Hem: Kompaktsmart hos stylisten

22 mars, 2013


På en av Söders höjder i Stockholm ligger en liten lägenhet med stor själ. Här har stylisten Saša Anti? inrett ett hem med rum för allt och alla på 24 kvadratmeter. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

När många andra rev ner väggen mellan kök och vardagsrum gjorde Saša Anti? tvärtom och byggde en.

– Jag hatar öppna planlösningar. Jag vill ha en massa väggar, dörrar, olika rum.

Nu bor han visserligen i en etta men har ändå lyckats skapa en känsla av flera naturligt avgränsade rum i rummet. Först kommer hall och badrum. Sedan sovrummet som blir till vardagsrum som övergår i arbetsplats och matsal behändigt nära köket. Och tack vare den nya, spegelklädda väggen har Saša kommit runt det klassiska enrummarproblemet med att tvingas se eventuellt köksstök från sängen, dessutom ger dess reflektioner intryck av ett ännu större och ljusare rum.

– Mamma tyckte att jag var galen som satte en spegel så nära sängen, den kan tydligen släppa ut andar på natten. Men jag är inte lika vidskeplig. Dessutom sover jag ändå helt fel enligt alla feng shui-principer. Huvudet i fotändan, precis som Pippi Långstrump!

En annan sak som Saša avskyr är typiska compact living-inredningar med skåp och lådor i varenda vrå.

– Jag har hellre sjukt lite grejer än smart förvaring. Jag rensar ofta och har alla kläder ur säsong på vinden för att kunna behålla lägenheten så här pass luftig.

Ovan: Sängen från Ikea har fått en lyxigare känsla med en smal träsockel och skräddarsytt överdrag och överkast i linne. Kuddar från H&M Home och Pia Wallén, pläd från Louisiana. På väggen hänger konst inropad på olika auktioner. En av Sašas favoritformgivare är Achille Castiglioni som ritat ”gungstolen” Sella med cykelsadel, Zanotta.

På ett danskt sideboard fyndat på Bukowskis Market samsas Sašas favoritböcker med växter och inspirationsbilder i ett stort stilleben. Rosa vas Shiva av Ettore Sottsass. En stor matta från Knut Mattor ger det sparsmakat möblerade rummet en varm och ombonad känsla. Den gröna lampan till vänster kan fungera som både punkt- och läsbelysning beroende på hur Saša vinklar den. På väggen en rund spegel från Ingelmark Antik.

Stylisten Saša Anti? i sitt kök på Södermalm, Stockholm. Till höger skinnfåtölj PK22 av Poul Kjærholm, Bacchus Antik, med fårskinn från Ilva. Litet sidobord Elios, Antonio Citterio för Maxalto, och på fönsterbänken en stor vas av Dale Karlsson från keramikgruppen Kaolin. Väggen är målad med den matta, vita färgen Krita från Beckers och taket med den något mörkare, grågröna nyansen Mizzle från Farrow & Ball.

Köket har Saša ritat tillsammans med Fredrik Moselius, som sedan höll i tillverkningen. Den dova blå nyansen på mdf-luckorna kommer från Sašas favoritsjal och blev en lyckad sista sekunden-ändring från det inplanerat svarta. Bänkskiva och stänkskydd av carraramarmor från Bror Thörner. Klotlampa från Ikea, höj- och sänkbart bakelitbord från Grandpa och pallar från Dusty Deco. På fönsterbänken står tre antikfyndade ljusstakar.

Både i köket och själva rummet har en hel vägg klätts med måttbeställt spegelglas för att ge rummet ökat djup och ljus.

Saša är autodidakt stylist och har lärt sig det mesta i sitt yrke genom att helt enkelt testa. Så under de 14 år han bott här har lägenheten bytt skepnad många gånger, inredningen står egentligen aldrig riktigt stilla. Grejer kommer in och andra åker ut. Saša målar ofta om, nu senast taket med en lugnande grågrön färg.

– Till och med den vackra gamla parketten har råkat ut för en del experiment. Jag har oljat, slipat, vitlaserat, målat högblankt, fått panik, slipat ner och oljat igen. Förlåt kära golv, jag ska aldrig mera misshandla dig!

Text Hanna Marklund Foto Jonas Ingerstedt