Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Coronasäkra aktiviteter för en mysig baby shower

28 maj, 2021 
Familjen Kardashian på Khloés baby shower
Dags att fira en blivande mamma? Här är viktiga saker att tänka på vid planeringen och roliga tips på corona-vänliga aktiviteter som skapar en oförglömlig dag. Och såklart listan på de bästa presenterna till mamma och mini!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 kändisdöttrar som är lika sina mammorBrand logo
6 kändisdöttrar som är lika sina mammor

Baby shower har näst intill blivit en självklarhet i USA och vi ser kändis efter kändis posera framför ballongväggar, blomsterarrangemang – och såklart iklädda matchande outfits. I Sverige är konceptet relativt nytt (och inte alls lika spexigt), men visst är det ett mysigt sätt att fira den blivande mamman innan det är dags att välkomna mini till världen.

Statistik från SCB visar att det förra året föddes flest barn mellan maj och augusti månad, därför är det säkert inte helt omöjligt att en baby shower står runt hörnet. Här är viktiga saker att tänka på när du ska planera en coronavänlig baby shower och tips på lekar som gör festen ännu roligare.

Annons

Planera en baby shower – 5 saker att tänka på

 1. Mamman i fokus! Passa på att ge den blivande mamman extra mycket kärlek och uppskattning och visa att ni har lagt tanke kring varje detalj. Servera en buffé med hennes favoritmat, baka favoritkakan och glöm för guds skull inte att den eventuella cravingen måste finnas med på menyn!
 2. Se över inbjudningslistan! Du behöver inte bjuda människor bara för att, eller för att den blivande mammans svärmor säger att någon måste komma. Tänk utifrån den blivande mammans perspektiv. Vem skulle huvudpersonen vilja ha på plats?
 3. Skippa klassiska lekar (om du inte tror att mamman skulle uppskatta det såklart)! Att smälta choklad och lägga i en blöja för att sedan gissa smak, ha provsmakning på olika barnmatsburkar eller mäta magen, är inte alltid speciellt uppskattat, även fast det har blivit några klassiska lekar på baby showers. Tänk på att mammans smaklökar och aptit inte är på topp och en barnmatspuré kan komma upp lika snabbt som den går ner.
 4. Undvik att vara hemma hos huvudpersonen. Visst kan det vara knepigt att lura iväg någon, och att passa på att dekorera den blivande mammans hem under tiden hon är och handlar är en smidig utväg. Men alla uppskattar inte att ha människor hemma hos sig och kan skämmas om det ligger en dammråtta på golvet. Be då istället den blivande mammans partner att kolla om det finns möjlighet att hyra en stor och rymlig lokal i föreningen, eller om en granne kan låna ut en del av sin tomten.
 5. Uteslut för aktiva lekar. Nej, en höggravid kvinna vill inte hoppa säck eller springa runt en pinne. Tänk också på att lekschemat inte behöver vara fullspäckat!

Corona-vänliga aktiviteter att göra på baby showern

Pandemin är inte över, därför är det såklart extra viktigt att corona-anpassa baby showern! Här är tipsen på hur ni kan festa – med avstånd:

Mys i en park

En grön park

Duka upp en fin och extra lyxig picknick i en stor park för att undvika andra människor. Ta med kubb, badminton och andra roliga utomhusaktiviteter om ni vill vara säkra på att det inte blir långtråkigt.

Annons

Gå på spa

Tjejer på spa

Span finns runt om i hela Sverige och eftersom att span har maxantal på hur många gäster som får befinna sig i lokalen är ni säkra på att det inte kommer att vara kö till jacuzzin. Se också över möjligheten att boka en dag mitt i veckan. Då är det garanterat mindre folk!

Duka upp i trädgården

Fin dukning i en trädgård

En baby shower behöver inte innebära stora utgifter och många, dyra aktiviteter. Att lägga extra tid och omtanke på att pynta fint i trädgården är minst lika uppskattat!

Annons

Boka en natt på hotell

Tjejkompisar på hotell

Vill ni hålla baby showern liten och intim och få möjlighet att ta ikapp saknad tid efter ett år i isolering? Passa på att boka in er på ett hotell och se det som presenten till den blivande mamman. Glöm inte att unna er frukost på rummet!

Roliga lekar till baby shower

 1. Quiz! Hur många blöjor går det i snitt åt under det första året med en bebis?, hur många barn föds per dag?, och hur många ben föds egentligen ett barn med? Samla roliga och udda frågor (som ingen antagligen vet svaret på), och gör det till en rolig gissningslek!
 2. Skriv fina ord! Längst bak i många Mitt första år-böcker finns ofta blanka sidor att fylla i från personer som bryr sig extra mycket om barnet och mamman. Köp en Mitt första år-bok, men gör det till en gästbok och skriv några rader. Det kommer att uppskattas lika mycket av mamman som av barnet.
 3. Gissa barnklassikern! Imse vimse, Björnen sover och Bockarna Bruse... Hur väl kommer ni egentligen ihåg alla barnlåtar? Dela in er i två eller flera lag och kör Nynna barnlåten där en person ska nynna och en person ska gissa!
 4. Gissa barnet! Alla gäster få ta med ett foto på sig själva, där den blivande mamman sen ska gissa vem av gästerna som hör ihop med fotot. Tips! Ta bilder från när ni är riktigt små, då är det svårare att gissa.
 5. Gissa barnet 2.0! Gör leken ännu svårare genom att skriva ut foton på kändisbarn som ska matchas ihop med sina föräldrar. Förbered också roliga frågor som rör kändisfamiljen och barnen.

Tips på present att ge bort på en baby shower

Presenter till baby shower

Blöjtårtor och fina små kläder i all ära, men glöm inte att också skämma bort den blivande mamman! Det kan vara allt från en gravidmassage eller en timme hos frisören till ett mysigt mjukisset att åka hem från BB med. Här är fem riktigt uppskattade (och genomtänkta) presenter – till mamma och mini!

 1. Pyjamasset till mamma. Ett mysigt pyjamasset med omlott-tröja kommer garanterat att uppskattas av den blivande mamman. Omlott-varianten är inte för tight och perfekt vi amning.

 2. Kit till den nyfödde. Kräm mot torr bebisrumpa, pysventil för att lätta på trycket och en babyolja som håller huden mjuk. Ett kit med allt som kan tänkas behövas kommer garanterat uppskattas av mamma och mini

 3. Bärsele för att underlätta vardagen. Gå ihop ett gäng och investera i en dyrare present, snarare än flera små! Ett bärsele underlättar vardagen för många nyblivna föräldrar. Leta efter ett bärsele som går att använda från när bebisen är nyfödd.

 4. Pyjamas till mini. Mjuka paket är inte alltid tråkigt för det är orimligt hur många pyjamasar som går åt – per dag! En pyjamas med dragkedja är ofta att föredra, eftersom den inte behöver dras över huvudet och är lätt att öppna vid blöjbyte.

 5. Sköna tofflor till BB. Sjukhusgolv är inte jättesköna att gå runt barfota på. Därför är ett par mysiga tofflor till mamsen alltid skönt! Dessutom kan det också bli en del nätter av ståendes vaggande, väl hemma från sjukhuset.

Foto: TT

Annons