Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Molly Hammar: ”Jag är inte helt singel”

23 feb, 2023 
AvLouise Berglund
Molly Hammar tittar rakt in i kameran med svart eyeliner och rosa silkig tröja.
Nytt år, ny musik och inget mer Tinder. ELLEs Louise Åström möter Molly Hammar i en stor intervju och pratar skapande, ångest, kärlek och kropp.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Memory lane med Molly HammarBrand logo
Memory lane med Molly Hammar

Ingen annan rör mig som du, sjunger Molly Hammar i hörlurarna på min regniga promenad. Norlie & KKV-låten jag hört så många gånger förr men nu i ny tappning efter Mollys medverkan i Så mycket bättre. Den tog sig hela vägen till förstaplatsen på Spotifys svenska topp 50-lista. Sekunden Molly inser det finns på film. Mitt i en plåtning inför vårturnén.

– Jag skulle byta musik. Och vet att jag låg tvåa dagen innan. Precis då uppdateras listan och så ser jag mitt namn högst upp och bara skriker. Jag bryter ihop totalt. Det var ett så surrealistiskt ögonblick samtidigt som det aldrig varit mer verkligt. Jag kommer aldrig glömma den stunden, säger hon.

Annons

Vi ses på Soho house i mitten av januari, på nedervåningen i den del som kallas för biblioteket. Solen har inte visat sig på tio dagar. Allt är grått men efter en Ipren och en cappuccino är vi redo. Molly har mensvärk och jag hör bara på ena örat eftersom jag fått hörselgångsinflammation. Två kvinnor mitt i karriären, helt enkelt.

”För alla år jag inte slutade kämpa”, lyder Mollys caption på Instagram till videon om topplaceringen.

Vad menade du med det?

– Jag får gåshud när du säger det men jag känner ju att jag gått en lång och krokig väg. Det har varit många år där jag har varit på gränsen till att inte veta om jag vill, eller hur jag ska fortsätta som artist.

Varför?

– Jag har haft det svårt här i Sverige. Att komma med i gänget på något sätt. Få mitt genombrott som artist. När jag släppte min sex-EP började saker hända på riktigt. Jag började bygga mitt artisteri som Molly Hammar. Innan det råkade jag komma in på en väg av Idol och popularitetsprogram som kan vara jättebra men också totalt förvirra en ung kvinna. Eller ung tjej i mitt fall. Och det gjorde det verkligen. Det har tagit tid för mig att förstå mig själv.

Annons

Hur har du gjort i de stunderna du känt att du kanske inte orkar?

– Jag har tvingats gå tillbaka till varför jag ens håller på med det här. Vad är anledningen? För det kändes som att ”jag kan sluta nu och ingen skulle bry sig”. Men jag valde att inte sluta på grund av att jag alltid kom tillbaka till känslan att det här är mitt kall. Jag måste göra det här. Om inte någon annan bryr sig så bryr jag mig fortfarande. Det är en terapi. Musik är det jag andas, äter och lever.

Molly Hammar släpper ny musik

Molly Hammar i intervju med ELLE.

I år släpper Molly Hammar ny musik. Jag har fått höra tre av låtarna. Alla är vemodiga.

Håller du med?

Annons

– Ja, så är det ju. Det finns en smärta. Både i min röst men också i det jag har varit med om, i relationer och saker jag gått igenom i mig själv. Jag tror att det är viktigt för mig att få skriva ut de här åren. Jag är en väldigt glad person generellt men jag tycker det är kul att den kontrasten finns. Det är i musiken jag kanaliserar.

Har det varit vemodigt eller läkande att skapa musiken?

– Det har känts läkande. Med vissa av låtarna har jag skrivit saker jag inte förstått än. När jag lyssnar på dem förstår jag mer av mig själv. På det sättet känns det väldigt mäktigt och fint. Jag har haft en distans mellan mig och min musik tidigare, i skrivandeprocessen, i form av att jag varit rädd för att visa vemodet. Jag har trott att jag behöver vara den här starka kvinnan oavbrutet. Och det jag insett nu är att jag inte måste vara det hela tiden. Det finns en sån styrka i att vara sårbar.

Hur har du gjort för att komma till en plats där du vågar vara sårbar?

Annons

– Terapi, säger hon och skrattar högt.

Som vi alla, skrockar jag och säger att jag tänkt på att hon är en glad person som skämtar mycket. Jag har intervjuat Molly på i princip alla röda mattor hon gått på. Via Zoom under pandemin. Och nu irl igen. Hon bjuder alltid mycket på sig själv. Samtidigt nämner hon sin introverta sida och säger att hon behöver vara själv i perioder för vila och återhämtning.

Är det jobbigt ibland att känna att man är både och?

– Ja. Ibland kan jag känna att jag är allt på samma gång. Det är jobbigt. Det är en bergochdalbana.

Det känns som att du känner mycket.

– Jag känner mycket. Alltså sinnessjukt mycket. Och det har jag börjat se som en väldigt fin grej. Jag har alltid tyckt att det är fint att känna mycket. Men under de senaste året har jag känt att jag behöver hitta ett sätt att kanalisera det in i små fickor, så att det inte blir ett oavbrutet kaos.

Du har delat mycket om din ångest på sociala medier. Vad gör dig ångestfylld?

Annons

– Jag har GAD, generaliserat ångestsyndrom. Det fick jag reda på för kanske ett halvår sen. Min GAD är ju något som är i mig bara. Min ångest behöver inte ha en början och ett slut. Den är hos mig och jag skulle vilja säga att den är en del av mig och jag har accepterat det. Man får jobba med den. Hitta sätt att komma vidare, runt den och genom den. Jag har bestämt mig för att bli vän med min ångest. Den är där och det är okej.

Var det en lättnad att få diagnosen?

– Ja, det var det. Extremt. Sen var det också som att jag skrattade när vi läste upp kriterierna för GAD. Som att ”hur har jag inte förstått det här tidigare?”. Under det senaste halvåret har ångesten gjort sig mer påmind och varit svårare att hantera än tidigare. Men känslorna har fortfarande övervägts av en våg av glädje och lycka. Med det sagt så är jag en människa som känner exakt allt hela tiden.

Molly Hammar berättar om sin ångest

Molly Hammar om kroppsaktivism

En av sakerna Molly gör för att hantera ångesten är att gå till gymmet. När hon delar med sig av träning på sociala medier är åsiktsklubben framme.

Annons

– Folk tror att jag tränar för att vilja gå ner i vikt. Det tycker jag är frustrerande eftersom jag står för att försöka avdramatisera kroppen och att träning ska vara något som är bra för dig.

– Jag har alltid brunnit för att vi kvinnor ska få bryta oss loss från de vidriga idealen vi har, som vi lever i. Jag blir mer triggad av att bära den jävla facklan nu på grund av att jag upplever att kroppsaktivisterna vi hade förut har blivit tysta. Och det har blivit mer av en tystnadskultur kring smalhets och kroppsideal.

Men hetsen är ändå där. Och det är väl det som är det läskiga?

– Den är ju där. Mer än någonsin kan jag uppleva. Jag hanterar det genom att jag vill ta bort fokuset på kroppen. Jag tycker att vi är sjukt fixerade vid vårt utseende idag. Jag försöker vara ett exempel på en person som är fri i sin kropp, i att vara osminkad och kan hylla det unika hos mig. Det kanske är ett mer subtilt sätt att föra kroppsaktivism på men det är mitt sätt just nu.

Annons

Molly är alltid är fem minuter från ett brandtal. Jag säger det. Hennes skratt fyller biblioteket. Hon tar en paus och skrattar igen.

– Det är så jävla sant. Fy fan vad kul. Jag är en bomb.

En sak jag tycker du är duktig på och som inspirerar mig är att du säger att du är bra. Hur har du kommit dit?

– Vad gulligt. Det är på något sätt för att jag tycker det. Och jag vet att det liksom inte är enligt jantelagen. Men det är som att jag lever i en separat värld ibland bara.

Har du alltid kunnat känna så?

– Det är klart att jag vissa dagar inte tycker att jag är bäst i världen. På tal om alla år och dagar som jag tvekat på hela mig och min karriär. Men jag tror att jag har en trygghet i att jag övat upp ett hantverk. Och jobbar på mig själv. Jag blev mobbad när jag var liten. Under tiden jag var mobbad kände jag att jag i alla fall hade en sak. Jag har min grej. Musiken blev som mitt ljus.

”Libra season coming up”, skrev du i en caption. Bryr du dig om stjärntecken?

Annons

– Ja, jag bryr mig om stjärntecken. Jag har en app! Costar.

Känner du dig som ditt tecken, vågen?

– Jag är våg, utan och innantill. Det är upp och ner. Det händer mycket och är svårt att ta beslut ibland. Och det är ett vattentecken. Jag behöver jordtecken runt omkring mig för att jag ska bli mer grundad.

Molly Hammar berättar om sitt stjärntecken

Molly hammar om kärleken och tinder

Jag är väldigt irriterad på Costar för att den alltid är negativ mot mig. Gillar du appen?

– Nej, det är ganska deppiga citat. Den säger konstant att jag har problem med kärlek och sexliv. Men det stämmer liksom inte.

Nä? Najs!

– Hahaha, det har stämt. Men det stämmer inte…

Annons

Har du Tinder?

– Nej. För jag är inte helt singel.

Vad betyder inte helt singel?

– Att jag träffar någon.

Hur känns det?

– Jättekul. Så mysigt.

Är du kär?

– Ingen kommentar, säger hon med ett flin och jag kan inte hålla mig från att flika in att jag en gång jobbat på Aftonbladet och att hon får skylla sig själv som öppnade den lådan.

Att dejta som känd: Kul eller inte kul?

– Inte kul! Det skapar en distans från första början. Man träffas inte under samma premisser. Den andra personen har en bild av mig man skapat av yttre faktorer. Det behöver nödvändigtvis inte stämma. Det finns mycket mer till mig än det jag pratar om i media. Jag upplever att det är hemskt. Framför allt som kvinna! Mina killkompisar som är offentliga kan träffa jättefina människor. Men jag tycker att det krävs väldigt mycket tur och jobb för att man som offentlig kvinna ska träffa en person som orkar med.

Varför tror du att det är så?

Annons

– Jag vet inte om det är den underliggande strukturen i om hur en kvinna ska vara. Om det är läskigt med kvinnliga ambitioner och en karriär. Jag upplever att den bilden finns kvar, till 120 procent. Jag har stött på det i flera år nu och tror tyvärr att den är svår-rubbad.

Du har köpt en lägenhet! Hur ska du inreda den?

– Min första lägenhet! Det är ett så fantastiskt stort steg för mig att ens ha möjlighet till det. Jag kommer inte från pengar. Jag kommer ha mer färg än jag haft tidigare. Senapsgul soffa, mörkt träbord, rostbrun matta och takkrona.

Vad står på din vision board för 2023?

– Jag vill utomlands. Framför allt ska jag fortsätta vara modig. Jag vill göra ett intryck i den här världen. Och det krävs det mod för att göra. Så jag ska fortsätta pusha mig själv i att vara mitt modigaste jag.

Molly Hammar - stilresan de senaste 10 årenBrand logo
Molly Hammar - stilresan de senaste 10 åren

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons