Stilfull elegans och en harmonisk färgskala – på 40 kvadratmeter

Hemma hos Tomai Nordgren i ELLE Decoration

På Kungsholmen i Stockholm ligger lägenheten som bevisar att 40 kvadratmeter kan kännas allt annat än trångt, med hjälp av genomtänkt renovering, väl valda möbler – och ljuset från ett inomhusfönster.
02 april, 2019

På norra delen av Kungsholmen i Stockholm, på Alströmersgatan i ett hus från 1929, ligger den 40 kvadratmeter stora lägenheten. När Tomai Nordgren köpte den lilla ett och ett halvt rum stora lägenheten för ungefär ett år sedan såg den helt annorlunda ut – och även om antalet kvadratmeter var exakt samma när han såg den första gången är det helt tydligt för den som kliver in nu att den måste ha blivit… större?

– Ja, det är ganska roligt. Det är ju en liten lägenhet och jag tänkte att nu jäklar ska jag se möjligheterna här och göra den snygg! säger Tomai Nordgren.

När han fick nycklarna till lägenheten bestod den av ett vardagsrum och ett kök. Det fanns också ett förslag på ny planritning, med kök i dåvarande hall och sovrum i köket. Men Tomai ville öppna upp mer, släppa in ljus och skapa en rymligare känsla med ett riktigt sovrum.

– Jag ville ha en öppen planlösning. Där jag har ett fönster mot sovrummet är det många som sätter skåp, men fönstret gör att det känns mer rymligt, ljust och trevligt.

Ja, det stora fönstret på väggen mellan köket och det nya sovrummet är en viktig anledning till att lägenheten känns större än den är och det öppna köket, med gott om plats för matlagning medan gästerna kan sitta vid matbordet i vardagsrummet, är en annan.

– Själva fönstret, den idén fick jag efter att ha sett bilder på Pinterest. De flesta gör rutiga, klassiska fönster – men för att skapa höjd och göra att det inte kändes för intryckt, ville jag göra avlånga istället, berättar Tomai.

Snabba förändringar i inredningen

Renoveringen gick fort, Tomai visste precis hur han ville ha det och hade kollat upp vilken sten han skulle köpa till köket, vilka handtag han ville använda och vilken köksstomme han gillade bäst, innan han fick tillgång till lägenheten.

– Det blev en sjukt snabb förändring. Det tog väl tre veckor. Sådär är jag på mitt jobb också, säger han och skrattar. Jag är snabb.

Tomai Nordgren arbetar som Global concept manager på J Lindeberg och eftersom han reser mycket i jobbet blir lägenheten en viktig fast punkt, när han är där är han hemma. Han älskar området på Kungsholmen och har bott där i sex år.

– Det är extremt härligt. Ett av de sista områdena i city som inte är helt klara … Det är nära till stan, men lugnt och skönt – inte så stökigt som Söder. Det är en egen liten idyll. I min värld behöver det hända lite mer här, men det är något med det här området som drar ändå.

Klassisk inredning med en färgklick

När det gäller inredningen ville han att den skulle kännas klassisk, eftersom det är hans första bostadsrätt, men han är inte rädd för att ta in färg på accessoarer och detaljer.

– Jag får självklart mycket inspiration när jag är ute och reser. Men också hemma hos människor, från konst, på Pinterest, i butiker och i mitt favoritprogram Grand designs – det är magiskt!

Det senaste året har han i jobbet arbetat mycket med Danska Arkitektbyrån och David Thulstrup, som gjort J Lindebergs flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan i Stockholm.

– Man lär sig så mycket av att jobba med så inspirerande projekt och begåvade människor, konstaterar han.

Blandning av design och budget

Möbler och detaljer är en blandning av designersaker och budgetfynd, men det som betyder mest för honom är att få in personliga saker i hemmet.

– Jag tycker att det är extremt viktigt att få in familjens ägodelar, en kompis har fotat tavlan i vardagsrummet vid matbordet och jag har en massa grejer som är personliga, från vänner och familj. Sedan kan det vara en dyr Flos-lampa, eller något från H&M, bara man får ihop helheten.

Av Josefin Andersson
Text Helena Skoog
Foto Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Soffan i modellen Julia kommer från Posh Living. Gardiner, Gotain. På det lilla bordet till vänster om soffan står lampan Taccia från Flos. Kuddar, H&M Home. Glasbord, Massproductions. Pallar som används som bord, All Wood. Stol från Hem. Stor vas på golvet, Posh Living. Matta, Katja från Kasthall. Golvlampa Alphabeta floor lamp, Hem. Taklampa, Serge Mouille. Tavla, Robert Nettarp/Dusty Deco.

Köket, med fönster mot sovrummet. Köksluckorna kommer från Ikea, men har lackerats om. Granitskivan kommer från Viscount White. Köksknoppar, Buster + Punch. Blandare, Nivito. Juicepressen och kannan kommer från Alessi. Fat, Mateus. Vattenkannan Botan av Kristina Stark.

Tomai Nordgren i jacka från Saint Laurent och byxor och t-shirt från J Lindeberg.

Stilleben i fönstret. Astronauten kommer från Seletti och den stora vasen från Fogia. Liten vas, Svenskt Tenn. Värmeljus, Byredo.

Fotot på väggen har Niklas Nyman tagit. Bordet kommer från Tom Dixon och stolarna från Olsson & Jensen. Pläd, Stackelbergs Stockholm/Posh Living. Vasen Pallo från Skuf. Litet fat och mugg, Mateus. Skulpturer på golvet, Love Warriors. Taklampa, Serge Mouille. Blomkruka på golvet, Zetas Trädgård.

Sovrummet innanför köket. Sängkläderna kommer från Himla, kuddar och överkast från H&M Home. Lampa i fönstret, Snoopy från Flos. Ansiktet i hyllan är familjegods. Pall, Posh Living.

Läs mer:

Kreativ balans och röda detaljer i designritat hem i Milano

Kontinentalt möter avskalat – i vackra 20–talsvillan

Färgstarkt och kreativt hemma hos fotografparet