Stilsäkert hos modedesignern i Stockholm

inredning vardagsum sovrum kök

Vid Zinkensdamm på Söder i Stockholm bor modedesignern Els-Marie Enbuske med sin man Andreas och barnen Enzo och Mona i en rymlig och egensinnigt inredd lägenhet.
04 februari, 2020

Inredningsstilen hemma hos modedesignern Els-Marie Enbuske kan lättast beskrivas som lägenhetsinnehavaren själv; stilsäker, färgstark, lite tvär när det kommer till begreppet ”god smak” och enormt humorfylld. Eller med hennes egna ord: ”En blandning av en dyrkan av Memphisgruppens estetik med inslag av ett 90-talspojkrum, samt en viss vurm för 80-talsromantik.”

Grå soffa hos modedesignern på Södermalm i Stockholm
Els-Marie Enbuske i sin lägenhet i Stockholm

”Det är en mix av min och min mans respektive liv”

– Det är en mix av min och min mans respektive liv, vissa kompromisser samt ett evigt inkastande av grejer man helt plötsligt får feeling för. Jag inreder ju inte för att skapa något slags enhetlig stil i rådande färgkulörer eller senaste trend, snarare älskar jag när ens hem är som ett tidsdokument över ens liv. Lite som en tatuerad kropp; man får leva med mixen av den gamla svanktriben och ankelrosen i kombination med de spretiga fylletatueringarna som plötsligt började göras i var mans kök.

Hemmet Els-Marie delar med maken Andreas och barnen Enzo och Mona och som fyllts med denna samling kära ägodelar utgörs av fyra rum och kök i ett sekelskifteshus i området Zinkensdamm i Stockholm.

Konst på väggarna hos modedesignern på Södermalm i Stockholm
Gråmålat kök hos modedesignern på Södermalm i Stockholm

– Den är stor och rymlig. Sliten i hörnen, lite skruvad och varm. Trots sitt ljusa och spatiösa intryck soliga dagar så kan man likväl få känslan av att bo i en grotta regniga dagar. Den passar med andra ord hela årets humörsvängningar.

Stilleben med blommor och keramik hos modedesignern på Södermalm i Stockholm
Hylla i köket hos modedesignern på Södermalm i Stockholm

Hittade lägenheten genom en bekant

Att de hamnade just här kan man tacka huvudstadens bostadsklimat för. Efter ett år av överfulla lägenhetsvisningar fick de ryktesvägen höra talas om en bekant som var på väg att sälja. Och köpet kunde ske utanför Hemnet-hetsen.

– Det var verkligen tillfällighet, tajming och tur. Lägenheten i sig trumfade alla andra vi kollat på. När man söker lya i Stockholm är det ju omöjligt att få exakt alla önskningar uppfyllda såvida man inte är ekonomiskt oberoende. I detta fall fick vi byta område. Vi hade egentligen siktat in oss på en annan dela av stan… Men så värt ändå i efterhand. Jag älskar att det inte blir som man tänkt sig.

Förvaring i vardagsrummet hos modedesignern på Södermalm i Stockholm
Färgstark konst och palm hos modedesignern på Södermalm i Stockholm

Sedan de flyttade in för fyra år sedan har de ”fått ett barn till, köpt en större säng och börjat bjuda över folk på middagar”. Men Els-Marie har också tagit sin fäbless för street, sport och 90-tal ett steg vidare, håller på att starta upp sportmodemärket Slope Democracy och har inrett kontor på hemmaplan. Yrket som designer har för övrigt i högsta grad påverkat hennes inredningsstil.

Färgstark konst och blå köksbord hos modedesignern på Södermalm i Stockholm

– Jag är som designer stark på trend och vision, det är min expertis. Att alltid vara ute och söka vad som kommer härnäst inom mode gör ju att man lätt glider över i en hel livsstilsresearch. Det som är svårare när det kommer till inredning är att det är lite långsammare trendtänk. Jag är van vid att man spanar in nåt i klädväg och köper det, helst igår. När det kommer till inredning är det svårt att hitta exakt det man vill ha på minuten. När jag för fem år sedan ville ha en snäckskalslampa var det stört omöjligt. Det var innan vurmen för new age, kristaller och drömfångare kom in i allas hem. Då blev det till slut någon obskyr turistbutik på Drottninggatan som hade kvar en sedan det trendade förra gången. Man får liksom gå bakvägen om man vill ligga i framkant.

Hylla med vinylskivor hos modedesignern på Södermalm i Stockholm
Matsalsbord, lampa och stolar i trä hos modedesignern på Södermalm i Stockholm

Trygg familjehamn, arbetsplats, socialt hängställe och en plats för återhämtning och inspiration. Innebörden av ett hem skiftar, både med åren och humöret. Men det är inga små krav det livet igenom ska leva upp till.

Färgstark förvaring hos modedesignern på Södermalm i Stockholm
Pastellfärger i sovrummet hos modedesignern på Södermalm i Stockholm

Om hemmets olika faser

– Betydelsen av ett hem följer ju med utvecklingsfaserna man själv går igenom. Först var hemmet den stora befrielsen av att flytta ifrån sina föräldrar. Man kunde bo i ett råtthål men känslan av att ha nåt eget överbyggde allt annat. Sen kom hemmet att betyda hang out-ställe för alla ens vänner och bekanta. När ens umgänge började para ihop sig blev det en än viktigare plats att verkligen bo i på heltid. Här kickade en lite tuffare ansträngningsperiod in, för det var ungefär samtidigt som de sociala medierna befästes ordentligt så nu visste helt plötsligt alla hur det såg ut hemma hos alla andra. Man skulle bygga bo samtidigt som det kändes som att någon stod och sneglade över axeln på en.

Mönstrade textilier i barnrummet hos modedesignern på Södermalm i Stockholm

– Det må vara en klyscha, men det viktigaste i ett hem är att man verkligen ser att det lever och bor folk där. Att man vågar ha stökigt och ändå bjuda hem folk, inte stigmatiserar hemmahäng till en uppvisning av ett perfekt museum. Det sprider sig som ringar på vattnet att alla tror att man måste ha ett perfekt hem för att bjuda på käk. Till slut kommer vi alla sitta ensamma hemma för ingen har energin att upprätthålla den fasaden.

Vita och rosa toner i sovrummet hos modedesignern på Södermalm i Stockholm

Av: Emma Persson Lagerberg
Foto: Petra Bindel

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

Hyllan i vardagsrummet som rymmer parets vinylspelare och skivsamling heter Kavat och gjordes av Ikea i slutet av 80-talet. Köpt på Stockholms Auktionsverk. Tavlorna ovanför är av Andreas Gavell Mohlin, Rebecca Eriksson och den den längst till höger inköpt på jätteloppisen Rose Bowl i Los Angeles.

En fin detalj i lägenheten är den lilla öppningen mellan hallen och köket som släpper igenom ljus åt båda hållen.

Els-Marie Enbuske arbetar som kreativ konsult inom modebranschen, just nu med att förbättra designprocessen på Marimekko. Hon håller även på att lansera träningsmärket Slope Democracy, ”eftersom det råder brist på glammiga och expressiva gymplagg som andas mode”.

Grunden till köket behölls i stort sett som det var när familjen flyttade in, men luckorna sprutmålades grå och fick nya knoppar. Även kaklet målades i en mörkare grå nyans. Den stora brickan på bänken är designad av Fredrik Paulsen för Aplace, den mindre är köpt på Myrorna.

De gamla skålarna på fot är perfekta till frukt och grönsaker i köket.

Hyllan ovanför vasken målades i samma färg som väggen. Snäckformad saltgrotta av Åsa Jungnelius, vas designad av Ettore Sottsass. Kopparna är gjorda av keramikern Karolina Brobeck.

Den stora mattan i vardagsrummet, designad av Adam Gauffin, är familjens mest hängvänliga plats, ”för det man gör som småbarnsfamilj nittio procent av tiden är att hänga i en hög på samma kvadratmeter”. Soffa från Muuto, soffbord köpt på Stockholms Auktionsverk och den stora väggbonaden kommer från LA-designern BFGF.

Det stora fotografiet är taget av vännen Pieter ten Hoopen på Els-Marie och Andreas bröllop och var en del av fotografens utställning på Fotografiska. ”Den ramar in allt: kärlek, minnen, vänner och fest och är i sig dessutom ett mästerligt konstverk.”

Det stora bordet i vardagsrummet har en vän snickrat ihop av lastpallar från Ica, med viss inspiration av en betydligt mer exklusiv förlaga. Lampan är i träimiterande plast och köpt hos Dahl Agenturer. Thonetstolar från Dusty Deco och ljusstakar av bland andra Åsa Jungnelius och Karolina Brobeck.

I hyllan Eket från Ikea ryms en del av Andreas samling av Depeche Mode-skivor. Lampan och krukorna ovanpå är vintagefynd.

Matbordet med blåbetsad skiva är måttbeställt av vännen och designern Fredrik Paulsen. Barnstolar från Stokke och Tonetstolar i obehandlat trä är köpta på Dusty Deco. Broderiet på väggen kommer från Brodera Ut Texten och den stora målningen var ett av Rebecca Eriksons ansökningsprov till Mejan, ”Hon kom in!”. Ljusstakar av Karolina Brobeck.

Sänglampan är ett hemmabygge med skärm från Myrorna. Mobil i keramik av The Great Escape Studio och illustration av Andreas Gavell Mohlin. Sängkläder från H&M Home och blommigt örngott från Marimekko.

Barnens sängar är bäddade med påslakan från H&M Home. Överkastet har Bernhard Willhelm designat för Hay.

Det stora ljusa sovrummet är ett av tre rum i fil ut mot gatan. Sängkläder från H&M Home och byrå från Ikea PS. Fotot på den bakre väggen är taget av Julia Hetta.

Den lilla prylhyllan i barnens rum har Els-Marie köpt second hand och sedan spraymålat. 
Nu fylld med med Monas miniatyrsamlingar.

LÄS MER:

Kika in i Nina Perssons urbana sekelskifteshem i Malmö

Färgstarkt och kreativt hemma hos fotografparet

Bohemiskt och naturnära hemma hos Sofia Wood