Därför är det bättre att säga upp sig än att vantrivas på jobbet

Därför är det bättre att säga upp sig än att vantrivas på jobbet

Avskyr du ditt jobb? Då bör du överväga att sluta så snart som möjligt.
05 november, 2017

Med tanke på hur stor del av vår vakna tid vi tillbringar på jobbet är det inte så förvånande att vår hälsa påverkas negativt när vi inte gillar vårt arbete. Nu visar en australiensisk studie att det är sämre för välmåendet att vantrivas på  jobbet än att vara arbetslös.

Det är forskare vid Australian National University som studerat personer som blev arbetslösa under finanskrisen. De kunde se att de som fick nya jobb mådde bättre eller sämre, beroende på hur bra jobben var.

– De som fick optimala jobb mådde bättre än de som fortsatte vara arbetslösa. Men de som fick sämre jobb än tidigare försämrade sin mentala hälsa jämfört med de som förblev arbetslösa, säger forskaren Peter Butterworth.

Vad visade studien?

Studien visade att hur lycklig en anställd är beror på jobbets psykosociala aspekter, såsom hur stor kontroll, frihet och variation arbetet innebär. Att ha ett dåligt jobb är med andra ord sämre för hälsan än att inte arbeta alls.

Ett dålig jobb definierades som att bland annat vara tråkigt och erbjuda dålig lön, låg flexibilitet och bristande jobbsäkerhet. Det kunde också handla om att arbetsuppgifterna låg under den anställdes kompetensnivå.

Källor: Svd.se, BMJ.com, HarpersBazaar.com

Läs mer:

Därför säger de bästa upp sig från jobbet

Karriärcoachen Petra Stenqvist: ”Våga ge upp kontrollbehovet!”

6 karriärråd som hjälper dig att blomstra på jobbet 2019