Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

14 saker du inte visste om kungligheterna

26 jan, 2022 
AvSara Ericsson
Harry och Meghan träffades via en blind date.
Kronprinsessan drömde om att bli veterinär, en annan prinsessa har blivit influencer och här är kungligheten som är utbildad yogainstruktör. Nedan listar vi fjorton saker du förmodligen inte visste om kungligheterna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att växa upp eller födas in i den kungliga världen gör att kungligheterna är en del av offentlighetens ljus. Vi ser dem i olika sammanhang och på olika tillställningar men faktum är att det finns många saker vi inte vet om de kungliga familjemedlemmarna.

TV: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll påBrand logo
TV: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

Saker du inte visste om kungligheterna

Nedan har vi listat fjorton saker du förmodligen inte visste om medlemmarna i de kungliga familjerna runt om i Europa.

Kronprinsessan Victoria ville bli veterinär

Kronprinsessan Victoria fotograferad vid 15-årsfirandet och en bild tillsammans med prinsessan Lilians hund.

I samband med att kronprinsessan Victoria fyllde 15 år 1992 ställde hon upp i en unik intervju med SVT. Hon berättade då att hon skulle blivit veterinär om hon inte fötts som kunglig.

Annons

Och visst har hon ett stort intresse för djur, i maj 2020 presenterade kronprinsessfamiljen den nya familjemedlem – hunden Rio en cavapoohund. Men det var inte Victorias första husdjur. Hon har bland annat haft en egen häst, Travolta, hunden Sissi, kycklingen Puff och en snigel som hette Johanna. Till och med ett gäng vandrande pinnar har varit i kronprinsessans ägo.

Prins Charles dejtade Dianas syster

Prins Charles och Dianas syster Dianas syster Lady Sarah Spencer.

Ja du läste rätt! Innan Diana och Charles började träffas på ett mer seriöst sätt (de hade känt varandra sedan barnsben), så dejtade prinsen hennes storasyster Lady Sarah Spencer. De träffades en tid under 1977 innan förhållandet mynnade ut och återgick i vänskap. Fyra år senare förlovade sig prinsen med lillasyster Diana.

Annons

Kung Carl Gustaf har ett lantbruk

Kungen matar kossor vid Stenhammar slott.

I flera intervjuer har kungen berättat att om han inte vore kung, då hade han blivit lantbrukare. Men delar av intresset har han fått utlopp för som arrendator av godset Stenhammar utanför Flen. Där bedrivs jord- och skogsbruk på totalt 2 200 hektar och kungen är så ofta han kan på plats. 2018 fick godsförvaltningen pris av Lantbrukarnas riksförbund Södermanland som ”Årets nötköttsföretag”.

Kronprinsessan Victoria föddes inte till tronarvinge

Drottning Silvia med en nyfödd prinsessan Victoria.

När Victoria föddes den 14 juli 1977 var hon prinsessa och inte kronprinsessa. Hennes lillebror prins Carl Philip föddes till kronprins men 1980 ändrades successionsordningen så att den förstfödde, oavsett kön blev tronarvinge.

Annons

Leah Isadora Behn är influencer

Leah Isadora Behn är dotter till norska prinsessan Märtha Louise och har sedan en tid satsat på en Youtube-karriär. Prinsessdottern delar videos med inslag från sin vardag och en hel del smink-tutorials.

På influencergalan Vixen Awards i Oslo i slutet av oktober 2021, utsågs 16-åringen till årets influencer i kategorin Skönhet.

– Det känns helt sjukt att så många har nominerat mig. Det här är något av det bästa som hänt än så länge i år, sa Leah Isadora Behn till tidningen VG.

Annons

Prinsessan Catharina-Amalia kan allt om kungliga smycken

Prinsessan Catharina-Amalia

Nederländska prinsessan Catharina-Amalia är dotter till kung Willem-Alexander och Máxima av Nederländerna. I samband med hennes 18-årsdag 7 december 2021 släpptes en bok om prinsessan. Där hon avslöjar att hon har ett stort intresse för kungliga smycken.

