Är du för kräsen? Då kanske du lider av relationsfobi

Har du svårt att hitta kärleken trots att du söker aktivt? Det kanske inte bara har med kräsenhet eller otur att göra.
15 december, 2016

Att dejta kan ibland vara en djungel och efter ett tag är det lätt att bli kräsen.

Visst kan petighet bero på att du dejtat runt tillräckligt för att veta vad du vill ha och inte tänker nöja dig med mindre. Men psykologen Gail Saltz menar att din kräsenhet i själva verket kan vara en rädsla för att binda sig.

–Att avfärda någon innan du ens har lärt känna personen i fråga kan grunda sig i relationsfobi, säger Gail Saltz i Health och fortsätter:

– Om du har en lång kravlista på en framtida partner – som exempelvis längd, ögonfärg, yrke och fritidsintressen – borde du fråga dig om du egentligen är rädd för att komma någon nära.

LÄS OCKSÅ: 16 VARNINGTECKEN PÅ ATT DU ÄR I EN OSUND RELATION

Hon rekommenderar dig att reflektera över tidigare förhållanden – både dina egna och personerna i din närhet – för att ta reda på var dina osäkerhet kommer från.

Ett annat tips är att göra en lista på för- och nackdelar med att ändra ditt tankesätt. Skriv ner vad du faktiskt vinner på att komma någon nära och vad du riskerar om du öppnar upp dig för kärleken.

– Den här övningen sätter saker och ting i perspektiv. Det blir tydligt vad du är rädd för och du ser konsekvenserna med att låta den rädslan styra ditt liv.

Källa: Health Foto: Shutterstock