Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

De bästa städerna i världen för streetfood

26 sep, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Bästa streetfood
En av de bästa sakerna med att resa är all god mat! Om du är en riktigt matälskare har du nu möjlighet att välja resmål utifrån hur bra streetfood som finns där. Här får du listan över de 30 städerna i världen som är bäst på streetfood.
Annons

Om du gillar streetfood ska du sätta kursen mot Sydostasien och alla härliga matmarknader och små gatustånd med allsköns mat. Årets upplaga av The Street Food City Index från My Late Deals har listat de 30 städerna i världen som har bäst streetfood och de städer som har tagit sig in på topp fem kräver hyfsat långa flygresor.

När My Late Deals har rankat städerna har man tagit hänsyn till bland annat hur stort utbudet är, prisbild och renlighet.

Hong Kong är bästa streetfood-staden i världen

Överst på listan har vi Hong Kong. I dag skulle nog de flesta dra sig från att åka till just Hong Kong på grund av den osäkra politiska situationen där.

Deras placering på förstaplatsen får de alltså inte för politisk stabilitet, utan för det stora utbudet av streetfood och inte minst för den fantastiska renligheten kring maten. Även priset på maten anses vara bra, även om det finns städer som är billigare. Man får räkna med att betala mellan 60 och 70 kronor för en rätt, men då kan du också välja mellan risnudelrullar, äggvåfflor, dim sum och fiskrätter med curry.

Annons

Bra streetfood i Bangkok, Ho Chi Minh och Singapore

På plats nummer två hittar vi Thailands huvudstad Bangkok. De är billigast på listan med ett snittpris på inte mer än cirka 25 kronor för en rätt, vilket gör det perfekt för budgetmedvetna backpackers. Men billig räcker inte för att hamna på silverplats, Bangkok lyckas dessutom ha ett stort utbud av streetfood av hög kvalitet. Välj och vraka mellan pad thai, ton yum goong och andra godsaker från det thailändska köket.

I Vietnam finns staden som tronar på bronsplatsen. I huvudstaden Ho Chi Minh hittar du, liksom i Bangkok, ett stort utbud av streetfood till vrakpriser, men de tappar poäng på renligheten.

På fjärde plats hittar vi Singapore som föga förvånande rankar högt på renlighet men tappar poäng på att maten inte är lika billig som i städerna på platserna ovanför.

Indiska staden Mumbai kommer på femte plats tack vare sitt stora utbud av lättillgänglig mat. Dessutom är maten billig, men Mumbai rankar ändå inte högre eftersom de inte får så höga poäng när det kommer till renlighet.

Inte förrän på plats sex hittar vi en europeisk stad, Rom, och Sverige lyser med sin frånvaro på hela listan. Det närmste vi kommer geografiskt är Berlin.

Hela listan över världens 30 bästa streetfood-städer

  1. Hong Kong
  2. Bangkok, Thailand
  3. Ho Chi Minh, Vietnam
  4. Singapore
  5. Mumbai, Indien
  6. Rom, Italien
  7. Tel Aviv, Israel
  8. Sydney, Australien
  9. Mexico City, Mexico
  10. Portland, USA
  11. Seoul, Sydkorea
  12. Peking, Kina
  13. Berlin, Tyskland
  14. Paris, Frankrike
  15. Istanbul, Turkiet
  16. Palermo, Italien
  17. Penang, Malaysia
  18. Tokyo, Japan
  19. New Orleans, USA
  20. Kuala Lumpur, Malaysia
  21. Cartanega, Spanien
  22. Port Louis, Mauritius
  23. Honolulu, Hawaii
  24. Taipei, Taiwan
  25. Marrakech, Marocko
  26. Rio de Janeiro, Brasilien
  27. New York, USA
  28. Durban, Sydafrika
  29. Kingston, Sydafrika
  30. Dakar, Senegal

Foto: Unsplash

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons