Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

5 dåliga semestervanor att göra sig av med i höst

12 aug, 2017 
Semester är ofta lika med njutning och det finns ingen anledning att sluta njuta bara för att hösten är på intågande. Dock är det vissa vanor du bör lämna bakom dig för att få en bra nystart.
Annons
Härliga skärgårdsöar du kanske inte besöktBrand logo
Härliga skärgårdsöar du kanske inte besökt
Tips för sommarsemestern på hemmaplan!

Sena nätter, eftermiddagsdrinkar, restaurangmiddagar och avsaknaden av träning. Att påstå att semesterlevernet skiljer sig från vardagen är ingen överdrift.

Det är inget fel att njuta av sommarledigheten – tvärtom. Det är bra att släppa på tyglarna och strunta i alla måsten emellanåt. Men att hålla hårt i alla nya vanor även när semestern är slut kan påverka dig och ditt välbefinnande negativt.

Här är semestervanorna du bör göra dig av med för att få en piggare, friskare och härligare höst.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

1. Sena nätter

Det är lätt att vända på dygnet när man inte har någon tid att passa på morgonen. När du väl börjar jobba igen kan det dock vara bra att bryta denna vana så fort som möjligt. Det är, som bekant, inte ultimat att vara vaken halva natten om alarmet sedan går igång klockan sju.

Sömnbrist gör dig inte bara trött, du får också svårt att koncentrera dig och blir inte lika produktiv. Att sova för få timmar stör även ämnesomsättningen och påverkar immunförsvaret negativt.

Annons

2. Oregelbundna måltider

Regelbundenhet är kanske inte det mest spännande som finns, dock är det bra för kroppen.

Under semestern är vi många som slarvar med maten. Man kanske hoppar över frukosten, äter en stor och sen lunch och sedan kanske inte äter något riktigt mål förrän sent på kvällen igen. Att leva på utemat, glass och snacks är inte heller ovanligt.

Men precis som med sömnen är det viktigt hur vi äter för att vi ska må bra, stå emot sjukdomar, kunna prestera och orka göra saker på både jobbet och fritiden.

3. Träningsuppehåll

Det finns andra saker som lockar mer på sommaren än att ta sig till ett kvavt gym och riva av ett svettigt pass. Och visst kan det vara sunt att ibland ta en paus från träningen.

Annons

Däremot ska man inte glömma att träningen faktiskt har en bra inverkan på såväl kropp som knopp.

Inte bara blir du piggare av att träna regelbundet, din friska och starka kropp blir dessutom mer motståndskraftig mot envisa förkylningar som särskilt härjar på hösten.

4. För mycket alkohol

Ett, två eller tre glas vin till maten, en eftermiddagsdrink i solstolen och spontana middagar med tillhörande drycker – för många ökar alkoholintaget på semestern.

Att dricka alkohol flera dagar i veckan är dock inte särskilt bra för hälsan och det kan dessutom påverka hur du sköter ditt jobb.

5. Att leva över sina tillgångar

Semestern kan bli en dyr historia och utöver eventuella resor blir det ofta fler restaurangmiddagar, uteluncher och spontana inköp än vanligt.

Annons

Att nästan leva över sina tillgångar – eller vara på gränsen – kan fungera en begränsad period, men när hösten knackar på gör du bäst i att se över slantarna. Om inte annat så för att hinna spara tillräckligt med pengar till nästa semester.

Foto: Guillaume Bolduc, Thomas Habr, Toa Heftiba/Unsplash

Annons