Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Tips på 17 bra bröllopspresenter att ge till brudparet

28 jun, 2024 
AvStina Meyerson
bröllopspresent tips
Foto: Nordic Nest
Är du bjuden på bröllop? Vad kul! Här listar ELLE Decoration 17 bröllopspresenter som garanterat kommer göra brudparet glada, från populär design till personliga gåvor och upplevelser!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att hitta den perfekta bröllopspresenten kan vara en utmaning. Dels gäller det att presenten passar brudparets stil och dels vill man givetvis att gåvan ska signalera omtanke och bli en personlig och minnesvärd gest.

Därför har ELLE Decoration här sammanställt tips på flera olika bröllopspresenter att välja och vraka bland, som definitivt kommer glädja brudparet. Här listar vi såväl populära designföremål som förslag på bröllopspresenter med en mer personlig touche – läs vidare för att inspireras!

Vad ger man i bröllopspresent?

När du ska välja ut en bröllopspresent till brudparet så bör du utgå från parets stil och intressen. Tycker de om att laga mat? Då kan en kokbok vara ett bra budgetalternativ. Behöver de lite avkoppling och tid ihop? Då kan en upplevelse som en härlig hotellweekend vara en uppskattad gåva. Om brudparet är bekanta till dig som du inte känner alltför väl kan du däremot satsa på säkra kort som stilfulla inredningsdetaljer eller köksprylar, som är användbara och snygga i alla hem.

Annons

I listan nedan hittar du några tips på populära bröllopspresenter. Läs vidare för att se våra konkreta förslag – och scrolla längre ner i artikeln för att hitta fina gåvor under 500 kronor.

Populära bröllopspresenter

  • Trendiga inredningsdetaljer
  • Praktiska köksprylar
  • Mysiga textilier
  • Spaweekend
  • Matchande badrockar eller pyjamasar
  • Romantiskt picknick-set
  • Kokbok eller annan bok som rör brudparets hobby

tips: 11 bra bröllopspresenter – som andas lyx

Vill du ge en riktigt fin gåva som känns generös? Här listar vi elva förslag på bra bröllopspresenter i olika prisklasser. Ett tips är att gå ihop flera och köpa en stor gåva tillsammans. Om du däremot vill hålla dig under 500 kronor så hittar du våra förslag längre ner.

1. Trådlös lampa

En sladdlös, batteridriven lampa är en av de mest populära inredningsdetaljerna 2024. Lampan är också en mycket bra gåva – eftersom den är så användbar! Den kan med enkelhet flyttas runt till vilket rum som helst, användas utomhus under middagen på balkongen eller stå i en bokhylla till exempel.

Annons

Flowerpot lampa

And Tradition

Portabel bordslampa från & Tradition som blivit en riktig bästsäljare. Se alla fina färger!

2. Lyxiga sängkläder

Sängkläder är en klassisk bröllopspresent! Välj ett riktigt snyggt bäddset till brudparet att bädda fint med. Anpassa färg och material efter säsong till exempel.

Rosa påslakanset

Tekla

Lakan med en mjuk och behaglig känsla, av organisk bomull. De eleganta lakanen från Tekla finns i flera utföranden och storlekar.

bröllopspresent lakan 2024
Annons

3. Ljusstake

En ljusstake höjer enkelt mysfaktorn i ett hem och är på så vis en härlig gåva att få. Satsa på en designklassiker, som inte kommer gå ur tiden, som bröllopspresent.

Ljusstake i mässing

Skultuna

Skultunas klassiska kontorsljusstake har varit i produktion sedan i början av 1600-talet. En elegant bröllopspresent!

4. Stor vas

Om brudparet inte behövde vaser förut så behöver de definitivt det efter bröllopet! En stor vas som passar för buketter är en fin present, som också känns generös utan att vara alltför kostsam.

Mönstrad stor vas

HAY

Unik, handgjord vas i stengods från danska HAY, som är designad av Jessica Hans. Vasen finns också i ett annat mer färgglatt utförande.

Annons

5. Espressomaskin

Älskar brudparet cappuccino, latte eller espresso, men köper dyrt kaffe på stan istället för att göra själva? En espressomaskin är en generös bröllopspresent som till exempel passar utmärkt bra om ni är flera som går ihop.

Espressomaskin i retrostil

Smeg

Espressomaskin med moderna funktioner men i en härlig 50-talsinspirerad design. Välj mellan flera snygga färger.

6. Picknickset

Ett picknickset är en romantisk gåva till brudparet – särskilt personlig blir den om du sätter ihop setet själv. Samla några godbitar ihop med glas, tallrikar och bestick i en picknickkorg. Kanske lägger du också något roligt spel och en fin filt i korgen?

Annons

Picknickkorg

HAY

Picknickkorg från HAY i en klassisk och tidlös stil. Korgen har långa handtag och ett praktiskt lock.

7. Kolsyremaskin

En kolsyremaskin är en bra bröllopspresent till paret som redan har det allra mesta. Särskilt om du väljer en snygg sådan!

Kolsyremaksinen Ensö

Sodastream

Rostfritt stål är extra hett till köket just nu! Den här snygga kolsyremaskinen är inte bara praktisk utan adderar också stil till rummet.

Annons

8. Fin pläd

En mysig pläd är en fin present till brudparet. Eftersom en filt kan läggas på sängen, i soffan, i fåtöljen eller tas med till lantstället eller användas på uteplatsen är den en mångsidig bröllopspresent som garanterat kommer komma till användning.

Ullpläd

Klippan yllefabrik

Klassisk ullpläd från Klippan yllefabrik som finns i flera färger. En riktig favorit i många svenska hem!

bröllopspresent pläd 2024

9. Mysiga badrockar

Att ge bort klädesplagg kan vara klurigt och särskilt när det gäller ett brudpar. Men matchande morgonrockar eller pyjamasar brukar däremot vara en hit!

Randig badrock

Tekla

Lyxig badrock från Tekla i högsta kvalitet. Perfekt för mysiga morgnar hemma eller till morgondoppet!

bröllopspresent badrock 2024
Annons

10. Vinglas

En uppskattad present som alltid går hem är snygga vinglas. Satsa på ett par riktigt bra glas till vinälskarna, som de här Pinot Noir-glasen från Riedel.

Vinglas i 2-pack

Riedel

Kristallglas med vid kupa och en ganska stor öppning, vars form förstärker vinets fruktighet och friskhet.

bröllopspresent vinglas 2024

11. Romantisk weekend

Varför inte ge brudparet en minnesvärd upplevelse ? En härlig weekend på ett spahotell brukar vara uppskattat – och särskilt av de par som inte behöver fler prylar.

Weekend på Ellery Beach House

Stockholm

Ellery Beach House på Lidingö är ett härligt alternativ till paret som vill kunna bada i pooler, hänga i lounger och äta god mat i en glad och lekfull miljö – där man inte behöver viska. ELLE Decorations favorit är definitivt bastun som ligger precis invid vattnet, som har en magisk utsikt.

Annons

Bröllopspresenter under 500kr – bra billiga Presenter

En dyr present behöver inte vara bättre, billiga bröllopspresenter fungerar minst lika bra att ge bort! Här har vi samlat presenterna som kostar under 500-lappen.

12. Porslin att samla på

Samlar brudparet på porslin i någon speciell serie, eller kan de kanske behöva ett tillskott till finare tillfällen? Tallrikar, assietter, tekoppar och fat är klassiska bröllopspresenter som ofta uppskattas och kommer till användning.

Ostindia porslin

Rörstrand

En fin bröllopsservis kan vara Rörstrands vackra Ostindia-serie. Välj och vraka mellan mängder av porslin med det klassiska mönstret. Om ni går ihop flera stycken kan ni också ge olika delar ur serien.

bröllopspresent porslin 2024
Annons

13. Kokbok

Till paret som tycker om att laga mat är en kokbok en bra present. Mat & kärlek – rätter för vänner och familj är en bok som kombinerar både mat och kärlek, och på så vis kan bli en härlig bröllopsgåva.

Kokboken ”Mat och kärlek”

Sofia Wood och Ingalill Hägglund

I boken ”Mat & kärlek” har Sofia Wood och hennes mamma Ingalill samlat både recept och berättelser om vänskap, familj och kärlek ur olika perspektiv.

kokbok att ge i bröllopspresent 2024

14. Lyxiga handdukar

Ett par finare handdukar livar upp vilket badrum som helst! Om du förhåller dig till en lite mindre budget kan du satsa på lyxiga handdukar i mindre storlek. Ni kan också gå ihop flera stycken för att köpa flera matchande handdukar.

Annons

Randiga handdukar

Tekla

Fluffiga handdukar i frotté som verkligen sätter pricken över i när det kommer till badrummet. Finns i flera storlekar och färger!

bröllopspresent handdukar 2024

15. Fin bordsduk

Snygga dukar är också en sådan sak som man inte kan få för många av (eller som de flesta inte har för många av åtminstone). Välj en duk som passar parets inredningsstil.

Randig duk

Midnatt

Lyxig bordsduk i ekologisk bomull från Midnatt. Duken finns i flera färger, mönster och storlekar.

bröllopspresent duk 2024
Annons

16. Serveringsbricka

En bra bröllopspresent till någon ”som har allt” kan vara en fin serveringsbricka. Det finns många olika varianter i olika prisklasser, som den här prisvärda brickan nedan.

Serveringsbricka i rostfritt stål

Table Top Stories

Rostfritt stål är särskilt trendigt just nu – och den här fina serveringsbrickan tar in materialet på ett enkelt och snyggt sätt i hemmet.

bricka att ge i bröllopspresent 2024

17. Chamapagneglas

Glas till finare tillfällen – som att skåla in en blivande bröllopsdag med – är en trevlig gåva som inte behöver kosta så mycket. Om brudparet bara äger fluteglas så kan du sa satsa på coupeglas och vice versa.

Champagnekupor

Georg Jensen

Ett set om två champagnekupor i glas från Georg Jensens Sky-kollektion, med snygga organiska linjer.

bröllopspresent champagne glas 2024
Annons

Hur mycket ger man i bröllopspresent?

En vanlig fråga är hur stor gåvan till bröllopet bör vara. I somliga fall önskar brudparet inga presenter alls, utan bara ett bidrag till en stundande bröllopsresa eller liknande. Då är det inte ovanligt att också fundera över hur mycket pengar man ger i bröllopspresent.

Någonting att ta i beaktning är förstås hur nära du är brudparet. Om det är nära vänner eller familj det rör sig om så vill du kanske lägga lite extra krut på presenten eller skänka ett större belopp till semesterkassan.

Det finns dock inga rätt eller fel eller oskrivna regler när det kommer till hur mycket man ska ge i bröllopspresent. Oavsett vilka det är som gifter sig ska du givetvis ge en bröllopspresent som är anpassad efter din egen budget och förmåga. Kom ihåg att en personlig gåva kan betyda mycket mer än en dyr sådan!

Se videon nedan för mer inspiration

Bröllopspresent för mindre budget - Elsa Billgren tipsarBrand logo
Bröllopspresent för mindre budget - Elsa Billgren tipsar
Annons