Därför tror din kille att han har rätt – fast han har fel

Äntligen kan forskare bekräfta vad vi tjejer vetat hela tiden!
08 maj, 2017

Könshormonet testosteron gör män farligare i trafiken. Det får dem även att slarva med pengar – och försämrar dessutom deras immunförsvar.

Nu kan amerikanska forskare slå fast att testosteron också är skälet till varför så många män aldrig kan erkänna när de har fel.

LÄS OCKSÅ: 8 vetenskapliga bevis på att kvinnan är det starkare könet

En ny studie visar att personer med höga nivåer av testosteron (i huvudsak män) tenderar att tro att de har rätt (trots att de har fel) i större utsträckning än andra. Detta då testosteronet bland annat höjer männens självförtroende, menar forskarna.

De 243 män som deltog i studien delades in i två grupper. Den ena gruppen fick svara på ett antal frågeställningar efter att ha smort sig med testosterongel. Den andra gruppen tilldelades placebogel.

Männen med högre testosteron presterade avsevärt sämre på frågorna och gav hela 20 procent färre rätta svar. Att komma fram till de korrekta lösningarna tog också mycket längre tid.

– De var snabbare med att dra förhastade slutsatser på gåtor där man ofta brukar gissa fel första gången. Antingen hindrar testosteronet den mentala processen, eller så ökar hormonet den intuitiva känslan att ”jag har definitivt rätt”, säger Colin Camerer, professor vid forskningsuniversitetet Caltech i Kalifornien, enligt Science Daily.

Så stå på dig nästa gång du tjafsar med killen. Du har förmodligen rätt!

LÄS OCKSÅ: Därför tror män att du är intresserad av dem – fast du inte är det

Foto: IBL, Giphy 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: