Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Därför är det så läskigt att definiera en romantisk relation

09 nov, 2022 
AvEbba S. Dahlman
Att definiera en romantisk relation kan vara väldigt knepigt, eftersom vi tycker om att tänka på oss själva som coola och avslappnade dejtare.
Men varför är det så läskigt att fråga ”Vad är vi för varandra”?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 svenska kändispar som hållit sina relationer hemligaBrand logo
4 svenska kändispar som hållit sina relationer hemliga

Det finns ett antal fraser som fungerar som kryptonit för ett par som dejtar casual. ”Jag älskar dig”, ”Det här funkar inte” och ”Vi måste prata” är några av de mest effektiva.

Det är inte ovanligt att man väljer att flyta i ett lyckligt limbo med den tillfälliga flingen i stället för att definiera den romantiska relationen. Varför dansar vi runt den viktiga frågan?

Därför är det så läskigt att definiera en romantisk relation

Kayla Knopp, professorn i relationsanknytning vid ett universitet i USA, berättar att det finns en historisk aspekt. Förr i världen var relationers utveckling linjär; dejta, förlova sig, gifta sig. I dag finns det många fler vägar en relation kan ta. Man kan exempelvis leva som särbos, som sambos eller ha ett öppet förhållande. Därav är det naturligt att undra om man är på samma våglängd som sin romantiska partner.

Annons

Vad ska man säga?

Enligt Kayla önskar många par att de hade definierat relationen tidigare, men hur gör man det på bästa sätt? Hur undviker man bråk och dålig stämning?

Professorn säger att du bör fokusera på ”Jag”-uttalanden, det vill säga uttryck vad du vill och försök inte tala för den andra personen. Det kan även vara nyttigt att upprepa vad den andra personen säger, så att det verkligen sjunker in hos dig.

Om ni fastnar i konversationen kan det dock vara ett tecken på att ni inte är redo att prata om relationen än. Det ökända ”relationssnacket” är inget man ska stressa in i.

Chuck Bass och Blair Waldorf
Karaktärerna Chuck Bass och Blair Waldorf från tonårsserien Gossip Girl är ett bra exempel på par som undviker att definiera relationen.

När ska man definiera relationen?

Men när är man redo att ha det där snacket om relationen? Fundera på vad du vill. Om du inte vet vad du vill, då bör du vänta med att ha snacket.

Annons

När du vet vad du vill är det viktigt att komma ihåg att du inte är jobbig som undrar, men undvik att ställa ultimatum. Målet behöver heller inte vara att definiera ett monogamt förhållande, utan snarare diskutera vad ni båda faktiskt vill ha. Kayla poängterar dock att det är extra viktigt att definiera relationen om ni beslutar er för att leva i ett icke-monogamt förhållande.

Se också: Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Se också: Kändisar som lämnat oss 2022

Varför är det så läskigt?

Det är otroligt vanligt att man skjuter upp ”snacket” för att man är rädd att man vet vad svaret kommer att bli; nämligen att man kommer att bli avvisad av personen man har utvecklat starka känslor för.

– Många tycker att ovissheten kan kännas trygg, eftersom det känns läskigt att behöva ta ett beslut kring relationen. Det kan framkalla ångest att behöva bestämma sig för något.

Rädslan för att avvisas kan vara stark, men Dr. Knopp menar på att vi måste öva oss på att utmana den, eftersom att det är ”bättre att veta än att inte veta”. Det är först när du har definierat relationen eller uppbrottet, som du kan börja bearbeta dina känslor. Riv av plåstret!

Källa: Refinery29, Foto: TT

Annons