Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Det här är internationella kvinnodagen – och därför ska den uppmärksammas

06 mar, 2023 
AvLinda Strömbäck
internationella kvinnodagen
Internationella kvinnodagen instiftades av FN 1975 och äger rum den 8 mars varje år. Dagen uppmärksammas världen över för att lyfta kvinnors rättigheter och belysa ojämställdhet. Här är allt du behöver veta om den viktiga dagen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Internationella kvinnodagen instiftades av FN 1975, och sedan dess har 8 mars varit en dag vi förknippar med kvinnors rättigheter och ojämställdhet. Men kvinnodagen föddes långt tidigare än så. 1910 hölls nämligen den första internationella kvinnokonferensen av världsorganisationen Andra internationalen, där tyskan Clara Zetkin föreslog att man borde införa en internationell kvinnodag.

Kvinnorna som revolutionerat modehistorienBrand logo
Kvinnorna som revolutionerat modehistorien

Den 19 mars året därpå samlades över en miljon människor i Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike för att kräva rösträtt, bättre arbetsrättigheter, samt rätt att kunna tillträda offentliga ämbeten – vilket blev startskottet på en lång rad framgångar i kampen för jämställdhet.

Annons

Hur skapades internationella kvinnodagen?

Internationella kvinnodagen har alltså sitt ursprung i början av 1900-talet och drevs på många håll i världen. Bland annat marscherade 15 000 kvinnor genom New York, 1908, för rätten till högre lön, bättre arbetsvillkor och rösträtt. Efter konferensen 1910 och första kvinnodagen 1911, har det sedan gjorts framgångar för kvinnors rättigheter världen över. I Sverige började man fira kvinnodagen 1912, och 1921 fick Sveriges kvinnor rösträtt. 1977 instiftade FN den internationella kvinnodagen som högtidsdag, och är idag är 8 mars en nationell helgdag i närmare 30 länder.

Internationella kvinnodagen i Sverige 1974
Demonstrationer på internationella kvinnodagen i Sverige 1974

Varför firas internationella kvinnodagen?

Internationella kvinnodagen firas för att uppmärksamma framsteg och framgångar för kvinnors rätt, samt hylla sociala, ekonomiska, kulturella och politiska åstadkommande av kvinnor. Men dagen är också viktig för att uppmärksamma kvinnors situation världen över, fortsätta kampen för jämställdhet och för att samla in pengar till kvinnorättsorganisationer.

Demonstrationer på internationella kvinnodagen i Sverige 1974
Demonstrationer på Sergels torg på internationella kvinnodagen 1974

Varför är det viktigt att uppmärksamma kvinnodagen?

Så länge vi har en kvinnodag, har vi fortfarande inte en jämställd värld. Därför är det viktigt att påminnas om hur situationen i världen ser ut, och lyfta vad som krävs för att kvinnor ska få samma rättigheter som män. Enligt World Economic Forum kommer vi inte se jämställdhet under vår livstid, och det kommer inte heller att nås på nästan ett sekel. Idag utsätts fortfarande var tredje kvinna i världen för våld eller sexuellt våld någon gång under sin livstid, och globalt har kvinnor bara 75 procent av de ekonomiska rättigheterna som män har, rapporterar Världsbanken.

Vill du hjälpa till och bidra?

Här finns några kvinnorättsorganisationer som ständigt kämpar för bättre förutsättningar för kvinnor, och kampen för kvinnors rättigheter:

Kvinna till Kvinna

UN Women Sverige

Sveriges kvinnoorganisationer

Foto: TT, Launchmetrics.com

5 grymma filmer av kvinnliga regissörer som du inte får missaBrand logo
5 grymma filmer av kvinnliga regissörer som du inte får missa

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons