Därför är din taskigaste kompis oftast även din bästa vän

Därför är din bästa kompis elak.

Ibland är en vit lögn allt man vill ha, men så kommer den där kompisen som alltid trycker ner en i skorna och säger som det är. Det ska du vara glad för.
21 oktober, 2017

Du vet den där kompis som är lite för ärlig ibland? Den som har ett närmast tourettesliknande förhållningssätt till sin ärlighet; sanningen bara måste ut! Den personen. Det är förmodligen din bästa vän.

Skapar negativa känslor för att hjälpa

Enligt en studie som har publicerats i Psychological Science kan vissa personer framkalla negativa känslor hos sina vänner med flit – för att hjälpa dem. Detta genom att frammana positiv förändring som kan komma att hjälpa personen i långa loppet. Hjälp till självhjälp, kan man säga.

Studiens författare Belén López-Pérez skriver:

”Vi har visat att människor ibland kan vara ‘elaka för att vara snälla’ – med andra ord kan de bestämma sig för att få någon att må lite dåligt om de tror att det är fördelaktigt för personen i längden.”

Syftet med studien var att undersöka altruistiskt beteende och se om det faktiskt finns människor som systematiskt hjälper andra genom att vara elaka mot dem. Och så är alltså fallet, menar författarna.

”Vi har identifierat flera vardagliga situationer där detta inträffar, till exempel när någon framkallar rädsla för misslyckande hos en närstående som latar sig istället för att plugga till en viktig tenta”, förklarar López-Pérez.

Sedan finns det ju också de som faktiskt säger de hårda sanningarna av helt andra orsaker, för att de njuter av att göra folk ledsna till exempel. De är inte dina bästa vänner. Men nästa gång din kompis skrattar hånfullt åt din nya tröja kan det faktiskt vara av ren kärlek och omtanke, tänk på det!

Läs mer:

Så gör du slut med en vän – en guide till att ta tuffa samtal

Nu kommer Sveriges första handbok om vänskap- ELLE intervjuar författaren 

5 tips för att hålla vänskapen vid liv