Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

11 enkla och effektiva sätt att vinna en diskussion

26 apr, 2019 
AvNina Nyström
Sex education
Smart kommunikation är nyckeln till att ta dig framåt på jobbet, vinna tvister och förhandlingar med dina närmaste och ge svar på tal till personer som bjuder upp till debatt. Här är några tips som du kan ha stor användning för.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vissa människor verkar alltid lyckas få sin vilja fram – vad är hemligheten? För det mesta har de helt enkelt tränat upp sin förmåga att kommunicera smart. Hur man lyssnar på andra, vänder nackdelar till fördelar och hur man ska lägga fram sina argument på bästa sätt för att bli lyssnad på själv. Smart retorik helt enkelt. Lär dig knepen du också – här är elva tips som vässar din förmåga att vinna diskussioner.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

1. Framstå som så självsäker som möjligt

Även om du inte känner dig hundra procent stursk, utan snarare både upprörd, osäker och nervös – ”Fake it till you make it”. Stå rakryggad, ta ögonkontakt och tala lugnt och tydligt. Om du verkar självsäker tas dina åsikter och argument mer på allvar.

2. Behåll lugnet

När du fokuserar på att prata lugnt och tydligt utan att darra på rösten och nervöspladdra vitt och brett kommer det att boosta känslan av äkta lugn och trygghet. Märker du att du tappar fokus och det börjar barka åt fel håll, ta några djupa andetag, drick lite vatten och ladda om. När du känner dig lugnare, fortsätt diskussionen och känn hur du får ny tyngd igen.

Annons

3. Håll fast vid din poäng

För att kunna vinna en diskussion, håll kvar vid kärnan, annars är risken att det blir förvirrat och otydligt och din poäng försvagas.

4. Låt dig inte distraheras

Om du låter dig distraheras ökar risken att din ”motståndare” vänder vinden, och plötsligt har du tappat kontrollen. Så oavsett vad de säger eller gör, se alltid till att komma tillbaka till det som är viktigt för dig och som du vill ha sagt.

5. Använd deras namn

Genom att använda namnet väcker du din motståndares uppmärksamhet och gör argumenten mer personliga.

6. Säg något snällt

Har du hört talas om ”hamburgarmetoden”? När du vill lägga fram något dåligt, börja med att säga något bra (brödet), leverera sedan kritiken eller de dåliga nyheterna (burgaren) och avsluta sedan med lite mjukt och fluffigt bröd igen. Genom att paketera smart minskar stöten av det negativa och chansen att den andra lyssnar på vad du har att säga ökar.

Annons

7. Välj rätt tid och plats

Har du möjlighet, se till att hitta en plats där du känner dig trygg och ni inte behöver störas av eller ta hänsyn till andra människor runtomkring.

8. Upprepa vad den andra sa

Även om stämningen blir het, försök behålla lugnet och upprepa vad den andra personen säger: ”Jag hör vad du säger och förstår att XX XXX”. Alla vill bli lyssnade på och bekräftade, och när du visar att du gör det kommer deras välvilja att öka.

9. Peka ut fördelarna

Är den andra personen helt oresonabel? Påminn dem om vilka fördelar dina önskemål har för dem. (För det kan vara bra att ha funderat ut några sådana innan du ger dig in i en diskussion du vill vinna…).

10. Hitta kärnan i deras argument

Även om ni har fundamentalt olika ståndpunkter finns det alltid en viss sanningshalt i den andras argument. Lyssna noga på den andras synpunkter så kommer du hitta något som du kan instämma med eller ha förståelse för. När du validerar den och din motståndare förstår att du kan sätta dig in i deras perspektiv och inte enbart är ute efter att få rätt, kommer de att ha lättare att försöka sätta sig in i din poäng i gengäld.

Annons

11. Var beredd att kompromissa

Det finns ingen anledning att utgå från att ni inte kan ”vinna” båda två. Ett smart och lyckat argument är lösningsorienterat och inte ute efter att sätta någon annan i skiten eller göra den andra till förlorare. Finns det något ni kan enas om? Bra, gör det. Och i övrigt, försök acceptera varandras olika ståndpunkter eller hitta en kompromiss. Att lära sig att lyssna och hitta vägar framåt är det bästa sättet att utveckla sin konversationsförmåga.

Lycka till!

Källa: Bustle

Foto: Sex education/Netflix

Läs mer:

”Det är en konst att gräla konstruktivt”

6 tips för att lösa konflikterna i din relation

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons