Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

5 gånger prinsessan Diana fullkomligt bröt mot de kungliga reglerna

16 dec, 2020 
AvJessica Rådne
Hon skrev om sina bröllopslöften, lät barnen gå i vanlig skola och semestrade på Riviaran med sin älskare. Vi listar 5 gånger prinsessan Diana struntade i de kungliga reglerna och följde sitt hjärta istället.
Annons
(ELLE) Prinsessan Diana - 13 looks världen fortfarande kopierarBrand logo
(ELLE) Prinsessan Diana - 13 looks världen fortfarande kopierar

Prinsessan Diana kallades för folkets prinsessa. Under sina 36 år i livet fick hon uppleva mer än sin beskärda del av kontroversiella situationer. Varför? För att hon gick sin egen väg och gjorde det hon trodde på. Allt från hur hon uppfostrade sina söner William och Harry till hur hon talade öppet om sin make prins Charles otrohet och till sist levde singellivet utan att bry sig om vad någon tyckte eller sa. Och som folket älskade henne för det!

Här är fem mycket talande exempel på hur prinsessan Diana bröt mot de kungliga reglerna rejält – gång på gång.

Valde sin egen förlovningsring

Prinsessan Diana med sin förlovningsring på fingret.

Redan vid förlovningen med prins Charles visade den då 19-åriga Diana att hon planerade att hålla fast vid sin egen vilja genom att hon valde ut förlovningsringen själv – ur en smyckeskatalog. Ringen som hade 14 diamanter till ett värde av 30 000 pund var mycket lik Dianas egen mammas förlovningsring. Enligt tradition får kungahuset annars sina juveler skräddarsydda på beställning.

Annons

På samma tema valde Diana sedan att vid bröllopet skriva personliga vigsellöften i vilka hon till exempel strök det traditionella stycket om att lova att ”obey” (”lyda”) sin make. Hennes äldste son, kronprins William, har tillsammans med hertiginnan Kate Middleton följt Dianas fotspår på flera vis. Kate bär numer prinsessan Dianas gamla vigselring på sitt finger, och även hon hoppade över lydnadslöftet när hon sa ”ja!” till sin prins.

Satte familjen framför den kungliga plikten

Familjen med prinsessan Diana, prins Charles och sönerna Harry och William.

När prinsessan Diana som 20-åring fick sin son William och två år senare sonen Harry, var hon noga med att mödraskapet skulle få gå i första hand. Hon tog med sig sönerna på resor för att undvika separationer och för att kunna fortsätta amma dem. Detta sätt att uppfostra gick tvärs emot svärmor Drottning Elisabeth II:s som vid flera tillfällen i tidiga år lämnade sina barn till morföräldrarna.

Annons

”William och Harry var mycket lyckligt lottade som hade Diana som mor eftersom hennes syn på saker skilde sig så pass från tidigare generationers”, har kungaexperten Christopher Warwick förklarat för Harper's Bazaar.

Diana trotsade även Charles önskan att döpa sönerna till de kungliga namnen Arthur och Albert.

Lät barnen gå i kommunal skola

Prinsessan Diana med prins William endast 6 månader gammal.

Trots att prinsessan försökte arrangera sitt schema för att kunna spendera så mycket tid som möjligt med sina söner så valde hon att låta dem gå i skola snarare än att bli privatundervisade. Det i sig var en modern inställning till skolgång, men vad som bröt ännu mer mot traditionen var att Diana satte pojkarna i så kallad public school, kommunal skola. Att de skulle gå tillsammans med barn som inte tillhörde privatskolornas societetsvärld ansågs mycket nytänkande. När prins William började på Jane Mynor's Nursery School nära slottet Kensington Palace var han den första kungligheten någonsin att göra så.

Annons

I tidningen Newsweek stod 1985 att läsa: ”Beslutet att låta William, 3, lära sig fingermålning bland vanliga människor visar på prinsessan Diana av Wales inflytande. Hon som själv har arbetat på en förskola en gång i tiden.”

Talade öppet om prins Charles otrohet

Prinsessan Diana och svärmor drottning Elizabeth II.

År 1992 separerade Diana och Charles efter 11 års äktenskap. Skilsmässan gick emellertid inte igenom förrän fyra år senare. Anledningen till separationen var bland annat att Charles hade en annan vid sidan om, Camilla Parker-Bowles som sedermera blev hans hustru. Diana var aldrig rädd för att benämna problemet. När hon intervjuades av BBC i november 1995 sa hon så här:

Annons

”En kvinna har väldigt god intuition, självklart hade jag kunskap om den (Charles relation med Camilla reds. anm.) från människor som kände till och brydde sig om vårat äktenskap... Vi var tre personer i det här äktenskapet, så det var rätt trångt”.

Hon medgav även att också hon haft en relation vid sidan av, den med James Hewitt. ”Men jag blev väldigt sviken”, poängterade hon.

Det sägs att det var denna intervju som till sist fick svärmor/drottningen att godkänna en skilsmässa endast en månad senare. Banbrytande taktik från Dianas sida!

Njöt av sitt singelliv

Prinsessan Diana och älskaren Dodi Al Fayed i St Tropez, Frankrike.

När skilsmässan var ett faktum tyckte många konservativa krafter att Diana skulle ligga lågt och undvika att ta mer plats. Tvärtom valde hon då att njuta till fullo av sitt singelliv. Diana åkte på lyxiga resor till franska Rivieran med välbärgade män, vilken såklart resulterade i paparazzibilder och rubriker.

Annons

En av dessa män var Dodi Al Fayed som Diana och William semestrade tillsammans med i St Tropez sommaren 1997. Den 31 augusti, bara veckor senare, omkom både Diana och Dodi i en bilolycka i Paris.

Diana kommer för alltid att bli ihågkommen som en kvinna som vägrade böja sig för kungahusets makter. Hon är i gott sällskap med flera av vår tids mest rebelliska kungligheter.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons