Kreativt och färgstarkt hos designparet i Helsingfors

Helsingfors, omslagshem ELLE Decoration

Liv och arbete, konst och design – Isa Kukkapuro-Enboms och Henrik Enboms hem i Helsingfors är en smältdegel av kreativitet och finsk skaparglädje.
24 september, 2019
1:34

Efter reklamen: Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på

(1:34)

<p>Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på ELLE</p>

Isa Kukkapuro-Enbom och Henrik Enbom är kända för långsiktig användning av återvinningsmaterial i sin design. Av kasserade föremål görs till exempel snillrika armaturer och möbler i det gemensamma företaget Trash Design.

Bostaden är inte enbart ett hem utan även arbetsplats och showroom och i varje rum hittar man lampor, möbler och mindre föremål av Henrik. I gott sällskap med Henriks produkter finns här möbler från flera årtionden i design av Isas pappa, Yrjö Kukkapuro. Han räknas till de främsta formgivarna i Finland och i hemmet finns allt från vintagemöbler till unikt och prototyper.

Hus från 1901

Bostaden som ligger i ett hus från 1901 hade länge varit kontorshotell och krävde omfattande renovering före inflyttningen. Redan innan köpet var gjort fanns det ritningar för ombyggnad och bygglov hade sökts. De ursprungliga dörröppningarna som hade täckts med skivor öppnades och väggen mellan kök och vardagsrum revs. Gränsen mellan det offentliga och privata markerades med olika golvmaterial.

Små beige klinker plattor från Villeroy & Bochs serie Pro Architectura hade köpts på förhand från en lagerförsäljning och med dessa lades golven i den offentliga delen medan den privata fick ett varmare golv i trä.

Bostaden ligger på andra våningen och har sparsamt med naturligt ljus vilket dock är ett viktigt inredningselement i detta hem. I en gammal dörröppning installerades opalglas och i övre delen av väggarna i köket klart glas.

Om förmågan att göra fynd på konstiga platser

– När vi flyttade hit 2002, ville vi ha ett mångsidigt fungerande hem, där arbete och hem blev en helgjuten enhet. Vår son Werner hade just börjat skolan, och vi ville vara på plats när den lilla förskoleeleven kom hem. Från början var det även klart, att här skall finnas vår egen design. Vi kunde själva testa den och presentera idéer om återvinning i rätt miljö, säger Henrik.

– Henrik har en förmåga att göra fynd på de märkligaste platser. Han är en mästare på att reparera och hitta ny användning för olika saker och material, som blir något alldeles nytt. Hans skattkammare är avfallscontainer och sopstationer. I sin verkstad på landet förverkligar han sina idéer, berättar Isa.

Hemmet skulle ha en atmosfär av okonstlad trivsel, där barn och hundar fick rumstera fritt. Även om formgivningen är mer en livsstil än enbart arbete, så är det praktiska viktigare än design.

Konst – en viktig del av inredningen

En viktig del av inredningen är även den konst som samlats under årens lopp. Den utgör intressanta arrangemang på väggarna och Isa berättar att av någon anledning har de köpt många verk av ryska konstnärer. Vid inflyttningen började de med att hänga konstverken och söka en plats för det gamla blå skåpet.

”Maskinromantisk” estetik

För länge sedan föll båda för den ”maskinromantiska” stilen och att kombinera konst och design. De beundrade och studerade Bauhausskolan som uppstod i Tyskland. Under några intensiva år ledde detta till intressanta resor till bland annat Dessau och Weimar.

Beundran för Bauhaus kan man se i hemmets färgstarka skjutdörrar, som målades enligt färgteoretikern Josef Albers läror. Henrik planerade dörrarnas skenor av I-balkar som burit upp lagerhyllor och med hjul från rullskridskor. Dörrarna är ljudlösa och har rullat klanderfritt i 17 år.

Av: Jutta Ylä-Mononen

Översättning: Carla Enbom

Foto: Jaanis Kerkis

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

Mörk betsad allmogestol, omklädd med en rosa ylletröja ”på 15 sekunder”, som Isa säger. På väggen målning av Andrei Roiter och en ”svävande bokhylla” av Henrik.

Ovanför sängen hänger ett konstverk av Marianna Uutinen från 1995. På väggen Ingo Maurers armatur Aka-Tsuki. Som nattbord fungerar Bisleys Multidrawer.

Vy från gästrummet till vardagsutrymme. En gammal dubbeldörr ersattes med en opalglasvägg. Den fungerar som konstverk, fönster och vägg.

I gästrummet en målning av Andrei Roiter, en unik liten röd barnstol och en vintage Variaatio-stol från 60-talet av Yrjö Kukkapuro.

I sovrummet sitter en röd-gul skjutdörr och konst av Juhana Blomstedt. En förvaringsmöbel av egen design skärmar av sängen.

I vardagsrummet vintage och nutida möbler av Yrjö Kukkapuro. Möblemang Ateljé från 1964 och en gul CNC-stol från 2012. På bordet en miniatyr av Kukkapuros stol Karuselli.

Arbetsrum och studio. Bordet är designat och tillverkat av Henrik Enbom. Vintage stolarna är av Yrjö Kukkapuro, modell 415. På väggen fotokonst av Jyrki Parantainen och många andra finska konstnärer.

Badrummet var tidigare ett arkivrum. Glasteglet är original från början av 1900-talet. På väggen serigrafi av den finska fotografen Kari Riipinen.

Kökets matbord är ett fynd från loppis, nymålat efter att ha fungerat som en ställning för en papegojbur. Stolarna är Kukkapuros bambu-stolar, gjorda av den kinesiska snickarmästaren Yin Honqiang. På väggen hänger två verk av Jani Leinonen och en affisch från Bauhausskolan i Weimar, hittad i en soptunna. På fönsterbrädan en liten samling av Bertel Gardbergs föremål.

Isa och Henrik på balkongen.

I det rostfria köket finns en samling av jordglober på kylskåpet och en sköldpadda under Andrei Roiters målning för att bringa värme.

Läs mer:

Från gammal skolsal till drömhem – kika in hemma hos Emilia Ilke

Stilren elegans hemma hos designern i Paris

Bohemiskt och naturnära hemma hos Sofia Wood