Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

ELLE listar 11 saker att göra på internationella kvinnodagen

06 mar, 2023 
AvPenellope Ness
Saker att göra på internationella kvinnodagen
Internationella kvinnodagen är en hyllning till kvinnor världen över, och självklart ska dagen firas på bästa sätt. ELLE listar exempel på roliga evenemang och tillställningar den 8 mars!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen – ett årligt firande över hela världen som hedrar kvinnors prestationer och bidrag, samtidigt som den diskriminering och det förtryck som kvinnor fortsätter att utsättas för blir belyst.

Kvinnorna som revolutionerat modehistorienBrand logo
Kvinnorna som revolutionerat modehistorien

En chans att hylla världens kvinnor

Även om genus är ett socialt konstruerat koncept som konstant förändras är internationella kvinnodagen ett inkluderande och mångsidigt firande. Det ger oss en chans att framföra och delta i nyanserade diskussioner om kvinnor, kön, ojämlikhet och orättvisor.

Annons

Runt om i världen anordnas det event och aktiviteter för att hylla alla världens kvinnor. Vi på ELLE listar olika tillställningarna i din närhet så att du kan fira dagen på bästa möjliga sätt!

Aktiviteter som hedrar internationella kvinnodagen

1. Debaser X shesaid.so

Musikquiz och afterwork med shesaid.so den 8 mars på Bar Brooklyn, Hornstulls strand. Kvällen bjuder på ett musikquiz med de klurigaste frågorna om bland annat girl groups, girl power och riot girls. AW på Bar Brooklyn öppnar klockan 17.00 och 19.00 startar kvällens quiz. Sluta killgissa, börja tjejquizza!

Annons

Mer om kvällen hittar du här!

2. Panora

För dig som är sugen på att kolla på bio är hela programmet på Panora i Malmö dedikerat till filmer antingen av eller med starka kvinnor den 8 mars. De kommer bland annat att bjuda på specialvisning av My name is Andrea och Blue jean, förhandsvisning av Korsett och Maryam Touzanis Den blå kaftanen. Det blir även mingel där Panora bjuder på dryck och tilltugg.

Allt om tillställningen hittar du här!

3. Fasching X Stockholm women’s international jazz festival

Efter 5 år vill Stockholm women’s international jazz festival 2023 fira festivalens första viktiga livscykel på flera olika sätt. Festivalen kommer bland annat att hylla kvinnliga bandledare och kompositörer inom jazzen, på den internationella kvinnodagen. Festivalen kommer även att fokusera på ett enda land: Ukraina.

Annons

Mer om jazzfestivalen hittar du här!

4. Stockholms kvinnohistoriska x ArkDes

Stockholms kvinnohistoriska gästar ArkDes. Under mars månad tar de plats i utställningsrummet Boxen som en del i ett flerårigt samarbete. Det kommer att bjudas på en kvinnohistorisk avsmakningsmeny med populära programformat och kulturaktiviteter. Invigningen sker den 7 mars 2023.

Mer om detta hittar du här!

5. Filmstaden

Om du har lust att gå på bio kan du bland annat se filmen Kvinnor som pratar. Den kritikerrosade filmen är regisserad och skriven av Sarah Polley och baserad på Miriam Toews bok med samma namn.

Annons

"Gör inget. Stanna och slåss. Eller lämna. Kvinnorna i ett isolerat religiöst samhälle ställs inför de här valen när brutala händelser ställs mot deras tro."

Boka ditt biobesök och läs mer om filmen här!

6. Vulgäris på Kulturhuset stadsteatern

Vulgäris

Från den 9 mars kan du se uppträdandet Vulgäris på Stadsteatern på Sergels torg, Stockholm. Vulgäris är en samtidsrevy där gyckel, urkraft och förvirrade bröst reder ut historiens stora fråga: Vad är problemet med kvinnor?

Annons

Allt om teatern hittar du här!

7. Molly Hammars All my friends

Om du är sugen på konsert kommer Molly Hammars vårturné att vara under mars och kan ses runt om i Sverige. Med sin nya singel All my friends kommer hon även att uppträda i städer som bland annat Ystad, Uppsala och Falun.

Allt om turnén hittar du här!

8. Feminvest X Fearless

Fearless är en plats där kvinnliga entreprenörer och investerare möts, och evenemanget är självklart tillbaka på internationella kvinnodagen. En hel dag av lärande, nätverkande och paneldiskussioner. De kommer även att bjuda på överraskningar och underhållning. Förra evenemanget hade en lång väntelista så se till att säkra din biljett i tid. Observera att eventet kommer att hållas på engelska.

Annons

9. Edblad X Kvinna till kvinna

Edblads välgörenhetsprojekt Helping hand firar 10 år, och tillägnas Kvinna till kvinna under 2023. För varje sålt smycke skänker de 50 kronor till organisationen under hela året och det kommer att lanseras inför kvinnodagen den 8 mars.

Den svenska kvinnorättsorganisation Kvinna till kvinna bildades 1993 och når ut till kvinnor i 20 länder drabbade av krig och konflikt. Organisationen jobbar för att stärka kvinnors inflytande och makt, sätta stopp för våld mot kvinnor och synliggöra kvinnors kamp för fred och mänskliga rättigheter.

Annons

Läs mer om Helping hand här!

10. The ode to

Kvinnoduon The ode to som specialiserar sig på handplockad konst och lyfter mindre konstnärer har nyligen öppnat showroom på Odengatan i centrala Stockholm. The ode to grundades 2018 av vännerna Helena Carlberg och Anna Lukins. Duon delar en passion för estetiskt tilltalande ting och en besatthet för konst och interiör.

Mer om The ode to hittar du här!

11. Santa Barbara på Fotografiska

Diana Markosian
Du kan se den amerikansk bildkonstnären Diana Markosians utställning från den 17 mars 2023.

Om du inte har tid att hitta på något just den 8 mars kan du se utställningen Santa Barbara, som öppnar den 17 mars på Fotografiska Stockholm. Fotografen Diana Markosian rekonstruerar de sista dagarna i det postsovjetiska Ryssland och hennes familjs ankomst till USA. Hon använder både iscensatta fotografier och en film, där hon försöker se allt från sin mammas perspektiv – och förstå vilka uppoffringar hon gjorde för att de skulle bli amerikaner.

Annons

Mer om utställningen hittar du här!

Om du vill fira internationella kvinnodagen där hemma

De flesta tillställningarna som är listade hålls i Stockholm, men självklart det finns andra sätt att fira den 8 mars! Du kan exempelvis läsa inspirerande böcker, se tv-serier och filmer, eller lyssna på poddar av flera inspirerande kvinnor.

Filmer

Om du har lust att mysa hemma med en partner, vänner eller familj kan vi rekommendera filmerna:

  • Hidden figures (2016)
  • Iron lady (2011)
  • Little women (2019)
  • Legally blonde (2001)

Böcker

Har du är sugen på att läsa en ny bok, finns bland annat:

  • We Should All Be Feminists av Chimamanda Ngozi Adichie
  • Rad Women Worldwide: Artists and Athletes, Pirates and Punks, and Other Revolutionaries Who Shaped History av Kate Schatz
  • Hood Feminism: Notes from the Women That a Movement Forgot av Mikki Kendall

Foto: TT, Instagram

5 grymma filmer av kvinnliga regissörer som du inte får missaBrand logo
5 grymma filmer av kvinnliga regissörer som du inte får missa

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons