Därför borde du skeda mer – för hälsans skull

Det är många av oss som skulle må bra av att varva ned något – och visste du att en av de enklaste sätten att göra det är att gosa med någon? Det spelar faktiskt inte någon roll om det är en partner eller ett husdjur. De positiva effekterna fastslagna inom forskningen.
31 januari, 2018

Utöver att det är allmänt härligt att kramas och gosa finns det 5 skäl till varför du borde göra det så ofta som möjligt:

  1. Det minskar smärta

När du har kroppskontakt med någon annan frigörs hormonet oxytocin, det som kallas ”må bra”-hormonet. I flera studier har man sett att smärtnivåerna sjunker när oxytocin frigörs.

  1. Boostar immunsystemet

Oxytocinet tros också bidra till att du blir mindre sjuk. I en studie där man utsatte 404 personer för ett virus, såg man att de som gosade ofta fick mindre symptom än andra.

  1. Stressa ner

Att gosa har också visat sig minska på stresshormonet kortisol. Det är toppen för att sänka blodtrycket och gör att hjärtat mår bättre.

  1. Du sover bättre

Oxytocin hjälper oss att må bra – men också att slappna av. Ett bra gos – det behöver inte vara mer än 10 minuter – får oss att slappna av och gör det lättare att somna in på kvällen.

  1. Det kan leda till mer sex

Kroppskontakt triggar vår produktion av dopamin – välbehagshormonet. Även om det sker med en platonisk kontakt. Dopamin ökar vår sexlust och i förlängningen innebär det att par som ofta gosar – också har ett aktivit sexliv.

Läs också:

Forskare: Därför ska du hålla till höger när du kysser någon

Hångla för hälsan – därför borde alla kyssas mer

Artikeln publicerades först på MåBra.