Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Don't give a F*ck och bli lyckligare – 9 tips från boksnackisarna

19 nov, 2018 
AvNina Nyström
Tips från boken Not giving a fuck
Det är dags att börja bry oss mindre om vad andra tycker. Och att sluta spendera tid på att göra saker du inte vill med människor du inte tycker om. Här är 9 lärdomar från bästsäljande böckerna The magic of not giving a f*ck: och ändå få ut mer av livet och Den ädla konsten of not giving a f*ck.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Nyligen släpptes succéboken Den ädla konsten of not giving a f*ck av Mark Manson på svenska. Den ganska krassa titeln bör såklart tas med en nypa salt – men faktum är att det onekligen verkar vara i ropet att ”not give a f*ck”. Förvillande lika titel har nämligen även Sarah Knights bok The magic of not giving a f*ck också den en bästsäljare. Titeln är en tydlig och humoristisk motreaktion på en annan succébok; Marie Kondos (KonMari) bok om konsten att städa. Orkar du inte hålla ordning i varje hörn av livet? Då är den här boken bättre för dig.

Och de här motreaktionerna på vår tids perfekta, tillrättalagda, prestationsinriktade, jämförande samhälle har en hel del sköna och avväpnande visdomar att komma med. Många av oss tillbringar alldeles för stor del av livet med att vara ”people-pleasers” och bryr sig helt enkelt för mycket om sådant som man inte ska bry sig för mycket om. Forskning visar tydligt att människor som sätter sig själva i andra hand eller bryr sig om ytligheter och perfektionism före allt annat blir mer ängsliga, mer emotionellt instabila och mer deprimerade än andra.

Annons

”Att inte give a f*ck är inte att vara likgiltig – tvärtom – det innebär att se livet rätt i ögonen, se alla de skrämmande tänkbara konsekvenserna av ett beslut och sedan ändå ta det och följa sina intentioner.” förklarar Mark Manson i boken. ”Nyckeln till ett lyckligare liv är inte att bry sig om fler saker, utan om färre – att give a f*ck endast om det som är sant och viktigt.”

Men hur gör man det då?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Här är nio kloka visdomar från böckerna

Bok Not giving a f'ck

1. Var inte rädd för att misslyckas

Livet är inte alltid vackert, härligt och positivt, och eftersom vi lever ett filtrerat liv är det många som inte förstår det längre. Rädslan för att misslyckas bara växer. Men för att bli bra på någonting måste man misslyckas i det lilla kanske tusentals gånger. Misslyckanden ger större förståelse för vad som krävs för att bli framgångsrik. Och har du tänkt på det här?

Annons
  • När du spänner dig mindre inför att göra något, så blir du bättre på det.
  • Ofta blir personen som är minst angelägen om att nå framgång faktiskt den som lyckas.
  • När du slutar att bry dig så förtvivlat så tycks allt gå vägen.

Dessutom – när du misslyckas, var inte rädd för att bjuda på det! Är du öppen med dina svagheter och tillkortakommanden så leder det paradoxalt nog till att du blir mer säker och karismatisk bland andra.

2. Sluta bry dig om småsaker – och välj dina strider

Att reta upp sig och bli stött av minsta motgång eller småsak gör livet jobbigt. Allt kan inte vara exakt så som du vill att det ska vara. Har du den inställningen tar du varje motgång som en orättvisa, varje svårighet som ett misslyckande, varje olägenhet som en kränkning riktad mot dig personligen, varje meningsskiljaktighet som ett svek. Det är en inställning som skapar konflikter och inte gör någon lycklig, menar Manson.

3. Var inte rädd för att ha fel

Personer som baserar sin självkänsla på att ha rätt om allting får svårt att lära av sina misstag. De saknar ofta förmågan att se saker ur nya perspektiv och att känna empati med andra. Om du erkänner att du är okunnig är du i stället mottaglig för att lära dig nya saker, förändring, och att växa som människa.

Annons

4. Valet är ditt

Vi kan inte styra allt som händer oss. Men vi kan alltid styra hur vi tolkar det som händer och hur vi ska hantera det. Ibland får man sämre kort än andra. Det är lätt att tycka att man har fått en orättvis hand, men spelet avgörs av hur vi hanterar korten, vilka risker vi tar och konsekvenserna vi väljer att leva med. Så haka inte upp dig för mycket på livets svängningar – livet är knöligt ibland. Men när du väljer din väg framåt – utgå från vad DU egentligen bryr dig om och styr dit DU vill.

5. ”Stör det?”-metoden

Det finns så mycket man ”borde” göra, men som vi egentligen inte bryr oss så mycket om, som gör oss mindre lyckliga. Om just det, och hur man kommer ur den fällan, handlar stora delar av Sarah Knights bok. När du står och velar – fråga dig själv ”stör det här mig”? Är svaret ”ja” – dags att plocka fram give a F-kortet. Till exempel: Stör det dig att behöva laga mat varje kväll för att du ”borde” vara hälsosam, ekonomisk, ekologisk, ordentlig? Är svaret ja och du har möjlighet – men strunta i det då? Ett tag i alla fall. Ät gröt till middag, köp hämtmat – gör det som underlättar ditt liv – inte det du ”borde”.

Annons

6. Strunta i saker du inte känner för

Vi fortsätter på ”borde”-temat, för här finns mycket att göra för att förbättra vårt välmående. Säg nej till sociala event du inte har lust för. Strunta i att fixa till dig när du ska ner på stan en snabb sväng. Säg nej till att vara flytthjälp åt kollegan du inte känner så väl. Rensa bort energitjuvar ur ditt liv, och så vidare, och så vidare. Att faktiskt strunta i sådant du inte känner för sparar både tid, pengar och energi. Tid, pengar och energi som blir över till sådant som du faktiskt VILL göra!

7. Så slutar du vara en ”people-pleaser” utan att vara en skitstövel

Nej, vi vet – ska man vara realistisk är det svårt att gå genom livet och bara göra precis det man har lust för. Då hamnar du fort i konflikt och gör dig impopulär. Bara sociopater och skitstövlar kan strunta helt i allt. För att undvika att såra de du faktiskt tycker om, men utan att dränera dig själv – lägg upp en ”F*ck it-budget”: skriv ner vad och vilka som är viktigast i ditt liv och undanta dem från dina ”Fucks”. I övrigt gör du det du vill och orkar. Tänk ”din egen syrgasmask först – sen andras”. Tvivlar du – don’t give a F.

Annons

8. Var ärlig och artig, men inte för ärlig och artig

För att undvika missförstånd och navigera rakryggat med din nya inställning utan att bli en elefant i en porslinsbutik kan det löna sig att vara ärlig och extra artig. Men ursäkta dig inte. En bra regel när du duckar saker är ”Ge inte för mycket detaljer” – ge inte intrycket av att du har något att be om ursäkt för.

9. Ta inte dig själv på för stort allvar

Släpp kravet på dig själv att alltid vara störst, bäst och vackrast. Det gör dig bara stressad, och ängslan får dig att känna dig otillräcklig. Det är mer än ok att bara vara ”good enough” och helt vanlig. Insikten om, och acceptansen av det, kan frigöra dig så mycket att du faktiskt kan förverkliga det du vill och drömmer om, men utan alltför högtflygande förväntningar. Det kommer göra dig lyckligare.

Läs mer:

7 vanor att lära av de som inte hänger upp sig på småsaker

Forskning: Perfektionism kan göra dig sjuk – så tar du livet med en klackspark

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons