Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

9 personer berättar om den finaste gåvan de fått

27 nov, 2022 
AvLovisa Lundström
9 personer berättar om den finaste gåvan de fått
Vad kan man ge till en annan människa som betyder något på riktigt, som berör på djupet och förändrar mottagaren i grunden? För ELLE berättar 9 personer om den finaste gåva de fått.
Annons
Brand logo

Seher Yilmaz

Jämlikhetsexpert och författare

Seher Yilmaz, jämlikhetsexpert och författare

”När jag fyllde 25 år fick jag ett oväntat paket från mina föräldrar. Vid den tiden jobbade jag som assistent på PR-byrå där många bar kläder från svenska designmärken. Det var långt ifrån vad jag var van vid. Jag är uppvuxen i ett hem utan pengar. Kläder var en lyx så länge de inte inhandlades på rea. I paketet som skickats från Skåne där de bodde, till Stockholm där jag bodde, låg något jag aldrig trodde jag skulle kunna äga i hela mitt liv. Ett par alldeles nya stövlar från Acne. Mina föräldrar hade lagt en stor del av sin minimala inkomst på att köpa något så dyrt som ett par (i och för sig prisnedsatta) designstövlar. Allt för att jag skulle kunna passa in i den PR-värld jag alldeles nyligen klivit in i. Det var mer än ett decennium och många lägenhetsbyten sedan, men de ligger alltid nedpackade i sin skopåse i skokartongen de kom i och får alltid följa med. Omtanken, mödan och omsorgen bakom paketet är den finaste gåva jag någon sin fått.”

Annons

Mini Andén

ELLE-profil och modell

ELLE-profilen och modellen Mini Andén och hennes man Taber.

”När jag och min nuvarande man Taber hade varit tillsammans i lite över en månad, reste jag hem till Sverige för att fira jul med familjen. När jag kom tillbaka till NYC var Taber där och mötte mig på flygplatsen. Efter att vi hoppat in bilen sa han att han hade en julklapp till mig och gav mig detta porträtt som han hade ritat, baserat på en bild av Mikael Jansson. Tanken på att han satt och skissade mig medan jag var bortrest är så fin! Absolut en av de finaste presenter jag någonsin fått.”

Annons

Saba Gedda

Creative director och co-founder Ray atelier

Saba Gedda, Creative director och co-founder Ray atelier

”Jag har alltid älskat att besöka konstnärshem som Sundborn och Monets hem, det är så otroligt inspirerande och spännande att bokstavligen få kliva in en skapande människas egna värld. När jag fyllde år i september fick jag i present av min kille Hugo att få gå hem till konstnären Ingela Håkansson Lamm som jag tycker så mycket om och välja en tavla! Det var en så fin och speciell upplevelse att få prata med henne om hennes konst och se hennes och hennes man Staffans fantastiska hem. Det var verkligen helt otroligt fint och inspirerande! Mina vyer vidgades. Och så var det så klart underbart att få komma hem med en alldeles egen tavla!”

Annons

Malin Olsson

ELLE-profil

Malin Olsson, ELLE-profil

”Julen 2014 tillbringade jag och min kille i hans hemstad. Ja, det var bara jag och han då. Och Doris i min mage. Jag hade en tuff graviditet på flera sätt och jag minns att fick stålsätta mig för att inte illamåendet skulle ta över. Herregud alla dofter julmaten bjuder på!? Som grädde på moset somnade jag absolut på soffan hemma hos min killes familj, vilket där och då kändes sjukt pinsamt. Jag var besviken och matt när vi traskade till hotellet den kvällen. Hotellet vi bodde på hade en magisk utsikt över Vättern och den glittrade på ett sagolikt sätt när vi påbörjade vår egen lilla julklappsutdelning. I julklapp från Daniel fick jag lyssna till Doris hjärtslag för första gången. Där och då var det bara vi tre i hela världen. Det kommer jag aldrig glömma. Denna julen önskar sig Doris, numera bosatt utanför magen, en elsparkcykel.”

Annons

Saskia Cort

Konstnär

Saskia Cort, konstnär

”Okej, nu ska ni få höra den bästa presenten ni kan ge någon ni älskar: gå i terapi tillsammans! Jag har i större delen av mitt liv haft en ganska svår relation med min mamma. Vi har inte kunnat kommunicera, bråkat en massa och haft svårt att nå fram till varandra. Men för ett år sen hände någonting. Jag gick igenom en svår period och jag kände att jag behövde min mamma, och jag tror att hon kände samma sak. Då gav vi varandra, och oss själva, den finaste gåvan jag kan tänka mig – vi gick i terapi tillsammans för att reda ut allt som hänt och få verktyg för att förbättra vår relation. På bara ett år har relationen med min mamma blivit bland det viktigaste jag har. Det är henne jag ringer när jag har ångest, när jag har ett inredningsprojekt jag vill bolla eller när jag bara vill småprata. Jag trodde att jag gjorde det för att läka barndomssår, men jag fick även en bästa vän. Härmed tvingar jag alla som läser det här att våga gå i terapi med sina nära, det är inte så läskigt som man tror och det är så värt det!”

Annons

Frida Lund

ELLE-profil och författare

Frida Lund, ELLE-profil och författare

”Den finaste present jag fått är förtroendet från min bästa kompis att följa med på hennes ultraljud. I väntrummet höll vi hårt i varandras händer och magen pirrade för att få se det lilla hjärtat picka i hennes mage. Tyvärr gick det inte bra den gången och att få vara där och fånga henne då öppnade vårt relationshjärta ännu större, rummet vi hade för varandra växte. I dag väntar hon en liten bebis som kommer när som helst och jag längtar ihjäl mig efter honom.”

Annons

Maria Soxbo

Föreläsare inom hållbarhet och författare

Maria Soxbo, föreläsare inom hållbarhet och författare

”En av de allra finaste presenter jag fått fick jag av ett par tjejkompisar som jag känt nästan hela livet, inför mitt bröllop. De hade letat upp gamla bilder som jag aldrig ens hade sett tidigare från hela vår tid som vänner och satt ihop till ett album, sån otroligt fin sak att få just när jag stod inför ett nytt kapitel i mitt liv. Nu har det gått 16 (!) år sedan bröllopet – och vänskapen är minst lika stark i dag. Det är kanske min tur att ge tillbaka med en del två nu, med tanke på hur mycket som hänt (och hur många barn som tillkommit) sedan dess!”

Annons

Amanda Persson

Stylist

Amanda Persson, stylist

”Den finaste gåvan jag fått är två personer som kommit in i mitt liv under speciella perioder, som har utmanat mig och fått mig att komma ut ur min comfort zone. Den ena personen tände upp en liten värld i mig som hade slocknat. En värld som jag älskar. Hon utmanar och inspirerar som ingen jag mött tidigare. Jag trodde att jag tänkte stort tills hon kom in i bilden. Vi delar visioner och jag älskar skapandet med henne. Den andra är han som har varit i periferin i mer än ett decennium. Det tog 12 år tills timingen var på vår sida. Han fick den största platsen i mitt hjärta och gav mig allt. En hand jag aldrig vill släppa. Med det renaste hjärtat som får mitt att kännas så lätt. Han tror på mig och stöttar mina drömmar.”

Annons

Frida Bard

Modekonsult

Frida Barn, modekonsult

”Mina barndomsminnen är ofta knutna till en bild jag sett i familjealbumet. Ett fotografi som fått mig att bygga en värld. Någon annans ord och minnen som blivit mina. Julen 2020 fick jag ett svartvitt fotografi på min son taget av fotografen Jenny Källman. Bilden visar en pojke med cyklop på en strand. Han vänder sig mot kameran med ett smygande avvaktande … lite påkommen. Det var sommaren året innan när jag och min familj tillbringade en vecka på Sardinien. Byn är klassiskt italiensk med ett litet torg, kyrka, kafé och många trånga gränder. Stranden där är lång och som många andra av de dagarna slog vi oss ner vid en lugn och lummig plats. Våra vänner var också där, och här fångade Jenny Stellan när han vadar vid vattendraget. Att ett år efter konfronteras med fragmentet genom någon annans ögon gör minnet extra starkt. En svartvit bekräftelse som kapslar in min egen sinnebild för balans, lycka och kärlek. Och kanske kommer Sardinien förbli en magisk plats också för min son.”

Annons

Foto: Vanessa Wall (Saba), Märta Thisner (Seher), Mira Wickman (Frida), Rebecka Gustafsson (Saskia), Ivan Trip (Frida) Appendix fotografi (Maria)

5 klassiska julfilmer du inte vill missaBrand logo
5 klassiska julfilmer du inte vill missa
Annons