni några favoriter?

– Ja, det har vi, det finns särskilt en som vi alla i juryn tyckte om. Men de är hemliga, vi vill ju inte påverka den omröstning som nu sker på sajten.