5 sätt att fira det kinesiska nyåret

Kinesiskt nyår

TT
Den 1 februari 2022 infaller det kinesiska nyåret! Men vad äter man? Hur firar man? Och vad ska man ha på sig? ELLE listar 5 sätt att fira in det kinesiska nyåret.
31 januari, 2022
TV: Det här är ditt kinesiska stjärntecken – och dina egenskaper
2:30

Efter reklamen: TV: Det här är ditt kinesiska stjärntecken – och dina egenskaper

(2:30)

Slå på ljud

Xin Nián Kuài Lè! Eller gott nytt år! Det kinesiska nyåret är den absolut viktigaste högtiden i Kina, då människor reser när och fjärran för att återförenas med sina familjer. Jag är själv uppvuxen med en kinesisk mamma och har alltid firat både det svenska och det kinesiska nyåret. Det kinesiska nyårsfirandet är lite speciellt och skiljer sig en hel del från det västerländska sättet att fira. I år infaller det kinesiska nyåret den 1 februari 2022 och vi listar 5 sätt att välkomna det nya året på!

Hur skiljer sig det kinesiska nyåret från det västerländska?

Innan vi sätter igång och listar de olika festtipsen tänkte vi börja med att reda ut den stora skillnaden mellan det västerländska och kinesiska nyåret. I Kina använder man månkalendern som baseras på månens olika faser. Det kinesiska nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket är mellan 21 januari – 19 februari. Därför kan datumet för det kinesiska nyåret variera från år till år. Och ett nytt år innebär också ett nytt djurår. Till skillnad från västerländsk astrologi så är det vilket år och inte vilken månad som avgör ditt stjärntecken. Det finns totalt tolv olika djur i det kinesiska horoskopet och alla djur har olika egenskaper. 2022 är det tigerns år till exempel.

Ta reda på ditt kinesiska stjärntecken här!

1.Fira med fyrverkerier

I både den västerländska och kinesiska nyårstraditionen firar man in det nya året med fyrverkerier. Och anledningen till att man gör så i Kina beror från början på en kinesisk legend som handlar om monstret Nian (ordet nian betyder år på kinesiska). Nian brukade attackera en by för att äta upp byborna och förstöra deras hem. Men byborna fick reda på att monstret var rädd för oljud och färgen röd. Genom att tända fyrverkerier och smällare samt dekorera sina hem i rött, lyckades byborna skrämma bort monstret. Något som man gör än i dag för att hålla onda andar borta.

2. HUR DEKORERAR MAN INFÖR DET KINESISKA NYÅRET?

Kinesiskt nyår
TT

För att skapa en äkta kinesisk nyårs-vibe bör du dekorera hemmet i rött. Den röda färgen symboliserar lycka och ska alltså skydda hemmet från onda andar. I Kina brukar man hänga upp röda knutar och det kinesiska tecknet för lycka på dörren.

3. HUR KLÄR MAN SIG UNDER DET KINESISKA NYÅRSFIRANDET?

Det är inte bara hemmet som ska kläs i rött, utan allra helst ska man själv bära någonting i den färgen för att få extra tur och lycka under det kommande året. Kanske kan du återanvända klänningen eller blusen som du bar i julas?

4. VAD ÄR HONG BAO?

Hong bao som ges vid kinesiskt nyår
TT

Enligt den kinesiska nyårstraditionen brukar barnen i familjen få röda kuvert fyllda med pengar, så kallade hong bao (hong betyder rött och bao betyder väska). Och det är ingen slump att det är ett rött kuvert man ger då färgen kopplas till lycka.

5. Vad äter man på kinesiskt nyår?

Nu kommer vi till det absolut bästa när det handlar om det kinesiska nyårsfirandet. Några traditionsenliga rätter som brukar finnas på bordet är bland annat vårrullar, dumplings och en fisk-rätt. Fisken är särskilt viktig under kinesiska högtider eftersom ordet fisk, ”yu” låter som ordet för överflöd på kinesiska.

Vill du ha mer matinspiration? Läs mer om asiatiska delikatesser här.

Foto: TT

Se också: Bröllopsdatumet du bör undvika 2022 – enligt astrologin
1:26

Efter reklamen: Se också: Bröllopsdatumet du bör undvika 2022 – enligt astrologin

(1:26)

Slå på ljud