Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

9 tips för att slippa bli bitter – så undviker du tankefällorna

12 apr, 2016 
AvMats Bax
Ibland är en tanke omöjlig att få ur skallen, allt ifrån den där chansen vi aldrig tog till den där personen vi blev svikna av. Men om vi håller fast vid de här tankarna riskerar vi att bli bittra och negativa människor, menar den kliniska psykologen Andrea Bonior.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I Psychology Today skriver hon hur många av oss skulle leva lyckligare liv, om vi lyckades bryta våra tankevanor. Här är nio vanor hon ser hos sina patienter, som bara leder till bitterhet.

 

1. Allt-eller-inget-tänk

Hur ofta har vi inte gått in hundra procent för något i något, bara för att sluta efter någon månad för att vi slarvat en enda dag? Om det så gäller diet, träning eller annat i livet leder allt-eller-inget tänk ofta till att vi känner oss usla om vi ”misslyckas” med den där nya vanan, och vi fokuserar på och förstorar våra ”dåliga” sidor.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

 

2. Att drömma om Den Där Dagen

Vi går ofta och längtar efter saker. En lägenhet, en partner eller att gå ner i vikt. Det är helt ok, men ofta förväntar vi oss också att allt som är dåligt i våra liv ska försvinna, bara den där stora önskan blir uppfylld.

Risken blir att vi blir så fokuserade på målet, att vi inte kan vara glada under resans gång. Vi ger upp makten över vår lycka, och hänger upp den på en händelse som i värsta fall inte blir den förlösning vi hoppats på.

Annons

Det kanske inte var de 20 extra kilona som gjorde dig deprimerad, det kanske var en depression som gjorde att du ens lade på dig extravikten från början.

 

3. Att inte kunna förlåta oss själva

Vi gör misstag, ibland med ånger, skam och dåligt samvete som följd. Men att hålla fast vid de känslorna kan leda till att vi börjar trycka ner oss själva och tycka att vi inte är värda att må bra.

Om du plågas av gamla misstag, försök utforska dem. När känns det som värst? Vad lockar fram dem? Vad jagar bort dem? Försök att resonera med tanken, utan att lägga någon vikt vid den – säga: ”nu tänker jag så här igen, men det kan inte påverka mig just nu för jag har annat jag behöver göra”.

 

4. Att inte kunna förlåta andra

Att verkligen förlåta innebär att inte känna någon bitterhet eller ilska över att ha blivit felaktigt behandlad. Det är inte samma sak som att glömma, men i stället för att tänka på hur personen ska gottgöra dig – gå vidare med livet. På så sätt förhindrar du att det du blivit utsatt för fortsätter skada dig genom bittra tankar eller hämndbegär.

Annons

 

5. Att tro att inget kommer bli bättre

Hopplöshet kan leda till ökad risk för depressioner. Tankar som ”jag kommer aldrig kunna betala av det där lånet” eller ”världen är hemsk och blir bara värre” kan göra oss blinda för lösningar, eftersom vi blir övertygade om att livet ändå är på väg neråt.

Livet går både upp och ner, och att bara hålla fast vid negativa tankar ger dem större makt över livet än de förtjänar. Fokusera och tro på de lyckliga stunderna, hur små de än är, så ska du se att de både växer och blir fler.

 

6. Att övergeneralisera

Misslyckas vi med en sak, så misslyckas vi med allt. Det är en vanlig tanke, som psykologer kopplat samman med ökad risk för depression. Även att generalisera människor och platser kan leda till att vi bygger vår världsbild på negativa fördomar och blir bittra människor. Om vi i stället ser till varje enskild individ och händelse så kommer vi hitta mycket mer positivitet i vår vardag.

Annons

 

7. Att ha för högra krav på andra

Det finns alltid folk vi stör oss på i vår omgivning. Särskilt vanligt är det när vi ser delar av våra egna dåliga sidor hos de personerna. Vi anmärker gärna på flisan i vår grannes öga, utan att märka bjälken i vårt eget, så att säga.

Stanna till när du blir irriterad, och försök att se det ur ett större perspektiv. När gjorde du själv ett misstag sist? Hur påverkade det din omgivning? Att vara empatisk mot andra, även när vi inte vill, kan vara ett överraskande kraftfullt sätt att få bort ilskan.

 

8. Att tro att vi inte har kontroll över livet

Den amerikanske psykologen Martin Seligman pratar om inlärd hjälplöshet, vilket innebär att vi tror att vi har mindre kontroll över situationen än vi har. En följd blir att vi inte gör något åt våra problem, eftersom ”det är ändå ingen idé”. Särskilt vanligt är det om vi blivit åsidosatta eller utnyttjade under en längre tid. Ju mer vi vänjer oss vid tanken på att vi styr vårt eget liv, desto närmare kommer vi det liv vi trivs med.

 

9. Inte visa tacksamhet

Om ni sitter ett sällskap på en restaurang, och maten är sen – är du då den som fokuserar på hur hungrig och arg du blir, eller är tacksam för att du sitter i gott sällskap, trots att magarna kurrar? Du har antagligen hört det förut, men att vara tacksam för allt du har – stort som smått – kan ge stora förändringar på din mentala hälsa. Det kanske låter flummigt, men är det inte bättre att vara lite flummig än bitter?

Källa: Psychology Today

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons