Kreativt och färgstarkt hos designparet i Helsingfors

24 sep, 2019 
AvELLE Decoration
Helsingfors, omslagshem ELLE Decoration
Liv och arbete, konst och design – Isa Kukkapuro-Enboms och Henrik Enboms hem i Helsingfors är en smältdegel av kreativitet och finsk skaparglädje.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på ELLE

Isa Kukkapuro-Enbom och Henrik Enbom är kända för långsiktig användning av återvinningsmaterial i sin design. Av kasserade föremål görs till exempel snillrika armaturer och möbler i det gemensamma företaget Trash Design.

Entrén i Helsingfors
Isa Kukkapuro-Enbom och Henrik Enbom i sitt hem i Helsingfors

Bostaden är inte enbart ett hem utan även arbetsplats och showroom och i varje rum hittar man lampor, möbler och mindre föremål av Henrik. I gott sällskap med Henriks produkter finns här möbler från flera årtionden i design av Isas pappa, Yrjö Kukkapuro. Han räknas till de främsta formgivarna i Finland och i hemmet finns allt från vintagemöbler till unikt och prototyper.

Annons

Hus från 1901

Bostaden som ligger i ett hus från 1901 hade länge varit kontorshotell och krävde omfattande renovering före inflyttningen. Redan innan köpet var gjort fanns det ritningar för ombyggnad och bygglov hade sökts. De ursprungliga dörröppningarna som hade täckts med skivor öppnades och väggen mellan kök och vardagsrum revs. Gränsen mellan det offentliga och privata markerades med olika golvmaterial.

Blå skjutdörr och vitmålade väggar i Helsingfors
Svarta soffor, vitt bord och gul stol i Helsingfors

Små beige klinker plattor från Villeroy & Bochs serie Pro Architectura hade köpts på förhand från en lagerförsäljning och med dessa lades golven i den offentliga delen medan den privata fick ett varmare golv i trä.

Annons

Bostaden ligger på andra våningen och har sparsamt med naturligt ljus vilket dock är ett viktigt inredningselement i detta hem. I en gammal dörröppning installerades opalglas och i övre delen av väggarna i köket klart glas.

Trästolar runt vitmålat matsalsbord
Kök med rostfria varor i Helsingfors

Om förmågan att göra fynd på konstiga platser

– När vi flyttade hit 2002, ville vi ha ett mångsidigt fungerande hem, där arbete och hem blev en helgjuten enhet. Vår son Werner hade just börjat skolan, och vi ville vara på plats när den lilla förskoleeleven kom hem. Från början var det även klart, att här skall finnas vår egen design. Vi kunde själva testa den och presentera idéer om återvinning i rätt miljö, säger Henrik.

Annons

– Henrik har en förmåga att göra fynd på de märkligaste platser. Han är en mästare på att reparera och hitta ny användning för olika saker och material, som blir något alldeles nytt. Hans skattkammare är avfallscontainer och sopstationer. I sin verkstad på landet förverkligar han sina idéer, berättar Isa.

Lekfull våningssäng i Helsingfors

Hemmet skulle ha en atmosfär av okonstlad trivsel, där barn och hundar fick rumstera fritt. Även om formgivningen är mer en livsstil än enbart arbete, så är det praktiska viktigare än design.

Annons

Konst – en viktig del av inredningen

En viktig del av inredningen är även den konst som samlats under årens lopp. Den utgör intressanta arrangemang på väggarna och Isa berättar att av någon anledning har de köpt många verk av ryska konstnärer. Vid inflyttningen började de med att hänga konstverken och söka en plats för det gamla blå skåpet.

Långbord och förvaring i Helsingfors
Avlångt badrum i Helsingfors

”Maskinromantisk” estetik

För länge sedan föll båda för den ”maskinromantiska” stilen och att kombinera konst och design. De beundrade och studerade Bauhausskolan som uppstod i Tyskland. Under några intensiva år ledde detta till intressanta resor till bland annat Dessau och Weimar.

Annons

Beundran för Bauhaus kan man se i hemmets färgstarka skjutdörrar, som målades enligt färgteoretikern Josef Albers läror. Henrik planerade dörrarnas skenor av I-balkar som burit upp lagerhyllor och med hjul från rullskridskor. Dörrarna är ljudlösa och har rullat klanderfritt i 17 år.

Färgstark konst på väggen i Helsingfors
Låg säng med rosaröda textilier i Helsingfors

Av: Jutta Ylä-Mononen

Översättning: Carla Enbom

Foto: Jaanis Kerkis

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

Läs mer:

Från gammal skolsal till drömhem – kika in hemma hos Emilia Ilke

Stilren elegans hemma hos designern i Paris

Bohemiskt och naturnära hemma hos Sofia Wood

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons