Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Terapeuten förklarar: Det säger dina sexdrömmar om dig

04 nov, 2022 
AvEbba S. Dahlman
Har du någon gång vaknat upp kallsvettig efter en förvirrande sexdröm?
Nu reder terapeuten Hilda Burke ut vad fem vanliga drömmar betyder.
– Din hjärna kommer att skapa metaforer, förklarar hon.
Annons
8 peppiga konton att följa på InstagramBrand logo
8 peppiga konton att följa på Instagram

Att studera drömmars betydelse är något människan har gjort sedan urminnes tider. Men vissa ämnen kan vara pinsamma att prata om, även om de sker i vårt undermedvetna. Terapeuten och livscoachen Hilda Burke förklarar nu meningen bakom fem konstiga (men vanliga) sexdrömmar.

– De kan betyda många saker. Ofta handlar det om ett utbyte av energi, där du åtrår egenskaper hos personen du har sex med, säger hon.

– Sex betyder olika saker för olika personer; njutning, trygghet eller kärlek. Din hjärna kommer att skapa metaforer och utsätta dig för råa upplevelser för att fånga din uppmärksamhet. Det involverar ofta sex.

Annons

1: Drömmar om sex med ”fel” person

Det är inte ovanligt att drömma om att ha sex med någon som du aldrig skulle överväga att ha sex med i vaket tillstånd – något som kan kännas både enormt obehagligt eller extremt upplyftande. Det kan vara en person som det skulle anses vara ”förbjudet” att ligga med (kanske för att du är i ett lyckligt förhållande?) eller så kan det vara någon som du faktiskt inte vill vara intim med.

Det viktiga är att reda ut vad personen i fråga representerar för dig. Om du exempelvis drömt om chefen med en självsäker utstrålning, bra klädstil och grymma idéer, kan det handla om att du är attraherad av personlighetsdragen och inte personen. Du kan alltså vara lugn, du är (troligtvis) inte förälskad i chefen!

– Om du återkommande tänker på drömmen även i vaket tillstånd, om du äcklas eller känner dig upprymd, kan vara kroppens sätt att försöka berätta för dig att det finns något som du måste bearbeta, säger Burke.

Anne Hathaway och Meryl Streep porträtterar en anställd- och chefrelation i kända filmen The Devil Wears Prada.
Anne Hathaway och Meryl Streep porträtterar en anställd- och chefrelation i kända filmen Djävulen bär Prada.

2: Drömmar om sex med dina föräldrar

Burke påpekar noga att de här drömmarna inte handlar om sex, eller en önskan om sex. Det är snarare ditt undermedvetna som vill tala om för dig att rikta blicken mot relationen till dina föräldrar.

Annons

– Drömmar är befriade från vårt ”superego”, den delen av vår hjärna som säger åt oss var gränsen går. När vi sover har vi alltså inga gränser, så det är väldigt intressant vilka bilder och metaforer som dyker upp, säger Burke och uppmanar till att undersöka vad metaforen kan betyda för just dig.

Drömmer du exempelvis om en frånvarande förälder? Vill du ha en närmre relation med någon förälder? Finns det något i er nuvarande relation som inte funkar som det ska?

Se också: 11 vanor högavlönade har gemensamtBrand logo
Se också: 11 vanor högavlönade har gemensamt

3: Drömmar om sexuellt våld

Det kan vara extremt oroväckande och obehagligt att drömma om sexuellt våld; att bevittna det, vara med om det eller till och med utföra det. Återigen, det handlar inte om att det är något du faktiskt vill uppleva!

Annons

– Att drömma om att bevittna sexuellt våld utan att stoppa det, låter som en klassisk ångestdröm och inte en sexdröm, berättar Burke och fortsätter:

– Att utsätta någon annan för sexuellt våld i en dröm handlar troligtvis om en känsla av maktlöshet i ditt liv. Det är vanligt att man ”vänder på bordet” och riktar våldet mot objektet för den egna maktlöshet i en dröm. Det är hjärnans sätt att berätta för dig att ”du kan ta kontroll över din egen situation”, även om den gör det på ett otroligt mörkt sätt.

Louis Litt i Suits.
Drömmar om sexuellt våld kan handla om att du känner dig förbisedd på jobbet. I tv-serien Suits söker karaktären Louis Litt ständigt för upprättelse på kontoret.

4: Drömmar om onani

De här drömmarna kan vara otroligt härliga, men också frustrerande. Burke berättar att dessa drömmar har en starkare koppling till vårt vakna liv. De skvallrar ofta om att vi har en fysisk önskan om att få sexuell stimulans, men att något blockerar oss mentalt.

Annons

Det som blockerar oss kan vara något vi är medvetna om, men det kan också vara något undermedvetet som växt under ytan. En dröm om onani kan alltså betyda att vi trängt undan känslor om sex.

5: Drömmar om att ha sex med djur

Sexdrömmar om djur kan vara otroligt oroväckande, men även i detta fall handlar det såklart om metaforer. Tidsresor, i det här fallet.

Ofta drömmer vi om djur som vi känt, exemplevis husdjur från barndomen, vilket kan handla om en önskan att gå tillbaka i tiden till den tidpunkten i livet. Hjärnan sorterar då sex som ”närhet” och husdjuret som ”din barndom”, vilket resulterar i en riktigt märklig dröm.

Sexdrömmar om djur handlar oftast om en önskan att resa tillbaka i tiden. Så som Marty och Doc gör i filmen Tillbaka till framtiden.

Källa: Refinery29, Foto: Shutterstock

Annons