21 storfilmer som fyller 21 år 2021

scen ur filmen billy elliot

Från det historiska dramat Gladiator till kultförklarade komedin Dude, Where's My Car? Här är 21 rullar som vi vill klassa som storfilmer – och som nu fyller 21 år.
09 december, 2020
21 storfilmer som fyller 21 år 2021
Slå på ljud

År 2000 känns kanske som en mindre evighet sedan. Trots att åren går finns det ett gäng filmer från millenieskiftet som fortfarande håller måttet och därför förtjänar epitetet storfilm. Vi ger dig: 21 storfilmer som fyller 21 år 2021.

Cast Away

Tom Hanks spelar den enda överlevande efter en otäck flygkrasch i Stilla havet. Likt Robinson Kruse tar han sig i land på en öde ö och får kämpa för sin överlevnad. En trasig volleyboll blir hans låtsasvän. Drama och äventyr i sann storfilmsanda.

The Beach

Här ser vi Leonardo DiCaprio som äventyrslysten amerikansk turist i Thailand. Efter att ha fått nys om ett mytomspunnet ”oupptäckt paradis” ger han sig dit i jakten på ännu en upplevelse. Den fantastiska ö som han till slut hittar visar sig ruva på farliga hemligheter…

Gladiator

Historiskt drama med Russel Crowe och Joaquin Phoenix i rollerna som romerska gladiatorer. Storslagna actionscener utspelar sig när de båda slåss om sina respektive familjers heder samt att bli kejsarens efterträdare. Filmen belönades året efter premiären med en Oscar i kategorin bästa film. Russel Crowe vann för bästa manliga huvudroll.

Remember The Titans

Baserad på en sann historia om hur en skola i 1970-talets Virginia, USA bestämmer sig för att trotsa rådande rasdiskriminering och bildar ett amerikanskt fotbollslag där svarta och vita elever spelar tillsammans. Laget The Titans blir efter en brokig start till slut delstatsmästare.

Billy Elliot

11-årige Billy Elliot lever i 1980-talets England. I generationer har sönerna i hans arbetarklassfamilj sysslat med boxning och Billys pappa vänder på var enda pund för att ha råd med sonens träningspass. Men för Billy är det någonting helt annat som lockar – den vackra dansen balett.

American Psycho

Den välbärgade bankmannen Patrick Bateman (Christian Bale) har ett psykopatiskt alter-ego som han går in i för att utöva sina mörka, våldsamma och hedonistiska fantasier. Vänner och kollegor anar inte att det är just han som ligger bakom de hemska dåd som sker runt omkring. Ett kriminaldrama med en komisk touch – hemskheterna till trots.

X-Men

Den första i en lång rad filmer om Marvels superhjältegrupp som tränats av sin skapare Professor X i att bekämpa ärkefienden Magneto. I rollerna ser vi bland annat Hugh Jackman som Wolverine, Halle Berry som Storm och Ian McKellen som Magento.

Dude, Where’s My Car?

Efter en vild festkväll med alkohol och droger vaknar Ashton Kutcher och Seann William Scotts karaktärer upp och undrar var de ställde bilen. De hjälper varandra att dra sig till minnes gårdagens händelser, och ger sig ut för att plocka upp ledtrådarna. Filmen är en av tidiga 2000-talets riktiga klassiker i kategorin tonårskomedi.

Chocolat

I en inskränkt fransk småstad öppnar Juliette Binoches rollfigur Vianne en liten chokladbutik. Byns borgmästare misstycker mot butiken som han menar kommer få invånarna att börja synda (frosseri, ni vet). Butikägarens kärleksintresse, en tillresande mystisk man, spelas av Johnny Depp. Vi ser även svenska Peter Stormare som spelar en hustrumisshandlare. Hans fru, som blir Viannes vän, spelas av Lena Ohlin.

Rules of Engagement

I krig och kärlek är allting tillåtet, eller? När den erfarne marinkårsöversten Childers (Samuel L. Jackson) ställs inför krigsrätt tvingas han försvara sitt agerande vid en evakuering av USA:s ambassad i Jemen där många civila omkom. Filmens manusförfattare James Webb hade själv ett förflutet som amerikansk marinminister.

Miss Secret Agent

En seriemördare hotar att slå till mot skönhetstävlingen Miss USA och FBI-agenten Gracie (Sandra Bullock) får i uppdrag att utföra spaning förklädd som en tävlande. Eftersom Gracie är långt från intresserad av det tävlingen går ut på får hon coachning i syfte att verka trovärdig som Fröken New Jersey. En action-komedi som även fick en uppföljare.

Unbreakable

Som överlevande i en tågolycka där 131 andra passagerare dött, brottas David (Bruce Willis) med frågor kring varför just han klarat sig. Kan det vara så att han är en verklighetens stålman som varken blir sjuk eller skadar sig? Livet märkliga tillfälligheter tycks tyda på det. Teorin stärks när han träffar sin motsats Elijah spelad av Samuel L. Jackson.

Final Destination

En skolklass sitter på ett plan som strax ska ta dem till Paris på klassresa när en av eleverna plötsligt grips av panik. Han har fått en vision om att planet kommer krascha och springer tillsammans med några av sina vänner av. När planet lyfter utan ungdomarna sker mycket riktigt det fruktansvärda. Vännerna klarar sig undan, men döden fortsätter att jaga dem, en efter en…

Tillsammans

I ett kollektiv bor Elisabeth (Lisa Lindgren) som flytt från sin alkoholiserade man Rolf (Michael Nyqvist). Här bor även hennes bror Göran (Gustaf Hammarsten), överklassonen Erik (Olle Sarri) som förnekar sitt ursprung och en rad andra färgstarka personligheter. Rolf försöker få tillbaka Elisabeth som ifrågasätter det typiska familjeliv de levt ihop mer och mer. Luckas Moodyssons dramakomedi om ett bostadskollektiv på 1970-talet har hyllats som en av tidernas bästa svenska filmer.

Sånger från andra våningen

Roy Anderssons första dramafilm i Levande-trilogin följer en rad olika parallella människoöden där alla är på ständig jakt efter någonting utan att riktigt reflektera över varför. Filmen är surrealistisk, stillsam, svart och samhällskritisk.

Vingar av glas

Alexander Skarsgård och Sara Sommerfeld spelar huvudrollerna i denna ungdomsklassiker som handlar om komplicerad kärlek. Iranske Nazili (Sommerfeld) blir kär i svenske Johan (Skarsgård), trots att hennes far misstycker. Filmen prisades på Guldbaggegalan året därpå.

Järngänget

Killarna som kallar sig för Järngänget träffar under en campingresa två systrar som de tältar och festar tillsammans med. När den yngsta av de två systrarna en morgon är spårlöst försvunnen kopplas polisen in. Järngänget börjar ifrågasätta varandras historier samtidigt som misstankarna riktas mot deras grupp. I rollerna syns bland annat två av bröderna Skarsgård, Alexander och Bill, och Josephine Bornebusch.

Jalla! Jalla!

Som kristen libanes tampas Roro (Fares Fares) med familjens önskan om att han ska gifta sig med en kvinna från hemlandet. Laleh Purkarim - ja, DEN Laleh! - spelar Yasmin, som förts till Sverige från Libanon av sin bror för att bli Roros fru. Men Roro är i hemlighet tillsammans med svenske Lisa (Tuva Novotny) och det arrangerade äktenskapet tär nu på deras relation. En komedi där sensmoralen är att vi ska följa vårt hjärta.

Livet är en schlager

Jonas Gardells värmande film om den schlagerbesatte fyrbarnsmamman Mona som arbetar som personlig assistent åt cp-skadade David. När David spelar upp en egenkomponerad melodi för Mona skriver hon en låttext och skickar i hemlighet in text och musik som ett bidrag i Melodifestivalen. Problemet när låten går vidare är att hon även tagit åt sig hela äran för den.

Gossip

I nutidens Hollywood planeras för en nyinspelning av Drottning Christina, filmen som gjorde Greta Garbo till en legendarisk skådespelerska på 1930-talet. I Sverige provfilmar nio hoppfulla skådespelare för rollen, och frågan är vem av dem som får chansen att bli en ny Garbo. Svartsjuka, och konkurrens leder snart till skitsnack och intriger. En kavalkad av stora namn medverkar i filmen: Pernilla August, Helena Bergström, Lena Endre, Margaretha Krook, Ewa Fröling med flera. Regi Colin Nutley.

Dykaren

Thriller med Izabella Scorupco och Stefan Sauk i rollerna. Fiskaren Arne (Sauk) hittar Irena (Scorupco) i vågorna på Östersjön. Han tar henne ombord på sin båt vilket ska visa sig leda honom i klorna på två rivaliserande gangsterligor.

Foto: TT

LÄS MER:

6 stora händelser att ha koll på 2021

Onödigaste dödsfallen i tv-serier

Hollywoods sämsta sexscener – någonsin