Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

5 fina sätt att fira blivande föräldrar – som inte är babyshower eller gender reveal

08 mar, 2023 
AvCecilia Persson
alternativ till babyshower och gender reveal
Ska du eller någon du känner få barn och vill uppmärksamma det, men inte med en klassisk babyshower eller gender reveal? Vi har listat 5 riktigt bra alternativ!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När en ny liten person ska komma till världen är det naturligt att vilja fira och uppmärksamma det på något sätt. Samtidigt känner inte alla sig bekväma med sätten som de flesta gör det på: antingen genom att överraska den blivande mamman med en babyshower eller en – let's face it – rätt så könsstereotyp gender reveal.

Det fina med babyshowers är att vänner och familj samlas kring den blivande mamman för att umgås, berätta historier och bara visa kärlek. Samtidigt kan många klara sig fint utan lekar som innefattar smält choklad i blöjor eller cupcakes med bebisansikten. Som tur är finns det faktiskt riktigt många sätt att fira de blivande föräldrarna och barnets ankomst utan att behöva ta till varken blöjor eller rosa och blå dekorationer.

Vi har listat 5 riktigt bra alternativa idéer för att fira det nya lilla livet: läs mer om var och en nedan.

  • Brunch eller afternoon tea
  • Babymoon
  • Gravidfotografering
  • Inred barnrummet
  • Baby Sprinkle

1. Brunch eller afternoon tea

Varför inte ta det bästa från babyshowers – umgänge och fika – och maxa det ännu mer? Ni kan helt enkelt överraska den blivande mamman med en härlig brunch eller afternoon tea med härligt häng, alkoholfria drinkar och mat som ni alla gillar. Ni kan till och med boka in det tillsammans med huvudpersonen i fråga, så att hon kan ta det extra lugnt dagen innan, ha tid att förbereda sig, kunna välja en look hon trivs i, och så vidare.

Annons
dukat bord med fika och tulpaner

Stilren ballongbåge

Om ni vill göra det extra festligt, men samtidigt slippa allt som är rosa eller blått, kan ni satsa på en ballongbåge i mer sobra färger som ändå gör ett avtryck. Duka i matchande nyanser och skippa helt enkelt allt som har med baby att göra – den här dagen handlar om mamman. Se mer och köp ballongbågen här (reklamlänk).

Stilren ballongbåge
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Snacksställ

Duka upp med stilrena detaljer som passar mammans stil och smak. Det här snacksstället ger en lyxig känsla och passar perfekt att servera alkoholfritt bubbel samt snittar eller sötsaker på. Se mer och köp det här (reklamlänk).

Annons
snacksställ för bubbel och snacks till mingel
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2. Babymoon

Tvärtemot att samla alla ni känner för att fira att ni ska få barn så kan det vara skönt för er som blivande föräldrar att ta lite tid för er själva att umgås bara ni, innan bebisen anländer. Babymoons har blivit allt vanligare och namnet kommer från honeymoon, och är precis som smekmånaden ett sätt att fira – men då såklart med skillnaden att ni kommer att få barn, istället för att ni har gift er.

En babymoon kan egentligen ske när som helst men vanliga tips är att varken planera in den för tidigt under graviditeten, när många fortfarande mår illa, eller för sent i graviditeten när mamman bara vill ta det lugnt hemma (eller kanske till och med råkar föda för tidigt).

Annons
romantisk resort för babymoon
Kvalitetstid tillsammans innan bebisen kommer? Ja tack!

Hur länge får man flyga som gravid?

Olika flygbolag har olika regler när det kommer till graviditet, men en sak som är bra att tänka på är att många försäkringar inte täcker sjukvårdskostnader relaterade till graviditeten efter vecka 28 om du befinner dig utomlands. Hos 1177 kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på när det kommer till att resa som gravid.

Ni behöver dock inte bege er utomlands eller ens till en annan stad – en härlig staycation kan vara lika underbar (och kanske ännu skönare för den blivande mamman som slipper resa). Här kan du spana in ELLEs bästa reseguider.

Annons

3. Gravidfotografering

Något som definitivt kommer att skapa minnen som består för alltid är att anordna en gravidfotografering, antingen att de blivande föräldrarna själva bokar in det eller att nära och kära överraskar med det. Här kan det vara läge att lyssna in och fundera på om det är något som skulle uppskattas av framförallt den blivande mamman, men även den som inte själv skulle ha bokat in en fotosession kommer sannolikt att titta tillbaka på bilderna med värme.

gravidfotografering

Ni kan givetvis anlita en professionell fotograf, men det kan även vara fint att anordna en liten fotosession själva. Kom ihåg att ni inte nödvändigtvis behöver satsa på att få till de klassiska gravidbilderna med en tyllklänning ute i naturen, utan det kan vara minst lika fint för den blivande mamman att få ta del av bilder där hon skrattar och ser glad ut med sina nära och kära, till exempel under tidigare nämnda brunch. Det viktigaste är att inte planera in det alltför sent i graviditeten – när det bara är ett par veckor kvar till nedkomst är det få som känner sig sugna på att ställa sig framför en kamera.

Annons

Babyskor i miniformat

Om ni vill ta några mer arrangerade bilder är det så fint att låta de blivande föräldrarna hålla i dessa gulliga små babyskor. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

miniskor/favor
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Jätteballong

En ballong i extra stort format blir ett fint inslag i bilderna med den blivande mamman. Se fler varianter och köp dem här (reklamlänk).

jättestor ballong med konfetti
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Inreda barnrum

Ett mysigt sätt att umgås utan att sätta allt fokus på mamman, som det annars lätt blir, är att inreda barnrummet (eller bebisens hörna i sovrummet) tillsammans. Då får ni både saker gjorda och kvalitetstid ihop på ett sätt som kan bli ett mer naturligt umgänge än på en babyshower. Här kan ni låta fantasin flöda och välja både stora eller mindre projekt: varför inte passa på att måla om i barnrummet eller sätta upp den där gulliga tapeten?

Annons
inspiration till att inreda barnrum fint
Småfix i barnrummet eller ett betydligt större projekt – ni sätter ribban för projektet.

Sängmobil

Ett lagom stort pysselprojekt som blir så fint är att göra en sängmobil att hänga upp över bebisens spjälsäng. Varför inte be någon av era vänner eller släktingar att virka ett gulligt litet djur att hänga upp i den? Ni kan även pyssla ni ihop fina dekorationer under dagen. Den här mobilen kan ni montera och dekorera på flera olika sätt – den finns här (reklamlänk).

Sängmobil till spjälsäng
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Varför inte inspireras av H&M:s variant när ni gör er egen? Mobilen från H&M hittar du här (reklamlänk).

Annons
sängmobil H&M Home
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Minnesbox

En annan fin idé är att måla och dekorera en fin trälåda åt bebisen som föräldrarna, och barnet själv när hen blir större, kan fylla med små minnen. Varför inte skriva barnets namn med en fin handstil eller låta någon konstnärlig måla ett fint motiv? Du kan se mer och köpa trälådan här (reklamlänk).

trälåda att dekorera till barn
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons

5. Baby Sprinkle

En utmanare till babyshower som har börjat dyka upp här och där är en så kallad baby sprinkle. Från början har det varit ett sätt att fira föräldrar som väntar tillökning och som redan har barn sedan innan, då en babyshower ofta fokuserar på att den blivande mamman just ska bli mamma.

baby sprinkle brunch

Eftersom en baby sprinkle ofta är mer avslappnad tillställning än en babyshower så kan ni faktiskt kopiera konceptet rakt av, även om det är förstagångsföräldrar ni vill fira. Några tumregler är att en baby sprinkle oftast har färre inbjudna (tänk endast familj och de närmaste vännerna), är mer avslappnad och överlag anpassas mer efter den blivande mamman. Varför inte överraska henne med en mysig spa-dag hemma hos någon av er, eller helt enkelt bara fixa mysigt med fika eller brunch.

Annons

Murgröna-dekoration

Den här girlangen i form av murgröna är perfekt att duka med på matbordet eller hänga upp ovanför er. Se mer och köp den här (reklamlänk).

murgröna-girlang att dekorera med till fest
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Ljusslinga med LED-lampor

Om ni anordnar en baby sprinkle fram mot vårkanten eller sommaren och kan sitta ute så ger den här ljusslingan ett mysigt sken när kvällen kommer. Se mer och köp ljusslingan här (reklamlänk).

Ljusslinga med LED-lampor
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: Unsplash, TT

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023Brand logo
Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons