Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Därför var kungligheterna klädda i grönt – fina betydelsen bakom färgvalet

30 mar, 2022 
AvSara Ericsson
Hertiginnan av Cornwall, drottning Letizia och prinsessan Anne var alla klädda i grönt.
Kungligheter från hela världen samlades vid prins Philips minnesceremoni och många reagerade på det matchande färgvalet i grönt – här är anledningen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Otippade regler som världens kungligheter måste följaBrand logo
TV: Otippade regler som världens kungligheter måste följa

Under tisdagen hölls en minnesceremoni för att hylla prins Philip. Drottning Elizabeths älskade make somnade stillsamt in på Windsor Castle 9 april 2021. Åtta dagar senare begravdes prinsen i St George Chapel men på grund av coronapandemin kunde endast 30 gäster närvara i kyrkan.

Gästerna i Westminster Abbey vid prins Philips minnesgudtjänst.

Kungligheterna samlades vid minnesceremonin

Nästan ett år senare och med slopade coronarestriktioner kunde hela brittiska kungafamiljen samlas tillsammans med släktingar, kungligheter från hela världen, anställda vid hovet, politiker och representanter från prinsens alla organisationer. Bland de kungligt inbjudna på plats var bland annat svenska kungaparet och prinsessan Christina.

Annons
Kungen och drottning Silvia vid prins Philips minnesceremoni.

Drottning Elizabeth har haft ett tufft år bakom sig, hon förlorade sin älskade prins Philip som stått vid hennes sida i 73 år. Dessutom insjuknade drottningen i oktober och hon har varit sjuk i covid. Hennes närvaro vid prins Philips minnesceremoni blev hennes första officiella framträdande på flera månaders tid.

Drottningen gick med käpp

Drottning Elizabeth gick in i Westminster Abbey tillsammans med sin son prins Andrew.

Drottningen gjorde entré med stöd av en käpp i armkrok med skandalomsusade sonen prins Andrew. Prinsen har varit utestängd från den kungliga värmen sedan november 2019. På grund av Andrews vänskap med pedofildömde Jeffrey Epstein. Prinsen har även efter en lång rättstvist nått en förlikning med Virginia Guiffre som anklagat prinsen för att ha tvingat henne att ha sex med honom när hon var 17 år. Prins Andrew ska betala Virginia 150 miljoner kronor och en stor del av donationen går till hennes välgörenhetsorganisation.

Annons

Andrew har inte närvarat vid några officiella sammanhang sedan slutet av 2019 och därför var det många som höjde ögonbrynen när han arm i arm med drottningen gjorde entré till Westminster Abbey.

Därför bar kungligheterna grönt

Hertiginnan Camilla och prinsessan Beatrix.

Eftersom gästlistan var begränsad vid prinsens begravning kunde desto fler kungligheter närvara vid minnesceremonin. Och för det vaksamma ögat var det flera gäster som bar gröna kappor och klänningar.

Drottning Letizia och prinsessan Anne i gröna kappor.

Drottning Elizabeth, hertiginnan Camilla, prinsessan Anne, prinsessan Beatrix och drottning Letizia bar alla gröna kappor och klänningar. Anledningen? Prins Philip älskade mörkgrönt, det var hans favoritfärg. Det var även den färgen som prinsens tjänstefolk hade på sina uniformer.

Annons

Enligt brittiska hovet har den dessutom ett eget namn: ”Edinburgh Green” eftersom prins Philip var hertig av Edinburgh. Därför valde flera kungligheter att klä upp i grönt för att hylla prinsen.

Drottning Elizabeths kärleksfulla detalj

Drottning Elizabeth i grön kappa och hatt vid prins Philips minnesceremoni.

Drottning Elizabeth var klädd i sin makes favoritfärg och hon bar även en kärleksfull detalj. På kappans bröst satt en guldfärgad brosch fastnålad. En accessoar som hon fick av prins Philip för 54 år sedan och som hon burit många gånger. Broschen är tillverkad av gult guld och är utsmyckad med rubiner och diamanter.

Foto: TT

Se också: Kronprinsessan Marys bästa modeögonblickBrand logo
Se också: Kronprinsessan Marys bästa modeögonblick
Annons