4 saker att tänka på när du väljer vas till dina snittblommor

4 saker att tänka på när du väljer vas till dina snittblommor

Vackra snittblommor kan verkligen lyfta ett helt rum och även om valet av vas är helt upp till var och en finns det några saker du kan tänka på.
18 september, 2016

Vi kan inte få nog av snittblommor och precis som vårens och sommarens buketter ska även höstens arrangemang gå åt det vilda och spretiga hållet.

– Det ligger i tiden, nu ska buketterna se lite slarvigt ihopsatta ut snarare än perfekta, säger Sandra Ekegren, vd och en av grundarna till Flowery, som erbjuder prenumeration av snittblommor.

Även attityden till vaserna är mer avslappnad och Sandra berättar att trenden just nu är att inte följa några regler.

– Det är mycket man tager vad man haver hemma i skåpen och vi ser allt från burkar och fina flaskor till glas och skålar.

LÄS OCKSÅ: DIY: Så gör du fina servettringar av blommor

LÄS OCKSÅ: 5 ätbara saker du kan göra med syrenblommor

Tänk på det här när du väljer vas – expertens tips

1. Grundregeln

– En bra grundregel är att blommorna bör utgöra cirka två tredjedelar av den totala höjden. En tredjedel vas och två tredjedelar blommor alltså, då är du hemma.

2. Arrangera med oasis

– Oasisblock är jättekul och går att få tag på hos alla blomsterhandlare. Med oasis kan du leka och vara kreativ och till exempel sätta dina blommor i en plåtburk eller trälåda. Oasis gör också att du kan få några få blommor att se ut som många, eftersom du kan fördela dem på ett helt annat sätt.

3. Vasens öppning

– Vi använder den klassiska vasen Dagg från Svenskt tenn mycket eftersom den är stor, men har en smal öppning. Det gör att man får en bra samling i mitten som spretar ut, även om man inte har så mycket blommor.

4. Ta det du har hemma

– Använd dig av det du har hemma i skåpen och dela upp buketten. Sätt några blommor i en vas, några i ett glas och resten i en skål, exempelvis.

Foto: Flowery/Shutterstock

LÄS OCKSÅ: De 7 trendigaste blommorna just nu