Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

30 saker du borde göra innan du fyllt 30

09 dec, 2020 
AvJessica Rådne
Scen från tv-serien Vänner där karaktären Rachel firar sin 30-årsdag
Att fylla 30 är en milstolpe. Vad har du hunnit med, och vad finns kvar att bocka av? Låt denna peppande och utvecklande lista hjälpa dig!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
30 saker du borde göra innan du fyllt 30Brand logo
30 saker du borde göra innan du fyllt 30

Nu kanske du tror att vi ska lista saker som att stadga sig, skaffa bostadsrätt, fast anställning, få barn och börja pensionsspara. Fel!

Den här listan handlar snarare om vad livet har att erbjuda rent själsligt efter tre decennier jordsnurr. Gå på blinddejt, logga ut under en helg och testa en ovanlig hobby, är bara några av alla guldkorn. Läs och njut av att det finns så mycket mer än de där klassiska ”måsten” vi så ofta tampas med.

1. Sluta noja över din ålder

Ålder ÄR bara en siffra. Du har ingen nytta eller glädje av att noja över den, och nu när du är trettio (eller på väg att bli) har vi bara ett råd: Sluta räkna!

2. Utbilda dig inom någonting du tycker om

Visst finns det en press på att skaffa en utbildning, få bra betyg, ta sig fram i karriären, jada jada. Men vad tycker du OM? Det kan lika väl vara en kvällskurs i drejning eller spanska som får dig att le stort. I så fall ska du satsa på just det.

Annons

3. Möta en rädsla

Du kanske vill ta ett utbytesår men brottas med rädslan för att ta klivet. Eller vill konfrontera din storasyrra som har tagit all din luft under uppväxten. Innan du fyller trettio uppmuntrar vi dig att våga möta en rädsla. Känslan efteråt är magisk.

4. Gå utanför din bekvämlighets-zon

På samma tema är det riktigt stärkande att någon gång i unga år våga kliva utanför det som känns bekvämt. Kanske ska du säga till den där söta singelkollegan att du gärna tar en lunch ihop, eller våga gå till en klass i kickboxning utan sparringpartner. Våga utmana det trygga och du kommer växa några centimeter av stolthet.

5. Anta en fysisk utmaning

Har du funderat på om Tjejmilen är så roligt som alla säger, eller hur det känns att klättra? Testa! Att anta en fysisk utmaning är riktigt tillfredställande. P.s. Många lopp och tävlingar delar ut medalj oavsett vilken plats du hamnar på. Bara det!

Annons

6. Gå på en blinddejt

Tinder och jobbflirter i all ära, men att gå på en dejt som någon annan har styrt upp åt dig och den du ska träffa ger ett nytt sorts pirr i magen.

7. Få en kulturchock

Känner du någon från en helt annan kultur än din egen? Har du tagit del av den personens traditioner någon gång? Be att få följa med på en högtid och upplev någonting som kommer att berika dig och skänka värdefulla perspektiv.

8. Skriva dagbok

Hitta ett sätt som passar just dig att dokumentera det som händer i vardagen, digitalt eller med papper och penna. Vi kan garantera att det blir fascinerande läsning längre fram. ”Tänkte jag så? Gud vad skönt att jag kommit över det där!”

9. Praktisera själv-reflektion

Vilken ton använder du när mamma ringer och hur bemöter du stressade kollegor? I den här åldern är det läge att börja reflektera över din egen roll i dina relationer, snarare än att vifta bort saker och ting som någon annans fel.

Annons

10. Komma över en hjärtesorg

Du har med stor sannolikhet behövt komma över både en och två hjärtesorger i dina dar. Vetskapen om att det ”hör till” när man blir 30 kan vara en liten tröst.

11. Få ett adrenalinpåslag

Adrenalin är ett av de hormon som kan få oss att känna oss riktigt levande. Även om du inte tycker om tanken på att hoppa bungyjump eller åka berg-och-dalbana så är det någonting värt att testa åtminstone EN gång innan 30.

12. Skapa någonting

En vas i keramik, en tavla, en kärlekssång eller en tårta i flera våningar. Att skapa är ett kraftfullt verktyg till välmående. Har du tillverkat någonting i modern tid? Alltså, slöjden på högstadiet räknas ej.

13. Misslyckas med någonting

Det hör 100 procent till livet innan 30 att testa, krascha och testa igen. Så starta det där företaget du drömt om och ta tentan även om du inte riktigt pluggat klart. Du lär dig massor längs vägen oavsett resultat.

Annons

14. Bryta en ovana

Började du röka i tonåren och tänker att du ”någon gång” ska sluta? Eller biter du på naglarna fastän du vill låta dem växa ut? Nu är helt rätt tid att försöka bryta en dålig vana.

15. Skaffa en ovanlig hobby

Om du känt att du inte riktigt hittat det just du brinner för kan det bero på att du inte lyft blicken och testat sådant som ligger i mer i utkanten av andras intresseområden. Ukulele, kroki eller koreanska kanske är din grej!

16. Totalt förändra ditt utseende

Hur skulle det kännas att färga håret rött, klippa kort-kort eller bära en outfit som är helt olik din egen stil? Testa och se, i alla fall en gång.

17. Slåss för någonting du brinner för

Du behöver inte ställa dig på barrikaderna och ta tuffa fajter för att uppfylla denna punkt. Det kan vara något mer vardagligt som att gå med i Prideparaden eller sitta i fackets styrelse.

18. Bo på andra sidan jorden

Om du aldrig rört dig utanför Sveriges gränser mer än på semester så finns det ett stort kulturellt och själsligt värde i att leva utomlands under en period.

Annons

19. Läsa en livsomvälvande bok

Självkänsla nu! av Mia Törnblom, Hemligheten av Dan Josefsson och Egil Linge, och Lev som du vill och inte som du lärt dig av Jeffrey Young hör till böcker som förändrat mångas liv. Hitta en bok som tilltalar dig och läs den. Kanske blir den lika livsomvälvande för dig.

20. Bo obekvämt

Ja, vi vet att drömmen är ett hus på landet eller en generös våning mitt i innestan. Men att bo obekvämt, till exempel som inneboende eller i studentkorridor, är också någonting du bör ha upplevt för att kunna njuta till fullo när det vänder.

21. Göra någonting för välgörenhet

Ställ upp som frivillig personal i ett soppkök, skänk plaggen du inte använder till en second handaffär eller bli månadsgivare hos Bris. Välgörenhetshandlingar har du alltid råd med!

22. Se din favoritartist eller ditt älsklingsband live

Spelar ditt älsklingsband i en annan stad än din egen? Åk dit! Även om du inte brukar gå på konserter så är detta någonting riktigt fint att unna dig själv.

Annons

23. Resa ensam

I vuxen ålder (jo, nu är du faktiskt där) kan det vara knepigt att samla gamla tjejgänget för en sån där Ibiza-resa. Om du har tid och ekonomi, men ingen att resa med, åk ensam. Du klarar det, vi lovar.

24. Logga ut en hel helg

Facebook, Instagram, Snapchat, Tiktok, Tinder och pushnotiser... distraktionerna och dopaminkickarna är ständigt inom räckhåll i telefonen. Utmana detta genom att logga ut en helg. Kanske är du mindre stressad på jobbet måndag morgon?

25. Praktisera self-love

Du är värdefull, fantastisk, betydelsefull och älskad – precis som du är. Det är aldrig för sent att börja praktisera kärlek till sig själv, self-love. Innan 30 bör du absolut ha bekantat dig med konceptet.

26. Förlåta någon du hyser agg mot

De där tjejerna som var riktigt osköna i skolan, eller grannen som alltid skrev arga lappar – kan du försöka hitta en känsla av försoning med dem nu vore det toppen för din egen skull. Alla tunga stenar som kan plockas bort från axlarna – agg mot någon annan är en blytung sådan – kommer göra dig gott.

Annons

27. Vara tacksam

Kanske har du inte drömpositionen eller den perfekta ekonomin ännu, men det du har i form av vänner, tak över huvudet och givande fritidsaktiviteter är nog så värt att känna tacksamhet över.

28. Börja med självbekräftelse

Hitta ett sätt i vardagen att berömma dig själv. Det kan vara genom att varje kväll innan läggdags säga tre saker du är stolt över från dagen som gått, skriva och klistra upp lappar med ego-komplimanger på kylskåp och speglar, eller ge dig själv en klapp på axeln efter genomfört gympass. Självbekräftelse är en övningssak som vi bör göra läxan i.

29. Utveckla en morgonrutin

En 30 minuter lång promenad innan frukost, en god kopp kaffe och en stund framför morgon-tv, eller vad det nu kan vara för morgonrutin som passar just dig, sätter tonen för en behaglig dag.

30. Skriva din egen to do-list

Sist, och på inga sätt minst, skriv din egen lista över saker du önskar och vill uppleva innan du fyller 30 år. Konkreta mål är motivationshöjande, meningsgivande och glädjefyllda att formulera.

Inspiration: Glamour

Foto: TT

LÄS MER:

11 kända mammor och döttrar – när de var i samma ålder

Ostron, mögelost och brysselkål – hur många vuxenpoäng får dina smaklökar?

16 saker du borde fråga dina mor- och farföräldrar – innan det är för sent

Annons