Att föda barn är tuffare än att springa ett marathon

Till alla (hjälte)mammor där ute: Ny forskning visar att det är tuffare att genomgå en förlossning än att springa ett marathon.
08 januari, 2016

Löpartrenden fortsätter att växa och den extrema delen av att springa, trail running och marathon, blir ett mål för fler och fler. Och hur jobbigt det än kan vara att ta sig genom 42 långa kilometer (eller över ett berg och genom en skog) – det är inte tuffare än det som miljoner kvinnor genomgår varje år: en förlossning. Det är sajten Fit pregnancy som rapporterar om de nya rönen.

Forskning som bedrivits vid University of Michigan har visat att förlossningen är den mest traumatiska händelse som en kropp kan gå igenom. Forskarna har analyserat magnetröntgen-plåtar av både förlossningsskador och idrottsskador och kommit fram till att efterdyningarna av en förlossning till stor del är desamma som skadorna som en idrottare inom en uthållighetssport har.

Kvinnans kropp må vara skapad för att föda barn men påfrestningarna är så pass stora att många aldrig återhämtar sig fullt. Sällan får kvinnor som precis fött ett barn samma behandling eller undersökning som en professionell löpare (eller tuffare sporter för den delen), inte heller inom läkarvården.

– Om en idrottsman skulle drabbas av en liknande skada som en nybliven mamma får, skulle hen ligga i en MRI-maskin (magnetröntgen) på ett ögonblick, säger Janis Miller, docent vid UM School of Nursing i ett pressmeddelande som skickats ut tillsammans med forskningsrapporten.

Enligt undersökningen upplever 41% av kvinnorna muskelskador i bäckenet efter en förlossning och 15% får skador som aldrig läker. Hur många marathonlöpare upplever det efter ett lopp? Är det kanske dags för kvinnor som genomgått en förlossning att få den läkarvård (och den cred!) som de är värda och som deras kroppar bör få?

Medalj för ett marathonlopp men inte för en födsel? Pffff…

Läs också: 11 saker du ALDRIG bör säga till en gravid kvinna

Läs också: 10 saker gravida kvinnor verkligen ser fram emot efter födseln