I och med 18-årsdagen får hon själv börja bära diadem men hon har inte bara koll på familjens smyckeskrin. Catharina-Amalia berättade att hon har full koll på de andra kungahusens skatter och att hon kan mycket om dess historia och ursprung.

Annons

Vem är den längsta kungligheten?

Kung Felipe är 197 centimeter lång.

Svaret på det är att den längsta nu levande kungligheten är spanska kung Felipe som är 197 centimeter lång.

Så träffade prins Harry sin fru Meghan

Harry och Meghan när de mötte fotograferna i samband med sin förlovning.

27 november 2017 gick Buckingham Palace ut med meddelandet att prins Harry och Meghan Markle förlovat sig. Samma kväll sändes en intervju med paret i BBC där de berättade om sin kärlek. Paret sade att de träffats genom en blind date i juni 2016. En gemensam vän ska ha fört paret samman och ganska snabbt bestämde de sig för att fortsätta ses.

Annons

Drottning Margrethe är konstnär

Danska drottning Margrethe är konstnär.

Danska drottning Margrethe har ett stort intresse för konst och skapande. Innan hon blev drottning använde hon sig av pseudonymen Ingahild Grathmer när hon signerade sina illustrationer. Hon illustrerade Sagan om Ringen som gavs ut i en dansk utgåva, men ingen visste då att det var landets framtida drottning som illustrerat. Hon har även skapat scenografi och kostym till baletten Snödrottningen och Nötknäpparen.

Kungligheten som tävlat i OS

Zara Tindall på hästryggen, hon har tävlat mycket inom ridsport bland annat OS.

Drottning Elizabeths äldsta barnbarn Zara Tindall har ägnat stora delar av sitt liv på hästryggen. 2006 kammade hon hem titeln världsmästare i fälttävlan med hästen Toytown. Hon tävlade även lag i OS 2012 och de vann silver.

Annons

Och visst har hon det i blodet. Hennes mamma prinsessan Anne och pappa Mark Philipps träffades genom ridsporten och har båda två deltagit i OS som fälttävlansryttare. Prinsessan Anne blev Europamästare 1971 och tävlade i OS 1976 med drottning Elizabeths häst Goodwill.

Prinsessan Sofia är yogainstruktör

Prinsessan Sofia är utbildad yogainstruktör.

Innan prinsessan träffade sin prins bodde hon en tid i New York 2005. Där studerade Sofia redovisning med inriktning på affärsutveckling vid Institute of English and Business. Under sin vistelse i New York utbildade hon sig även till certifierad yoga-lärare och jobbade sedan som instruktör på Yoga to the People.

Annons

Prinsessan Ingrid Alexandra är en äventyrare

Prinsessan Ingrid Alexandra.

Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge fyllde 18 år 21 januari 2021. I samband med myndighetsdagen gav hon sin första intervju. Hon berättade då att hon älskar att åka skidor och surfa, att det är vid de tillfällena som hon känner sig mest fri.

Norska hovet publicerade även ett klipp från när familjen var på tur och då ser man att prinsessan är en riktig skiddrottning i backen. Hon har även tagit guld i norska surf-juniormästerskapen.

Annons

Prins Nikolai jobbar som modell

Prins Nikolai på Diors visning.

Prins Nikolai, 22 år är son till prins Joachim av Danmark och blev redan innan sin 18-årsdag erbjuden ett modellkontrakt för agenturen Scoop Models. Men studierna skulle prioriteras och hans modellkarriär tog fart efter att han fyllt 18 år.

Sedan dess har han setts i flertalet reklamkampanjer och stora visningar för Dior och Burberry. Senast sågs han på catwalken för danska modemärket Rain under herrmodeveckan i Paris.

Annons

Prins Williams favoriträtt

Prins William och Kate äter mat.

Prins William har berättat att han älskar pizza men att hans absoluta favoriträtt är chicken masala, dock påpekade han att den inte får vara för starkt kryddat. Hans fru älskar nämligen stark mat och det gör inte prinsen. Med glimten i ögat berättade han att de hade svårt att dela på take away-mat eftersom att Kate alltid vill ha den för stark för Williams smak.

Foto: TT

Se också: Kungligheten du är mest lik - baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Se också: Kungligheten du är mest lik - baserat på ditt stjärntecken
Annons