Softat och stilrent med naturen i fokus

Trä, sand och grönskande natur. Familjen Wäborg i Höllviken skapade ett väl sammanhållet och harmoniskt hem när de byggde sitt drömhus från grunden.
09 december, 2016

En urvuxen lägenhet i stan och en längtan efter naturen och att komma bort från jobbstressen var de drivande faktorerna när familjen Wäborg köpte en naturtomt i Höllviken söder om Malmö. Här bestämde de sig för att bygga sitt drömhus.

– Vi ville ha en uppväxt miljö runtomkring oss, så ett nybyggnadsområde kändes inte rätt. Vi hade tidigare köpt lägenhet på ritningar och även renoverat ett sommarhus, så vi tänkte väl att vi nu nog var redo för ett husprojekt. Dessutom hade våra närmsta vänner precis gett sig på ett liknande projekt så vi kände oss rätt trygga i situationen, berättar Sofia Wäborg, som tillsammans med maken Johan och tvillingarna Emmy och Isak sedan fyra år tillbaka bor i det vackert grå huset som är placerat på ett fantastiskt läge nära havet i Höllviken.

När sedan arkitekten och kollegan Hanne Birk över en kopp kaffe sa att ”jag kan ju rita ert hus” föll allting ytterligare på plats.

– Jag hade inte känt Hanne speciellt länge men magkänslan, hennes personlighet och bilder på hus hon ritat i Danmark sa att hon skulle göra något alldeles extra. Hanne och hennes partner Hans Willehader fick massor av bilder på saker som tilltalade oss och sådant som vi inte kände oss hemma med.

– Vi ville skapa ett boende som ger ett inre lugn och en känsla av harmoni. Den röda tråden blev en önskan om att skapa ett boende där naturen blir en del av huset och där materialvalen är naturliga, gedigna, väl designade och harmoniserar med naturen som om de alltid varit där.

Att de la stor vikt vid just materialvalen känns tydligt. Huset väcker en vilja att dra handen över alla ytor – de massiva trägolven och dörrarna, de putsade väggarna och den polerade terrazzon som täcker golven i ena halvan av huset. Hantverkskänsla var ett annat viktigt nyckelord i processen, och samtliga träinslag är tillverkade på ett finsnickeri på Kirseberg.

– Vi har i stort sett valt ut varenda planka till dörrarna, garderoberna, trappan och badrumsinredningarna. Vi älskar projekt och planerandet båda två och ett tag pratade vi inte om något annat än huset. Briefer, skisser, ritningar, beskrivningar, material, offerter, utvärdering av byggare … Någon månad la vi ner allt och pausade, det behövdes för att hitta tillbaka till entusiasmen.

Stora fönsterpartier, ett gigantiskt trädäck, utedusch, bastu med direkt utgång till naturen, atrium och en stor hängsäng i trädgården hjälper till att skapa en känsla av att huset är ännu större än det är och att sudda ut gränserna mellan ute och inne.

– Vi är naturmänniskor och älskar att vara mitt i naturen. Därför var det viktigt att utemiljöerna skulle komma in i huset med massor av grönska och ljus och att rummen skulle flyta ut i trädgården.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Av: Emma Persson Lagerberg

Foto: Petra Bindel